Apie Didžiojo Tridienio apeigas

Taip, kaip svetimi prie vieno stalo vieni kitų nesupranta, kol nepraleidžia daug laiko ir neatsiveria pažinimui, taip yra ir su tais, kurie tik per Velykas susirenka į bažnyčią prie Altoriaus.

 

Norint visavertiškai įsisavinti šią Šventę reikia reguliariai lankyti bažnyčią. Kitaip tai bus nieko nesakančios pamaldos. Būtina žinoti, kad apeigos yra gyvas apsiėjimas su Dievu ir tikras – realus dalyvavimas Jo Darbuose ir gyvenime. Savo ruožtu Dievas per apeigas dalyvauja mūsų gyvenime. Reikia ne tik reguliariai lankyti bažnyčią, bet ir skaityti Šv. Raštą, Katekizmą, kad pažintume Dievo gyvenimą ir apeigose jį atpažintume bei pajėgiai dalyvautume.

Šiomis dienomis dalyvaujame Jėzaus darbuose: 1. Apaštalų ir mokinių, tai yra Bažnyčios, surinkime ir apmokyme; 2. Jų atpirkime ir mirties, ir pražūties; 3. Ir prisikėlime iš numirusiųjų. Nuoširdžiai įspėtina, jog be aiškaus nusistatymo (apsisprendimo) apeigose dalyvauti aktyviai meldžiantis ir mąstant nebus naudos sielai, nebent tik estetinis pasitenkinimas. Nuo ko pradėti?

1. Kruopščiai pasiruošti pagal maldaknygę ir atlikti išpažintį bei atsiprašyti įskaudintų žmonių, nes ramybė yra džiaugsmo pradžia.

2. Į bažnyčią pasiimti maldaknygę, kurioje surašyta, ką daryti, ką melstis, apie ką mąstyti.

3. Namie palikti telefonus, jei jų garsas neišjungiamas.

4. Einant į bažnyčią mąstyti, į kokį jautrų susitikimą su Dievu einame.

5. Žinoti konkrečiai, ką melsimės: už kuriuos gyvus, mirusius, ko prašysime, už ką dėkosime. Ką Dievui sakysime?

6. Per apeigas nekalbinti kitų, netriukšmauti, ne tyla yra dirva kūrybai, maldai ir mąstymui, – tik aš ir Dievas.

 

Didysis Ketvirtadienis

Krikščionybė yra įkurta Jėzaus. Jis suburia apie save apaštalus, mokinius ir mus į Bažnyčią – Dievo Šeimą. Įsidėmėtina, kad Jėzus pakeitė bendravimo su Dievu būdą iš siekiančio naudos į šeimyninį, iš „aš Tau auką, Tu man malonę“ į Tėvo ir vaiko santykį.

Šventosios Mišios ir yra tobulo santykio su Dievu ir kitais mokykla.

Šv. Mišios yra katalikiško sielos gyvenimo vainikas. Be buvimo kartu nėra šeimos, nėra draugystės, be Mišių nėra kataliko, – nesu katalikas.

 

Didysis Penktadienis

Subūręs savo mokinius į vieną Šeimą – Bažnyčią, Jėzus juos mokė, kaip suprasti Dievą, visuomenę ir save, o mirdamas ant Kryžiaus paliko asmeninį pavyzdį. Kryžiaus Auka atsakė į didžiąją religijos užduotį – bičiulystėn suvedė Dievą su žmogumi. (Šią Dieną verta pasitikrinti, ar mąstydamas ir taisyklingai žegnojuosi.) Kančia yra Bendrystės nebuvimas. Be Dievo ir kitų žmogus kenčia.

 

Didysis Šeštadienis ir Sekmadienis

Šventinama ugnis ir šlovinama šviesa, sklindanti iš Jėzaus–Velykinės žvakės ženklo.

Dievas Tėvas pasaulį kūrė pirmiausia atskirdamas šviesą nuo tamsos, o Dievas Sūnus atpirko pasaulį ir išgelbėjo iš nuodėmių tamsybės. Tą vakarą atnaujinami įsipareigojimai Dievui, duoti per Krikštą. Kaip įsčių vandenys teikia gyvybę vaisiui, taip Krikšto vanduo teikia Jėzaus gyvybę sielai, o Jėzaus Evangelijos mokslas ir sakramentai mums šviečia kryptim Dievop.

Sekmadienio rytą einame procesiją aplink bažnyčią paskui Velykinę žvakę, kaip žydų tauta ėjo per dykumą paskui ugnies stulpą, kuris reiškė, kad Dievas eina kartu su tauta.

Jėzus eina per gyvenimą su Bažnyčia, o mes eidami per gyvenimą savo maldomis, tikėjimu ir gerais darbais skleidžiame Jėzaus Evangelijos kvapą (pgl.2Kor.2.14).

 

Kaip supratome, tikėjimo šventimo apeigose reikia įdėti pastangų. Jos visada šventę padaro sava ir naudinga.

Linkiu dalyvaujant šiose iškilmėse aiškiai rasti savo gyvenimo istorijoje Didijį Tridienį.

 

Kunigas Arūnas Simonavičius

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close