Prienų miestui – 515 (nuotraukos)

Gegužės 1921 dienomis vyko šventiniai renginiai, skirti Prienų miesto vardo paminėjimo 515 metų sukakčiai. Nuotraukų galerijas galite rasti puslapio apačioje.

Šventinis penktadienio rytas prasidėjo gėlių sodinimo akcija Nemuno krantinėje. Akcijoje, kurią organizavo VšĮ „Iš idėjos“ su partneriais, dalyvavo jaunieji rajono šauliai, skautai, Prienų lopšelių-darželių „Saulutė“ ir „Gintarėlis“ auklėtiniai. Po akcijos visi jos dalyviai buvo vaišinami skautų koše.

Akcijos dalyvius aplankęs ir pasveikinęs Prienų r. savivaldybės meras A. Vaicekauskas pasidžiaugė, kad graži gėlių kompozicija su išdėliotais miesto gimtadienio inicialais papuoš miestą ir bus matoma įvažiuojant Į Prienus Greimų tiltu.

Konferencija ir paroda Kultūros ir laisvalaikio centre

Šventės dienomis ne kartą skambėjo Juliaus ir Algirdo Juliaus Greimų vardas. 2017-ieji yra Seimo paskelbti Algirdo Juliaus Greimo metais. Greimai glaudžiai susiję ir su Prienais – Julius Greimas buvo miesto burmistras, jo sūnus Algirdas Julius vasaromis atvažiuodavo pas tėvus paviešėti. 2010 m. birželio 21 d. Vyriausybės nutarimu Prienų tiltui suteiktas Greimų vardas, įamžinant A. Greimą ir A. J. Greimą.

Penktadienį Kultūros ir laisvalaikio centre vyko konferencija „Algirdo Juliaus Greimo šimtmetis: nuo Prienų iki Paryžiaus“, skirta semiotiko, kalbininko, mitologo, eseisto Algirdo Juliaus Greimo 100-osioms gimimo metinėms. Konferencijoje dalyvavo garbus svečias – prof. Karolis Rimtautas Kašponis, kuris rūpinosi A. J. Greimo paveldo saugojimu, leido knygas, palaikant Prienų r. savivaldybei inicijavo Prienų tilto pavadinimą Greimų vardu.

Konferencijos dalyvius pasveikino Prienų r. savivaldybės meras A. Vaicekauskas, LR Seimo narys A. Palionis, pranešimus skaitė Vilniaus universiteto A. J. Greimo semiotikos ir literatūros teorijos centro lektorės dr. Jurgita Katkuvienė, Austėja Oržekauskienė, prienietė Giedrė Smolskaitė, Lietuvos centrinio valstybinio archyvo vyr. archyvistė Simona Grikšaitė. Konferencijos metu veikė Lietuvos centrinio valstybinio archyvo parengta paroda.

 

Suvalkijos (Sūduvos) regiono tautinio kostiumo konkursas

Savivaldybės aikštėje vyko Suvalkijos (Sūduvos) regiono tautinio kostiumo konkursas ,,Išausta tapatybė, kurio metu buvo renkami „Geriausio asmeninio tautinio kostiumo“, „Geriausių mėgėjų meno kolektyvų tautinių kostiumų“ ir „Geriausių folkloro kolektyvų tautinių kostiumų“ nugalėtojai. Konkurse dalyvavo atstovai iš Vilkaviškio, Marijampolės, Prienų ir kt.

Į respublikinį konkurso turo vyks net keturi Prienų krašto atstovai: , Prienų kultūros ir laisvalaikio centro pagyvenusiųjų liaudiškų šokių kolektyvas „Vajaunas“, folkloro grupė „Gija“, Veiverių kultūros ir laisvalaikio centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Kankliukai“ bei Lolita Batutienė.

 

Šventės atidarymas

Vakare Laisvės aikštėje vyko Prienų krašto vasaros šventės atidarymas, iškilmingas Prienų r. savivaldybės tarybos posėdis, kurį vedė meras A. Vaicekauskas, ir Prienų miesto garbės piliečio vardo suteikimo ceremonija. Šiais metais Prienų miesto garbės piliečio vardas po mirties suteiktas Prienų eksperimentinės sportinės aviacijos gamyklos įkūrėjui, ilgamečiam direktoriui Vytautui Pakarskui.

