Mokytojos anglų kalbos mokėsi Maltoje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2016–2017 m.m. Prienų „Revuonos“ pagrindinė mokykla vykdo ERASMUS+ I pagrindinio veiksmo projektą „Mokausi mokyti kitaip“. Šio projekto dalyviai – įvairių dalykų mokytojai, turintys galimybę kelti savo profesinę kvalifikaciją užsienio šalyse. Balandžio 2–8 dienomis į Maltą išvyko tobulinti savo kalbinę kompetenciją keturios mokytojos: Rasa Alaburdienė, Kristina Belenavičienė, Vidutė Kuzmauskienė ir Loreta Vainalavičiūtė. Anglų kalbos mokytojos Vida ir Loreta lankė kursus „Anglų kalbos dėstymo metodai“, o Rasa ir Kristina – „Anglų kalbos laisvumo plėtojimas“. Kursus organizavo viena iš daugelio Maltos kalbos mokymo mokyklų „ETI”.

Kursų metu teko ne tik įveikti savo kalbinį barjerą, atlikti daugybę užduočių, dalyvauti diskusijose bei priimti kitus dėstytojos pateiktus iššūkius. Per savaitę aktyviai dirbdamos praplėtėme savo žodyną, susipažinome su daugybe aktyvių mokymo ir mokymosi metodų, kuriuos galėsime taikyti savo darbe. Susipažinome su Maltos bei kitų šalių, iš kurių buvo kursų dalyviai, švietimo sistemomis, kultūra bei tradicijomis. Užmezgėme pažintis su kitų šalių mokytojais.

Po paskaitų skubėjome apžiūrėti Maltos įžymybių.Vos nuvykę į Maltą susipažinome su St. Julian miestu, kuriame ir apsistojome, pasivaikščiojome jo uolėtomis jūros pakrantėmis… Antrą dieną aplankėme šiaurinėje salos dalyje įsikūrusį Millenth miestą su gražiausiais Maltos paplūdimiais.

Trečią dieną su gidu aplankėme Maltos sostinę Valetą, kuri įkurta 1566 m. kovo 28 d. Ji išsidėsčiusi šalies šiaurrytiniame krante. Sostinė pavadinta Šv. Jono ordino magistro Jean Parisot de la Valette garbei, kuris šį miestą ir įkūrė. 1980 m. visa Valeta įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Pasivaikščiojome, apžiūrėjome miesto įžymybes: katedrą, universitetą, seniausią ligoninę, prezidentūrą, teatrą po atviru dangumi. Po ekskursijos žiūrėjome filmą apie Maltos istoriją.

Ketvirtą dieną, nors mus ir bandė atkalbėti nuo kelionės į Gozo salą, mes visgi pasiekėme savo tikslą ir dėl to labai džiaugiamės. Ko gero, vaizdai, matyti Gozo saloje, buvo gražiausios kelionės akimirkos. Kadangi turistiniai autobusai šešioliktą valandą jau nevažinėjo, pasinaudojome vietinio taksisto paslaugomis ir nenusivylėme. Jis per dvi valandas ne tik parodė mums žymiausius salos kampelius, bet ir papasakojo apie vietos įžymybes. Saloje yra 40 bažnyčių, iš kurių aplankėme dvi – Citadelę ir Pinu baziliką. Šios bažnyčios pastatytos ant kalvų, todėl nuo jų atsiveria nuostabus vaizdas. Vėliau aplankėme Grybo uolą ir vidinę jūrą. Vidinė jūra Maltoje kartais vadinama „Qawra“. Tai prieš milijonus metų natūraliai susiformavęs tunelis, per kurį vanduo patenka į mažą, seklią įlankėlę. Kai jūra rami, mažomis valtelėmis, maltiečių vadinamomis „luzzijiet“, galima perplaukti siaurą urvą ir pasiekti Viduržemio jūrą. Temstant atvykome į žvejų kaimelį, kuris užbūrė savo tyliomis tvarkingomis gatvėmis ir puikiu gamtovaizdžiu.

Penktą dieną buvo organizuota ekskursija į senąją Maltos sostinę Mdiną. Apžvalga prasidėjo nuo Mdinos priemiesčio – Rabat miesto, kuriame išlikę daug senosios architektūros pavyzdžių. Vėliau aplankėme Citadelę (Mdiną), apžiūrėjome miesto sodą. Užsukome į skaniausių Maltoje pyragėlių kavinę. Jie tikrai buvo įspūdingi.

Paskutinę dieną mūsų laukė ekskursija į tris miestus: Viktorijozo, Kalkara ir Singleje. Juose taip pat daug architektūrinio paveldo, bažnyčių. Pamatėme upių taksi janga, apžiūrėjome kelias bažnyčias, architektūrinį paveldą.

Džiaugiamės turėję galimybę aplankyti senove alsuojančią šalį bei pasisemti anglų kalbos žinių vienoje iš geriausių Europoje kalbų mokyklų.

 

Kristina Belenavičienė ir Rasa Alaburdienė

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close