Problemiškiausi visuomenės sveikatos rodikliai Prienų rajone

Kiekvienais metais Prienų visuomenės sveikatos biuras rengia visuomenės sveikatos stebėsenos ataskaitą už praėjusius metus. 2016 m. Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos stebėsenos ataskaita patvirtinta Prienų rajono savivaldybės taryboje 2017 m. kovo 23 d. Nr. (1.3)-T1-99, parengta vadovaujantis naujai sukurtu savivaldybių visuomenės sveikatos stebėsenos modeliu. Lietuvos sveikatos 2014–2025 metų programa nustato nacionalinius sveikatinimo veiklos tikslus ir uždavinius, siekiamus sveikatos lygio rodiklius, kurie būtini siekiant įgyvendinti Lietuvos pažangos strategiją ,,Lietuva 2030“. Lietuvos sveikatos programoje iškeltas 1 strateginis tikslas ir 4 tikslai bei jų uždaviniai, kurių įgyvendinimo savivaldybėse stebėsenai parengtas baigtinis pagrindinių rodiklių sąrašas. Jį sudaro unifikuoti rodikliai, geriausiai apibūdinantys LSP siekinius. Rodiklių reikšmės leidžia kasmet vertinti rodiklių pokyčių kryptį ir aprėptį savivaldybėje; palyginti savivaldybės rodiklių reikšmes su Lietuvos vidurkiu.

Pagrindinio rodiklių sąrašo analizė ir interpretavimas („šviesoforo“ kūrimas) atliekamas palyginant praėjusių metų Prienų r. sav. rodiklius su Lietuvos vidurkiu.

Rodiklių reikšmės suskirstytos į grupes, pagal kurias savivaldybės yra vertinamos:

– 10 savivaldybių, kuriose stebimas rodiklis atspindi geriausią situaciją, žymimos žalia spalva;

– 10 savivaldybių, kuriose stebimas rodiklis rodo prasčiausią situaciją, žymimos raudona spalva;

– likusių 27 savivaldybių rodiklio reikšmės žymimos geltona spalva.

Prienų r. sav. sveikatos rodiklių reikšmės vaizduojamos taikant „šviesoforo“ principą (nuo geriausiojo žalio, per geltoną prie blogiausiojo raudono):

Prienų r. sav. 6 rodikliai, kurie, lyginami su Lietuvos vidurkiu, patenka tarp 10 geriausių savivaldybių:

šeimos medicinos paslaugas teikiančių gydytojų skaičius 10 000 gyventojų;

kūdikių, išimtinai žindytų iki 6 mėn. amžiaus, dalis (proc.);

apsilankymų pas gydytojus skaičius, tenkantis 1 gyventojui;

išvengiamas mirtingumas;

asmenų, žuvusių ar sunkiai sužalotų dėl nelaimingų atsitikimų darbe, skaičius 1 000 darbingo amžiaus gyventojų;

mirtingumas dėl priežasčių, susijusių su narkotikų vartojimu 100 000 gyventojų.

Rodikliai, patenkantys į grupę, kurioje situacija yra patenkinama, lyginant su Lietuvos vidurkiu: mirtingumas dėl savižudybių; mokyklinio amžiaus vaikų, nesimokančių mokyklose, skaičius; ilgalaikio nedarbo lygis; gyventojų skaičiaus pokytis; mirtingumas dėl išorinių priežasčių; mokinių, gaunančių nemokamą maitinimą mokyklose, skaičius; socialinės pašalpos gavėjų skaičius; sergamumas tuberkulioze; susižalojimo dėl nukritimo atvejų skaičius 65+ m. amžiaus grupėje; darbingo amžiaus asmenų, pirmą kartą pripažintų neįgaliais, skaičius; sergamumas žarnyno infekcinėmis ligomis; mirtingumas dėl atsitiktinio paskendimo; mirtingumas dėl nukritimo; pėsčiųjų mirtingumas dėl transporto įvykių; transporto įvykiuose patirtų traumų skaičius; į atmosferą iš stacionarių taršos šaltinių išmestų teršalų kiekis, tenkantis 1 kvadratiniam kilometrui; viešai tiekiamo geriamojo vandens prieinamumas vartotojams; nuotekų tvarkymo paslaugų prieinamumas vartotojams; mirtingumas dėl priežasčių, susijusių su alkoholio vartojimu; mirtingumas dėl priežasčių, susijusių su alkoholio vartojimu, nusikalstamos veikos, susijusios su disponavimu narkotinėmis medžiagomis ir jų kontrabanda (nusikaltimai); išvengiamų hospitalizacijų skaičius; išvengiamų hospitalizacijų dėl diabeto ir jo komplikacijų; sergamumas vaistams atsparia tuberkulioze; sergamumas ŽIV ir lytiškai plintančiomis ligomis; 1 metų amžiaus vaikų DTP3 (difterijos, stabligės, kokliušo vakcina, 3 dozės) skiepijimo apimtys; paauglių (15–17 m.) gimdymų skaičius; mirtingumas nuo piktybinių navikų; mirtingumas nuo cerebrovaskulinių ligų; sergamumas II tipo cukriniu diabetu; tikslinės populiacijos dalis, dalyvavusi gimdos kaklelio piktybinių navikų programoje; tikslinės populiacijos dalis, dalyvavusi asmenų, priskirtinų širdies ir kraujagyslių ligų didelės rizikos grupei, programoje.

 

Mūsų rajono 11 rodiklių, patenkančių į grupę, kurioje situacija yra bloga, lyginant su šalies vidurkiu:

socialinės rizikos šeimų skaičius 1 000 gyventojų;

mirtingumas dėl transporto įvykių (V00-V99) 100 000 gyventojų;

mirtingumas nuo kraujotakos sistemos ligų (I00-I99) 100 000 gyventojų;

vidutinė tikėtina gyvenimo trukmė;

gyventojų skaičius, tenkantis vienai licencijai verstis mažmenine prekyba tabako gaminiais;

gyventojų skaičius, tenkantis vienai licencijai verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais;

2 metų amžiaus vaikų MMR1 (tymų, epideminio parotito, raudonukės vakcina, 1 dozė) skiepijimo apimtys;

tikslinės populiacijos dalis (proc.), dalyvavusi vaikų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis programoje;

vaikų, kuriems nustatytas dantų ėduonis (K02), skaičius 10 000 gyventojų;

tikslinės populiacijos dalis (proc.), dalyvavusi atrankinės mamografinės patikros dėl krūties vėžio finansavimo programoje;

tikslinės populiacijos dalis (proc.), dalyvavusi storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos finansavimo programoje.

Prienų r. sav. didžiausią dėmesį turėtų skirti šioms trims sritims: socialinės rizikos šeimų skaičius 1 000 gyventojų; mirtingumas dėl transporto įvykių (V00-V99) 100 000 gyventojų; mirtingumas nuo kraujotakos sistemos ligų (I00-I99) 100 000 gyventojų.

Prienų r. sav. visuomenės sveikatos biuras renka ir pateikia apibendrintą informaciją apie gyventojų visuomenės sveikatos būklę rajone, išskirdamas problemiškiausias sritis. Atsižvelgiant į pateiktus rezultatus atsakingos institucijos turėtų parengti rekomendacijas dėl tolimesnių veiksmų ir priemonių įgyvendinimo.

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close