Pirmosios šventės dienos programą vainikavo pučiamųjų orkestro „Panevėžio garsas“ koncertas ir oficialus delegacijų vakaras Prienų kultūros ir laisvalaikio centre. Vakaro metu Savivaldybės ir delegacijų vadovai apsikeitė dovanomis. Meras A. Vaicekauskas įteikė padėkas šventės koordinatoriams, dirigentams, meno kolektyvų vadovams, partneriams.

 

Saulėtas šeštadienis

Šeštadienio rytas prasidėjo Prienų baikerių klubo „Raptorial“ akcija „Baikeriai žadina Prienus“, konferencija „Prienų r. savivaldybės tarptautinio bendradarbiavimo vystymas“ Prienų sporto arenoje. Konferencijoje Prienų r. savivaldybės mero patarėja J. Zailskienė, Latvijos, Baltarusijos ir Ukrainos delegacijų vadovai pristatė savo regionus, jų pasiekimus ir galimybes. Pasidžiaugta gražiais bendradarbiavimo ryšiais, o su Ukrainos Busko rajonu pasirašytas tarpusavio bendradarbiavimo ketinimų protokolas. Protokolą pasirašė Prienų r. savivaldybės meras A. Vaicekauskas ir Busko rajono administracijos vadovas Piotras Morozas.

Po konferencijos delegacijoms buvo organizuota ekskursija į UAB „Doleta“ Jiezne.

Tuo tarpu Prienuose ir toliau vyko renginiai: tarptautinis futbolo turnyras Prienų r. savivaldybės mero taurei laimėti Paprienės stadione, tradicinio fotografijų konkurso „Mano miesto bliuzas“ atidarymas Laisvės aikštėje, ten pat ir Marijampolės kolegijos bei Kvietiškio dvaro istorinių šokių kolektyvo „Reveransas“ koncertas, parodos „Grafai Butleriai – Prienų seniūnai, Marijampolės miesto kūrėjai“ atidarymas Prienų krašto muziejuje.

Kol miestelėnai ir svečiai rinkosi į šventę estradoje prie Nemuno, ten jau vyko Prienų ekstremalų asociacijos kalnų dviratininkų šou programa.

Iškilmingas šventės atidarymas prasidėjo gausia dalyvių eisena, kurioje žygiavo visi meno kolektyvai, Savivaldybės ir kaimyninių savivaldybių atstovai, užsienio delegacijos.

Rajoninėje dainų šventėje „Tykiai, tykiai Nemunėlis teka…“ pasirodė per 800 saviveiklininkų, 43 meno mėgėjų kolektyvai, 38 meno kolektyvų vadovai. Šventėje veikė tautodailininkų, amatininkų ir prekybininkų mugė, kurioje savo kūrinius bei gaminius siūlė 70 asmenų. Šventę vedė prienietis Karolis Ramoška, koncertavo dar vienas prienietis Tadas Juodsnukis su grupe, atlikėjas Vytautas Šiškauskas, grupė „Išjunk šviesą“. Sutemus šventės dalyvius nudžiugino šokio ir ugnies studijos „Čiutyta“ programa, o visą ilgą ir spalvingą renginį vainikavo šventinis fejerverkas.

 

Sekmadienis – pramogų ir sporto diena

Sekmadienį vyko iškilmingos šv. Mišios už Prienus ir prieniečius, kurios sutapo ir su mažųjų prieniečių pirmąją komunija-sakramento priėmimu. Užsienio svečiams buvo organizuotas plaukiojimas laivu Nemunu.

Paprienėje, prie Greimų tilto, vyko miestelėnų ir miesto svečių agapė, sporto ir pramogų popietė, naujų sporto erdvių atidarymas. Dvi naujas paplūdimio tinklinio aikšteles atidarė ir simbolinę juostelę perkirpo meras A. Vaicekauskas, administracijos direktorius E. Visockas, UAB „Prienų butų ūkis“ direktorius A. Valatka. Savivaldybės vadovai vylėsi, kad ši bendruomeninė erdvė prie pat Nemuno taps populiari, lankoma ir visų miestiečių mėgstama laisvalaikio praleidimo ir sportinio užimtumo vieta. (Ateityje tikimasi įrengti ir prieplauką, galbūt atsiras paplūdimys, vandens pramogos, suoleliai poilsiui.)

