O miškus sodinti reikia…

Kiekvieną pavasarį pirmieji sodinimo darbus pradeda miškininkai. Šiemet šios kilnios profesijos žmonės taip pat pradeda miškasodį. Nesvarbu, kad kamuoja nežinia, kad valdžios žmonės užsimoję sunaikinti tai, kas buvo kuriama ilgus metus, kas turi šimtametę tradiciją. Tiems, kas nevertina miškininkų triūso, sunku suprasti, ką jiems reiškia šis darbas. O miškus sodinti reikia Lietuvai ir jo žmonėms.

Kiekvienas miškui atsidavęs žmogus labiausiai džiaugiasi mažą daigelį guldydamas į dirvą ir palinkėdamas jam užaugti dideliu medžiu. Medžių kirtimas, kaip ir derliaus nuėmimas, irgi yra reikalingas, bet jis turi būti planingas, apgalvotas ir nesutrikdyti pusiausvyros gamtoje. Visi pasaulio žmonės žino, kad miškai yra planetos plaučiai, o miškininkai nori, kad tie plaučiai būtų kuo didesni ir sveikesni.

Prienų miškų urėdijos trijose girininkijose miško sodinimo darbai prasidėjo kovo 21 dieną. Kaip ir kiekvienais metais pirmieji sodinimo darbus pradėjo Birštono, Prienų ir Meškapievio girininkijos, kurios laikomos sausiausiomis. Šilavoto, Naujosios Ūtos ir Verknės girininkijose miško sodinimui žemę įdirbti galima jau šiek tiek vėliau.

Apie tai, kiek šiemet bus pasodinta ir atželdinta miško, kalbėjomės su Prienų miškų urėdijos vyriausiuoju miškininku Tadu Zubavičiumi.

Šiemet Prienų miškų urėdijoje numatyta pasodinti ir atželdinti per 200 ha miško.

„Šį pavasarį bus įveista 5 ha naujo miško Šilavoto girininkijoje, 17 ha atkuriama mišriu būdu, atželdinant ir sodinant, o 60 ha – palikta savaime atželti ar atželdinti po atvejinių kirtimų“, – sakė vyr. miškininkas.

Birštono girininkijos miškuose bus pasodinta 17 ha, o 1,5 ha turės atželti savaime.

Išlaužo girininkijoje bus pasodinta 7 ha, o 18 ha palikta savaiminiam atžėlimui.

Meškapievio girininkijoje numatyta atsodinti 17 ha, 11 ha atkuriama mišriu būdu, o 2 ha palikta atželti savaime.

Naujosios Ūtos girininkija numačiusi pasodinti 31 ha, 4 ha atkuriama mišriu būdu, o 17 ha paliekama savaiminiam atžėlimui.

Kaip sakė T. Zubavičius, Prienų girininkija šiemet pasodins 16 ha miško, Šilavoto girininkija – 21 ha, o atželdins 16 ha, Verknės girininkija sodins 16 ha, o 7 ha atželdins.

Vyr. miškininkas pažymėjo, kad daugiausia sodinama eglių sodinukų, apie 260 tūkst. daigų, pušų – 160 tūkst., ąžuolų – 70 tūkst., beržų – 37 tūkst., juodalksnių – 69 tūkst., liepų – 17 tūkst. sodinukų ir keli tūkstančiai įvairių krūmų.

Vyr. miškininkas sakė, kad urėdija pati daigų neaugina, o perka viešojo konkurso būdu iš kitų urėdijų, kurios turi daigynus ir medelynus.

Prienų miškų urėdija daugiausiai daigų įsigyja iš Dubravos eksperimentinės miškų urėdijos.

Kaip ir kiekvienais metais, miško sodinimo darbus atlieka rangovai, pasitelkiami darbininkai ir iš darbo biržos, nes sodinukus geriausia sodinti, kol oras neįšilęs, žemėje dar pakankamai drėgmės, kad daigelis prigytų ir sėkmingai augtų. Reikia pasidžiaugti, kad miškininkams į talką ateina ir savanoriai, norintys prisidėti prie Lietuvos miškų gausinimo.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close