Europos Parlamentas panaikino vizų reikalavimą ukrainiečiams

Europos Parlamentas (EP) nusprendė suteikti galimybę Ukrainos piliečiams trumpam laikui atvykti į ES be vizų. Tam pritarė 521 EP narys, nepritarė 75, o susilaikė 36.

 

Pagal atnaujintas taisykles biometrinius pasus turintys Ukrainos piliečiai be vizų galės viešėti ES turizmo ar verslo tikslais ne ilgiau kaip 90 dienų per 180 dienų laikotarpį. Bevizis režimas galios ne tik visoje Šengeno erdvėje (įskaitant Islandiją, Lichtenšteiną, Norvegiją ir Šveicariją), bet ir Bulgarijoje, Kroatijoje bei Rumunijoje, tačiau negalios Airijoje ir Jungtinėje Karalystėje. Jis nesuteikia galimybės įsidarbinti.

 

Pernai Šengeno erdvei priklausančios šalys (22 ES šalys ir Islandija, Lichtenšteinas, Norvegija, Šveicarija) iš viso išdavė 13,9 mln. trumpalaikių Šengeno vizų. Daugiausia jų išduota Rusijos (3,1 mln.), Kinijos (2,1 mln.) ir Ukrainos (1,36 mln.) piliečiams. Ukrainiečiams daugiausia vizų išdavė Lenkija (560 tūkst.), Vengrija (117 tūkst.), Vokietija (99 tūkst.) ir Lietuva (89 tūkst.).

 

„Ukraina įvykdė visus vizų panaikinimo namų darbus. Bevizis režimas siunčia stiprų signalą, kad Ukraina yra svarbi ES partnerė“, – pažymėjo EP pranešėja Marija Gabriel (Europos liaudies partija, Bulgarija).

 

Naujajai tvarkai dar formaliai turi pritarti ES Taryba. Tikėtina, kad Ukrainos piliečiai galės lankytis ES be vizų jau nuo birželio pradžios.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close