Mokslininkai chemikai didina pramonės įmonių konkurencinę galią

Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC) ieško naujų kelių efektyviam mokslo ir aukštųjų technologijų verslo bendradarbiavimui. Centre kuriamos specializuotos mokslinės laboratorijos, skirtos versle atsirandančioms problemoms spręsti. Vienas tokių pavyzdžių – Cheminių dangų industrinė laboratorija, sukurta FTMC ir kompanijų „Ekspla“, „Šviesos konversija“, „Standa“, „Stevila“ bei „Sparnai“ iniciatyva. Laboratorijoje ne tik kuriamos technologijos šioms įmonėms, bet per metus trigubai išplėstas siūlomų technologijų spektras inovatyviai pramonei ir sėkmingai konkuruodama dėl užsakymų tiek Lietuvoje, tiek tarptautinėje rinkoje.

 

FTMC Cheminių dangų industrinėje laboratorijoje specifinius užsakymus įgyvendina Vokietijos „Knorr-Bremse“ ir „Siemens“ koncernai, Danijos „Nissens“, Olandijos ASML ir kitos užsienio bei Lietuvos kompanijos. Teikdama išskirtines paslaugas daugiau nei 30 Lietuvos ir užsienio aukštųjų technologijų įmonių, laboratorija 2016 m. uždirbo 220 tūkst. eurų.

 

„Laboratorijoje kuriame aliuminio paviršiaus modifikavimo technologijas ir taikome jas lazerių technologijų ir metalo apdirbimo įmonėse tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Aliuminio paviršiaus modifikavimo technologijos leidžia tikslingai keisti formuojamų dangų parametrus: kietumą, atsparumą trinčiai ir dilimui, taip pat estetinę jų išvaizdą. Tai yra ypač svarbu tobulinant optoelektronikos gaminius ir mašinų gamybos konstrukcinius elementus bei jų savybes“, – pasakoja FTMC Chemijos instituto vadovas habil. dr. Rimantas Ramanauskas.

 

Bendradarbiaujant su verslo įmonėmis ir atsiliepiant į naujus jų poreikius, Cheminių dangų industrinėje laboratorijoje technologijų spektras praplėstas tris kartus. Dėl šių inovacijų laboratorija jau gali pasiūlyti rinkai naujas metalinių paviršių modifikavimo paslaugas ne tik gaminiams iš lengvųjų, bet ir kitų metalų, suteikdama gaminiams naują ir išskirtinę kokybę.

 

„Siūlydami inovatyvius technologinius sprendimus ir kurdami individualius produktus bei paslaugas prisidedame ne tik prie verslo įmonių konkurencingumo didinimo, bet ir prie inovatyvios pramonės augimo Lietuvoje. Vien per praėjusius metus pritraukėme 25 tūkstančius eurų lėšų iš Lietuvos įmonių naujai infrastruktūrai kurti, todėl ir toliau ieškosime naujų sprendimų ir siūlysime inovatyvias paslaugas, kurios leis didinti įmonių konkurencingumą“, – teigia R. Ramanauskas.

 

FTMC direktorius Gintaras Valušis džiaugiasi laboratorijos sinergija su aukštųjų technologijų verslu, ir ypač jos vadovu dr. Sigitu Jankausku, turinčiu ne tik technologijų kūrėjo, bet ir verslininko pojūtį. „Įgyvendinti darbai virsta ne tik naujomis technologijomis ir paslaugomis įmonėms ar uždirbtais pinigais – kartu tai sėkmės istorija, sektinas pavyzdys, kaip geranoriškas mokslo ir verslo dialogas virsta abipusiai naudinga veikla, išplinta už jas kuriančių institucijų rėmų ir stimuliuoja unikalių technologijų plėtrą“, – tikina G. Valušis.

 

Fizinių ir technologijos mokslų centras – didžiausia mokslinių tyrimų įstaiga Lietuvoje. Čia vykdomi moksliniai tyrimai, skirti aukštųjų technologijų plėtrai ir žinių ekonomikos kūrimui Lietuvoje ir pasaulyje, kuriami nauji prototipai ir paslaugos, modernios pramonės programos, taip pat sudaromos sąlygos verslui. FTMC dirba 670 darbuotojų, studijuoja 75 doktorantai. Per savo veiklos metus FTMC įvykdė daugiau nei 400 verslo užsakymų ir padėjo daugiau nei 100 įmonių įgyvendinti jų verslo tikslus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close