Ar Prienuose tvarkinga ir gražu?

Ankstyvą pavasarį, kol dar nesužaliavusi augmenija, atsidengia viskas, kas negerai ir negražu mus supančioje aplinkoje, kitaip tariant, labai aiškiai pamatome visas šiukšles, atliekas, išmestus įvairius buitinius prietaisus ir kitus daiktus, kurie nepuošia mūsų gyvenamosios vietos. Žmonės, norintys, kad Prienai būtų gražesni, švaresni ir tvarkingesni, skambina į redakciją ir prašo pasidomėti, kodėl vienoje ar kitoje auga kalnai šiukšlių, kodėl individualių namų gyventojai nesitvarko apie savo namus, kodėl savo šiukšles pila ten, kur nederėtų. Skambinusieji kvietė pasidomėti Revuonos, Vaitkaus, Pilies gatvių aplinka, taip pat miesto pakraščiu, pamiške.

Pirmiausia kreipiausi į Alytaus aplinkos apsaugos departamento Prienų aplinkos apsaugos agentūros vedėją Česlovą Meržvinską, kad jis informuotų, kokia padėtis šiuo metu yra Prienuose. Kartu su agentūros vadovu ir inspektoriumi Laimonu Katiliumi aplankėme nurodytas vietas, pakeliui apžiūrėdami ir kitas gatves, prieigas prie Nemuno, nedidelių upeliukų pakrantes.

Nuo seno balandis yra švaros mėnuo, nes jau šiek tiek pradžiūsta žemė ir galima grėbti senus po žiemos likusius lapus, surinkti šakas ir kt.

Pilies gatvėje individualių namų kiemai jau sutvarkyti ar dar tvarkomi. Kai saulutė pašviečia, norisi judėti kieme, tad nenuostabu, kad matėme daug žmonių, gražinančių savo aplinką. Tačiau padėtis prie Nemuno, ypač Pilies gatvėje, Č. Meržvinską nuliūdino. Po išvykos jis pažymėjo, kad padėtis čia verčia labiausiai sunerimti, nes Pilies gatvė yra kultūrinio paveldo vieta, tad pilti šiukšles kur pakliūva negalima. Vedėjas pasikalbėjo su gyventojais, kurie suprato, ką daro negerai, ir žadėjo ištaisyti padėtį.

Važiuojant F. Vaitkaus gatve dėmesį patraukė privatus 3-iuoju numeriu pažymėtas namelis, kurio kieme sukaupta krūvos įvairių atliekų ir šiukšlių. Šakos, sugrėbti lapai gali būti kiemo teritorijoje kaupiami ir kompostuojami, bet įvairūs buteliai, plastikas, taip pat naudoti netinkami baldai turi būti išvežti į tam skirtas vietas.

Kito tos pačios gatvės namo kieme stovėjo sukrauti seno šiferio lapai. Č. Meržvinskas taip pat patarė gyventojams, kaip galima greičiau juos išvežti į Alytaus RAC. Žmonės geranoriškai pasižadėjo padėtį ištaisyti.

Revuonos gatvėje prie garažų konteinerių radome senų padangų, kurios taip pat turėtų būti išvežtos ten, kur joms vieta.

Prienų aplinkos apsaugos agentūros vedėjas sakė, kad kiekvieną pavasarį rengiami patikrinimai, kurių metu daugiausia dėmesio kreipiama į miesto teritorijoje esančių įstaigų aplinką, tikrinama, kad nebūtų sukaupta gamtai žalingų medžiagų. Šį kartą, dar prieš planinį patikrinimą, buvome užsukę į UAB „Grasta“, UAB „Milavita“ bei UAB „Daipra“ teritorijas. Čia dar nemažai gamybinės netvarkos, bet šių bendrovių atstovai patikino, kad per balandžio mėnesį viskas bus sutvarkyta. Tiesa, nudžiugino žinia, kad Prienuose pradedamas padangų perdirbimas pirolizės būdu. Tai, pasak Č. Meržvinsko, svarbus žingsnis tvarkant atliekas, nes dėl panaudotų padangų priėmimo yra nemažai problemų. Užtenka vien pasižvalgyti po pamiškes ir miškus.

„Džiaugiuosi, kad Prienuose padėtis gerokai pasikeitusi, žmonės tvarkosi, nėra didelių taršos židinių. Dar ankstus pavasaris, tad ne visi spėjo ir apie namus apsikuopti. Kai kam atrodo, kad jeigu aplinka gražiai nesutvarkyta, tai jau turėtų būti aplinkosaugos pažeidimas. Žinoma, nors gamtosaugos įstatymai ir nepažeisti, bet estetinė pusė kelia neigiamas emocijas. Juk prieniečiai nori gyventi gražiai ir tvarkingai“, – sakė Č. Meržvinskas.

Vedėjas pasidžiaugė, kad mažėja neteisėtu būdu leidžiančių kanalizacijos nuotekas, nes išplėstas jų tinklas, prie kurio jungiasi vis daugiau gyventojų, kiti įsirengia ir teisingai eksploatuoja nuotekų valyklas. Vedėjas pažymėjo, kad labai keičiasi jaunų žmonių požiūris į gamtosaugos reikalavimus, jie stengiasi gyventi tvarkingai ir gražiai.

Taigi neradome nieko, kas keltų nerimą. Žmonės juda, tvarkosi. Ir prie konteinerių Revuonos gatvėje nebuvo nei maišų, nei kitokio šlamšto prikrauta, mat konteineriai perkelti į kitą vietą. O UAB „Prienų butų ūkis“ darbininkai tvarkė pakeles, rinko medžių šakas, pjovė krūmus. Stengtis, kad Prienuose būtų gražu, turi visi…

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close