Pasaulyje žinoma apie 3 000 rūšių uodų, Lietuvoje gyvena apie 300. Tačiau ne visų rūšių uodai puola žmogų: vieni renkasi paukščius, kiti – gyvūnus, o kai kurie – varles ir vėžlius. Labiausiai Lietuvoje paplitę vadinamieji miško uodai: apie 98 proc. žmogų puolantys uodai priklauso Aedes genčiai. Šie kraujasiurbiai veisiasi laikinuose vandens telkiniuose: nedideliuose stovinčio vandens klanuose, miško balutėse, drevėtuose drėgnuose medžiuose, pakelės grioviuose, kelmų duobėse, statinėse, kitose vandens talpose. Kuo daugiau vandens telkinių ir kuo šiltesnė oro temperatūra, tuo uodų populiacija gausesnė.

 

Patarimai, kaip apsisaugoti nuo uodų

Namus nuo šių vabzdžių patikimiausiai apsaugos specialūs langų ir durų tinkleliai.

Vykstantiems į gamtą apsisaugojimui nuo uodų įkandimų patartina naudoti repelentus (kraujasiurbius nariuotakojus atbaidančias medžiagas). Tyrimai parodė, kad uodai, moskitai, mašalai ir musės nemėgsta su prakaitu išsiskiriančio vitamino B1 kvapo.

Lauke patartina naudoti žvakes, skirtas uodams atbaidyti. Jų sudėtyje yra aromatinių medžiagų, kurios degant žvakei pasklinda aplinkoje ir atbaido uodus.

Dėvėkite šviesių spalvų drabužius. Uodus traukia kūno spalvos drabužiai arba to paties atspalvio kaip nektaras. Taigi venkite dėvėti tamsių ar ryškių spalvų drabužius, kurie yra marginti gamtos motyvais. Dėvėkite šviesių spalvų aprangą, kuri dengtų kiek įmanoma daugiau kūno.

Pasistenkite nesikvepinti, kai esate gryname ore. Uodus traukia įvairūs aromatai. Kai esate lauke, venkite sunkių kvapų kosmetikos ar losjonų. Taip pat nenaudokite kvapnių muilų ar šampūnų.

Stebėkite tiek orą, tiek paros laiką, kai esate lauke. Uodai aktyviausi ankstyvą vakarą ir rytą. Uodų atakos būna agresyvesnės vasaros viduryje, kai oras karštas ir tvankus.

Jeigu esate alergiški uodams, venkite vandens telkinių, pelkėtų apylinkių, nes tai idealiausia vieta juos sutikti.

Arbatmedžio aliejus taip pat gali pasitarnauti atbaidant uodus. Be to, jis padeda sušvelninti įkandimo pasekmes.

Atbaidyti uodus padeda augalai – rozmarinas ar medetkos. Galite šių augalų lapelius padėti ant savo daiktų ar nešiotis kišenėje. Sutraiškytus augalus galite sumaišyti su vandeniu. Taip pasigaminsite natūralaus purškalo nuo uodų.

Svarbu

§ Įsitikinkite, kad apsauginius purškalus ir tepalus laikote vaikams ir gyvūnams nepasiekiamose vietose.

§ Jei planuojate naudoti augalus kaip natūralią apsaugos priemonę, įsitikinkite, kad nesate jiems alergiški.

§ Jeigu uodas jau įkando, sukandžiotas vietas būtinai nuplaukite švariu vėsiu vandeniu su muilu ir netrindami nusausinkite. Tada ant skaudamų vietų uždėkite šaltą kompresą, įkandimų vietą patepkite dezinfekuojamuoju tirpalu, o tada preparatais, kurie malšina uždegimą ir niežulį, mažina skausmą ir tinimą.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close