Lietuvos ir Latvijos karo laivai dalyvauja pratybose Baltijos jūroje

Balandžio 3–7 d. Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivai M54 „Kuršis“ ir P14 „Aukštaitis“ dalyvauja pirmose šiais metais Baltijos šalių karinių laivų junginio BALTRON pratybose Latvijos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje Baltijos jūroje. Išminavimo ir jūrinių operacijų mokymuose SQUADEX 17-1 Lietuvos ir Latvijos karo laivų įgulos atlieka koordinuotus veiksmus pagal įvairius scenarijus.
Lietuvos karinių jūrų pajėgų minų paieškos ir nukenksminimo laivas M54 „Kuršis“ ir jo įgula nuo balandžio 1 d. yra priskirti Baltijos šalių karinei jūrų pajėgų eskadrai BALTRON. Laivo įgula iki liepos dalyvaus daugelyje mokymų ir operacijų, taip pat didžiausiose pratybose Baltijos jūroje šiais metais – BALTOPS (angl. Baltic Operation). Šių pratybų metu modernia minų paieškos po vandeniu įranga bus ieškoma pavojingų objektų.
Lietuvos karinėms jūrų pajėgoms Baltijos šalių eskadroje BALTRON atstovauja 37 laivo M54 ,,Kuršis“ įgulos nariai, iš jų penki karininkai, likę įgulos nariai – seržantai ir jūreiviai. Įgulai vadovauja laivo vadas kapitonas leitenantas Donatas Gečas.
Apie Baltijos šalių karinių laivų eskadra BALTRON:
Baltijos eskadra BALTRON (angl. Baltic Squadron) buvo įkurta 1998 metų rugpjūčio 28 d. Ši eskadra – greitojo reagavimo karinis Baltijos šalių karinių jūrų pajėgų junginys, kurio viena pagrindinių užduočių – vykdyti nuo Antrojo pasaulinio karo Baltijos jūros dugne likusių minų ir nesprogusios amunicijos paieškos bei nukenksminimo operacijas. Kartu šis junginys tarnauja ir kaip pasiruošimo dalyvauti NATO junginiuose platforma. BALTRON sudaro laivai ir tarptautinis štabas, kuriuos į eskadrą skiria Lietuva ir Latvija. BALTRON vadas ir tarptautinio BALTRON štabo kariai eskadrai rotacijos principu priskiriami vieneriems metams, laivai – šešiems mėnesiams. BALTRON štabui įgaliojimus misijoms vykdyti suteikia Lietuvos ir Latvijos kariuomenių vadų komitetas. Šiuo metu BALTRON vadovauja Latvijos karinių jūrų pajėgų karininkas.
BALTRON nėra vien Baltijos karinė jūrų eskadra. Šiam trišaliam kariniam projektui priskiriamas ir Ryšių specialistų mokymo centras Estijoje, Narų mokymo centras ir priešmininės kovos stimuliatorius bei įrangos aptarnavimo centras, veikiantis Latvijoje ir Laivų denio įrangos bei ginkluotės aptarnavimo centras Lietuvoje. BALTRON projektas taip pat yra svarbus ugdant štabo karininkų ir laivų įgulų įgūdžius naudojant NATO taktiką ir procedūras, integruojant tris Baltijos šalis į vieną karinių jūrų laivynų bendruomenę.
Kontaktinis asmuo – kmd. ltn. Ramūnas Kažerskas, viršininko pavaduotojas civilių ir kariškių bendradarbiavimui, mob. 8 698 18 196, ramunas.kazerskas@mil.lt

Nuotraukos autorė – Ieva Budzeikaitė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close