Susirinkusieji varžėsi smiginio, petankės, mini stalo teniso, paplūdimio tinklinio, šaškių, šachmatų varžybose. Mažieji galėjo dalyvauti linksmosiose estafetėse, gaminti laivelius ir varžytis pripučiamame baseine.

Popietės metu visi buvo vaišinami mero sriuba, kuri buvo išvirta iš 22 kg sezano, sužvejoto Daugų ežere, taip pat kaimiška kiaušiniene su lašinukais, kuriai buvo panaudota 200 kiaušinių, ir suneštinėmis vaišėmis.

Sekmadienį Pociūnuose vyko ir Lietuvos sklandymo čempionato atidarymas, kuriame dalyvavo mero pavaduotojas Algis Marcinkevičius.


Sekmadienis, 12.00 val. – Lietuvos sklandymo čempionato atidarymas (Pociūnuose)

Sekmadienis, 11.30 val. – Miestelėnų ir miesto svečių agapė (Paprienėje prie Nemuno). Suneštinės vaišės. Bendruomenės sporto ir pramogų popietė

Sekmadienis, 10.00 val. – Iškilmingos šv. Mišios už Prienus ir prieniečius (Prienų Kristaus Apsireiškimo bažnyčioje)

Šeštadienis, 24.00 val. – Šventinis fejerverkas

Šeštadienis, 23.40 val. – Šokio ir ugnies studijos „Čiutyta“ programa

Šeštadienis, 22.30 val. – Grupės „Išjunk šviesą“ koncertas

Šeštadienis, 21.30 val. – Atlikėjo Vytauto Šiškausko koncertas

Šeštadienis, 20.30 val. – Atlikėjo Tado Juodsnukio ir grupės koncertas

Šeštadienis, 18.00 val. – Šventės atidarymas estradoje prie Nemuno. Svečių, užsienio delegacijų sveikinimai. Rajoninė dainų šventė „Tykiai, tykiai Nemunėlis teka…“

Šeštadienis, 17.40 val. – Šventės dalyvių, miestelėnų ir miesto svečių eitynės (Paprienė – estrada prie Nemuno). Eitynių dalyviai rikiuojasi šalia Prienų globos namų

 

Šeštadienis, 17.00 val. – Prienų ekstremalų asociacijos kalnų dviratininkų šou programa (estradoje prie Nemuno)


Šeštadienis, 16.00 val. – Tautodailės ir amatų mugė (estradoje prie Nemuno)

Šeštadienis, 15.00 val. – Tradicinio fotografijų konkurso „Mano miesto bliuzas“ atidarymas (Laisvės aikštėje). Marijampolės kolegijos ir Kvietiškių dvaro istorinių šokių kolektyvo „Reveransas“ koncertas

Šeštadienis, 12.00 val. – Tarptautinis futbolo turnyras Prienų r. savivaldybės mero taurei laimėti (Paprienės stadione)

Šeštadienis, 8.00 val. – Prienų baikerių klubo „Raptorial“ akcija „Baikeriai žadina miestą“

Penktadienis, 18.45 val. – Pučiamųjų orkestro „Panevėžio garsas“ koncertas

Penktadienis, 15.30 val. – Suvalkijos (Sūduvos) regiono tautinio kostiumo konkursas „Išausta tapatybė“ (Laisvės aikštėje)

Penktadienis, 13.00 val. – Paroda ir konferencija „Algirdo Juliaus Greimo šimtmetis: nuo Prienų iki Paryžiaus“

Penktadienis, 11.00 val. – Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro akcija

Penktadienis, 10.00 val. – Nemuno kilpų regioninio parko direkcijos, Prienų rajono savivaldybės, skautų, moksleivių ir kt. akcija Prienų krašto šventei – užrašo „Prienams-515“ užrašymas gėlių sodinukais Nemuno krantinėje.

Ketvirtadienis, 19.00 val. – Jolantos Žilvienės įmonės dovana Prienų kraštui – gėlių kompozicija „515“.

    

    

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close