DAROM ekspertė: žmonės tampa vis sąmoningesni

Sigita Matulevičiūtė – UAB „Horeca sprendimai“ projektų vadovė, DAROM ekspertė, sutiko pasidalinti savo patirtimi apie atliekų rūšiavimą ir dabartinę situaciją Lietuvoje, kuri, anot Sigitos, sparčiai gerėja.

 

Galbūt galėtumėte papasakoti apie darbo maisto rūšiavimo srityje praktiką?  Jau 11 metų dirbame maisto ir ne maisto atliekų surinkimo ir perdirbimo srityje.  Surenkame netinkamas vartoti maisto atliekas iš įvairiausių taškų: mokyklų valgyklų, prekybos centrų, taip pat mūsų paslaugomis naudojasi gamyklos, importuotojai, muitinės tam, kad susidariusios gamybos, kontrabandinės, užterštos ar neatitinkančios ES reikalavimų atliekos nepakliūtų į aplinką, rinką. Šiuo metu net esame įsidiegę elektroninių važtaraščių sistemą, nenaudojame popieriaus dokumentams pildyti, taip tausodami gamtos išteklius. Tikslu laikome surinkti, išrūšiuoti bei perdirbti visas atliekas, išsaugant švarią ir saugią aplinką.

 

Kokia rūšiavimo nauda?   Tai grandinės veiksmų, kuri naudinga ne tik šiandienai, bet ir ateičiai, dalis. Rūšiuojamos atliekos suteikia galimybę panaudoti jas antrą kartą, kompostuoti arba išgauti alternatyviąją energiją. Tai – itin didelis laimėjimas prieš opią atliekų problemą, kadangi tik išrūšiuotas atliekas galima atkurti antram gyvenimui.

 

Kokia situacijos kaita matoma Lietuvoje ir kokia dabartinė maisto rūšiavimo būklė? Ar žmonės linkę rūšiuoti?  Situacija tikrai keičiasi į gera. Žmonėms tapo svarbu, kas vyksta su atiduotomis atliekomis, kur jos keliauja ir koks yra galutinis rezultatas. Jie vis labiau domisi naujovėmis, konsultuojasi, kaip tvarkytis su atliekomis, atsakingiau rūšiuoja. Sulaukiame skambučių ir užklausų iš gyventojų apie galimybes rūšiuoti arba kaip panaudoti maisto atliekas, ką su jomis daryti. Tai, manau, labai sveikintina.

 

Ką turėtų daryti žmonės nežinantys, kaip reikia tinkamai rūšiuoti? Nuo ko pradėti?

Visų pirma reikia nusiteikti, jog rūšiuosite. Iš pat pradžių tai gali atrodyti kaip darbas, tačiau vėliau taps maloniu įpročiu.

Sąlygos rūšiavimui:

Buitinių atliekų tvarkytojai išduoda konteinerius stiklui, popieriui ir plastikui (jei gyvenate nuosavame name).

Daugiabučių gyventojai kieme jau turi didžiulius konteinerius paruoštus rūšiavimui.

Svarbiausia – nemesti visko į vieną konteinerį. Kai kurie žmonės rūšiuoja namie, turi atskiras šiukšlių dėžes, kiti išsirūšiuoja prieš išmetant. Tai priklauso nuo Jūsų pasirinkimo. Įdomu tai, kad pradėję rūšiuoti pamatysite, kiek ir kokių išmetate atliekų. Tai tikrai nustebins! O vėliau pastebėsite, jog imate vis mažiau vienkartinių maišelių produktams arba įsigysite daugkartinio naudojimo maišelį pirkiniams.

Taip pat, pastaruoju metu dažnai pastebiu pasipiktinimą žmonių, jei aplink nėra rūšiavimui skirtų šiukšlių dėžių, o tai reiškia, kad lietuviai tampa vis sąmoningesni šiuo klausimu.

Ką manote apie DAROM akciją?  Akcija turi daug įtakos mūsų aplinkai, bendruomeniškumui. Vis daugiau žmonių imasi pavyzdžio ir patys organizuoja talkas, tvarkosi savo kiemus bei palaiko švarą. Su metais akcija DAROM įgauna kitą prasmę: pradžioje ji priminė mums, jog reikia tvarkytis, o dabar ugdome jau įgautus įgūdžius. Tikiuosi, jog entuziazmas žmonėse neišnyks.

Kaip elgtis turėtume, kad aplinka, kurioje gyvename taptų švari ir jauki? Ir ko norėtumėt palinkėti Lietuvos žmonėms?

Mūsų šalis – mūsų namai. Kai namuose bus švaru ir jauku, iš jų bėgti niekada nesinorės. Kelios minutės kasdieniam susitvarkymui tikrai nesugaišins jūsų, o jauku bus visiems! Taip pat ir su akcija DAROM, tik vieną dieną metuose, tačiau paliekanti žymę ilgam!

Gerai pagalvokime vieni apie kitus ir sugrįžti į mėgstamas vietas bus gera. Ypač dabar, kai artėja vasara, o visi taip mėgtame būti gamtoje, prie ežerų, parke. Susitvarkyme po savęs, palikime kitiems tvarkingą aplinką.

Susitvarkyti aplinką kviečiame jau balandžio 22 dieną!

Šiais metai akcija vyks balandžio 22 dieną, 10 valandą oficialiuose DAROM taškuose, esančiuose visoje Lietuvoje. Nuo balandžio 10 d. mesdarom.lt DAROM taškų ieškokite savivaldybių internetiniuose puslapiuose. Būtent iš šių taškų bus išvežami raudoni DAROM maišai į sąvartynus akcijai pasibaigus.

Norintys prisidėti prie akcijos DAROM 2017 organizavimo: tapti DAROM regionų ar miestų koordinatoriais, patruliais ar draugais-rėmėjais, rašykite el.paštu: hr@mesdarom.lt.

Visuose didžiuosiuose prekybos centruose jau galite įsigyti DAROM šiukšlių maišų. Pirkdami šiuos maišus prisidėsite prie DAROM organizacijos iniciatyvų įgyvendinimo.

Sekite naujienas Mes Darom Facebook puslapyje, o visą reikalingą informaciją rasite www.mesdarom.lt.

DAROM ir GAMTA TAU PADĖKOS!

Autorė: Deimantė Tumkutė

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close