Gegužės 31-oji – Pasaulinė diena be tabako

Pasaulyje plintantis tabako vartojimas tampa vis didesne problema, dėl kurios vis daugiau žmonių serga ir miršta nuo tabako sukeltų ligų. Tabako dūmuose yra daug nuodingų medžiagų, kurios kenkia sveikatai. Tai – alkaloidai, kancerogeninės medžiagos, sukeliančios vėžinius susirgimus, anglies viendeginis, ciano rūgštis, stiprus periferinės sistemos nuodas – nikotinas ir kt. Kvėpavimas prirūkytu oru pagreitina nuovargio atsiradimą, pablogina savijautą, mažina darbingumą, o jautriems ar ligotiems žmonėms suerzina akių, kvėpavimo takų gleivinę, gali sukelti migrenos, bronchito, astmos, krūtinės anginos priepuolį, paūminti alergines ligas. Ilgalaikis pasyvus rūkymas gali būti ir sunkesnių ligų priežastis.

Pasaulinės sveikatos organizacijos ekspertų teigimu, daugiau nei 700 mln. pasaulio vaikų yra nuolatiniai pasyvaus rūkymo įkaitai. Jeigu būnate tarp rūkančiųjų ir kvėpuojate tabako dūmais, tai ir jūs rūkote kartu su jais. Toks rūkymas vadinamas pasyviu arba prievartiniu. Valanda, praleista prirūkytoje ir blogai vėdinamoje patalpoje, prilygsta vienos cigaretės surūkymui.

Nėra nė vienos žmogaus organizmo sistemos, kuriai nekenktų rūkymas, kaip nėra ir nekenksmingų

cigarečių:

§ rūkymas gali sukelti širdies, kraujagyslių, kvėpavimo sistemos ir kitas ligas;

§ tabako dūmuose yra daugiau kaip 70 medžiagų, kurios, kaip žinoma, sukelia vėžį;

§ pasyvus rūkymas gali sukelti plaučių vėžį net tiems žmonėms, kurie niekada nerūkė;

§ elektroninių cigarečių rūkymas didina tabako cigarečių rūkymo tikimybę ir mažina metimo rūkyti tikimybę;

§ elektroninėse cigaretėse yra nikotino, taigi jos taip pat sukelia priklausomybę;

§ nikotino perdozavimas – pavojingas sveikatai, netgi gyvybei;

§ viename mililitre elektroninės cigaretės skysčio gali būti net iki 48 mg nikotino;

§ užtenka elektroninę cigaretę parūkyti 5 minutes, kad ji pakenktų plaučiams.

Metimas rūkyti yra veiksmingiausias būdas sumažinti sergamumą rūkymo sukeltomis ligomis ir mirtingumą nuo jų. Apie 70 proc. visų rūkančiųjų norėtų mesti rūkyti, dauguma jų yra bent kartą tai bandę, tačiau tik 1–5 proc. bandžiusiųjų savarankiškai mesti pavyko nerūkyti ilgiau nei metus. Todėl rūkantiesiems yra reikalinga dvejopa pagalba: vienus reikia skatinti mesti rūkyti ir stiprinti jų motyvaciją, kitiems, jau norintiems ir pasiryžusiems mesti, reikalinga įvairaus pobūdžio medicininė ir psichologinė pagalba:

§ individuali gydytojo konsultacija;

§ nikotino pakaitinė terapija, kiti farmakologiniai preparatai;

§ psichologinė pagalba: konsultavimas, psichoterapiniai metodai, artimųjų parama.

Gegužės 31 d. (trečiadienį) nuo 11.00 iki 16.00 val. prie Prienų kultūros ir laisvalaikio centro Visuomenės sveikatos biuras organizuos akciją „Obuolys vietoj cigaretės“, kurios metu kviesime rūpintis sveikata ir iškeisti cigaretę į obuolį!

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close