Olegas Batutis – geriausių Lietuvos kūno kultūros mokytojų penketuke

Kovo 29 d. Švietimo ir mokslo ministerijoje buvo apdovanoti konkurso „Geriausių Lietuvos kūno kultūros mokytojų penketukas“ nugalėtojai. Tarp penkių laureatais tapusių kūno kultūros mokytojų Lietuvoje – ir Prienų „Žiburio“ gimnazijos mokytojas ekspertas dr. Olegas Batutis. Tai pavyzdys, kaip atsidavus reikia dirbti savo darbą. Interviu su laureatu – apie apdovanojimą, kelią į sportą ir linkėjimus Prienams.

 

Kas Jus paskatino dalyvauti „Geriausių Lietuvos kūno kultūros mokytojų penketuko“ konkurse? Kaip jaučiatės?

Aišku, esu labai patenkintas konkurso rezultatais. Dar pačioje pradžioje, susipažinęs su kandidatams keliamais konkurso nuostatais ir reikalavimais, pagalvojau, kad mano rodikliai tikrai yra neprasti, o pastarųjų trejų metų veikla atitinka visus vertinimo kriterijus. Visus tuos metus aktyviai vedžiau seminarus Lietuvoje ir Latvijoje, dalindamasis savo patirtimi su šių šalių kūno kultūros mokytojais, savo pamokas ne kartą pristačiau tarptautiniuose kūno kultūros mokytojų seminaruose Estijoje, Rusijoje, Italijoje, Suomijoje ir Islandijoje, skaičiau pranešimus tarptautinėse konferencijose ir kongresuose, dalyvavau tarptautiniuose projektuose, parengiau metodinę medžiagą, kuri šiuo metu yra pateikiama Europos Tarybos PESTALOZZI programos svetainėje ir esu šios programos ekspertų grupės narys. Būtent noras sužinoti, kaip konkurso komisija įvertins mano įdirbį bei kompetenciją, paskatino mane pateikti prašymą.

Visada dirbau savo darbą negalvodamas apie dalyvavimą konkursuose ir stengiausi jį atlikti kiek įmanoma geriau.

Ar toks įvertinimas įpareigoja?

Ko gero, taip. Negali sau leisti užmigti ant laurų, turi judėti pirmyn ir tobulėti.

Paaiškinkite skaitytojams apie konkursą truputį plačiau.                

Šis konkursas vyko jau aštuntą kartą. Konkursą organizavo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, Lietuvos tautinis olimpinis komitetas ir Kūno kultūros ir sporto departamentas prie LRV. Konkurso partneriai – Lietuvos sporto universitetas, Lietuvos olimpinė akademija ir Lietuvos kūno kultūros mokytojų asociacija.

Konkurse galėjo dalyvauti visi Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklų kūno kultūros mokytojai. Vertinimą sudarė trys dalys: kandidato pateikta informacija apie jo kvalifikacijos tobulinimą, metodinę, projektinę, neformaliojo švietimo veiklą; mokyklos pateikta informacija apie kandidatą; viešas balsavimas LMNŠC feisbuko paskyroje (svetainėje buvo pateiktos mokytojų nuotraukos ir trumpa informacija apie juos). Vertinimo komisijos skiriami balai sudarė 85 proc. konkursinio balo, o viešo balsavimo rezultatai – 15 proc.

ŠMM įvertinus pretendentų praktinę veiklą ir indėlį į jaunimo fizinį aktyvumą bei kūno kultūros ir sporto plėtrą per 2013–2016 mokslo metus, buvo išrinktas geriausių Lietuvos kūno kultūros mokytojų penketukas.

Esate ne tik mokytojas, bet ir dėstytojas. Be to, ir pats aktyviai sportuojate, treniruojate vaikus ir suaugusiuosius, užsiimate švietėjiška veikla. Kaip paskirstote savo laiką?

Veiklų išties labai daug, kartais sunku viską ir suspėti. Kita vertus, laiko sąvoka labai subjektyvi: šiais laikais jo dažniausiai trūksta, bet kai užsiimi mėgstama veikla, matai jos prasmę ir tai, kad ji teikia pasitenkinimą, visada atrandi tam laiko. Aišku, laikas taip pat bėga labai greitai (tik kai sėdi ir nieko neveiki, jis tarsi sustoja), bet kartu jis dovanoja tau nuostabių nepakartojamų akimirkų, dėl kurių verta gyventi ir dirbti.

Sportas – visos Batučių šeimos didžiausia aistra ir gyvenimo būdas. Į sportą, ko gero, ir atvedė tėvai? Prie kokios sporto šakos labiausiai linkote ir kodėl?

Taip, pirmi žingsniai sporte buvo žengti kartu su tėvais, dideliais sporto entuziastais. Kadangi esu gimęs žiemą, tai pati didžiausia mano aistra yra žiemos sporto šakos – slidinėjimas, biatlonas, ledo ritulys (jį žaidžiu ir dabar). Per savo gyvenimą išbandžiau savo jėgas ir vasaros sporto šakose, buvau karinės daugiakovės, PDG daugiakovės šalies rinktinės narys. Daug metų dirbau sveikatingumo ir sporto klubuose grupinių užsiėmimų bei aerobikos treneriu. Dabar visą savo energiją skiriu švietėjiškai veiklai, savo patirtimi dalinuosi vesdamas atviras pamokas tarptautiniuose kūno kultūros mokytojų seminaruose, vesdamas seminarus šalies mokytojams.

Kokius tikslus savo gyvenime kėlėte? Kuo norėjote tapti?

Iš tikrųjų tų tikslų buvo daug, jie keitėsi su amžiumi. Niekada neturėjau tikslo kažkuo tapti. Visada buvo noras veikti, užsiimti viena ar kita man įdomia veikla. Manau, kad man dažniausiai tai pavyksta. Visais gyvenimo tarpsniais darydavau tai, kas man smagiausia, kas man suteikia didžiausią džiaugsmą ir pasitenkinimą.

Ar esate laimingas būdamas toje vietoje, kurioje dabar esate?

Manau, taip. Darau tai, kas man patinka. Pavyzdžiui, mokykloje dirbdamas su jaunimu semiuosi iš jų gyvenimo džiaugsmo, gebėjimo svajoti, tikėti ateitimi. Tai suteikia jėgų, energijos ir motyvacijos. Dirbdamas su suaugusiaisiais, vesdamas seminarus matau savo darbo prasmingumą ir naudą.

Ką laikote didžiausiais asmeniniais pasiekimais? Kokie pasiekimai pačiam buvo svarbiausi?

Pasiekimų buvo tikrai labai daug ir įvairių: moksle, sporte, asmeniniame gyvenime. Visi jie yra man svarbūs, nes iš to ir susideda mano gyvenimas. Didžiausiu pasiekimu vis dėlto laikau savo šeimą. Tai yra tas palaikymo ratas, kuriame visada randu svarbiausius gyvenimo dalykus: supratimą, užuojautą, paramą ir meilę.

Į sportą palinko ir abu Jūsų vaikai – Laura ir Lukas. Tai tėčio įtaka ar vaikų pasirinkimas?

Taip, abu mano vaikai šiuo metu dirba sveikatinimo ir sporto srityje. Lukas baigė LSU bakalauro programą „Sveikata ir fizinis aktyvumas“ – šiuo metu dirba Vilniuje asmeniniu treneriu. Laura baigė LEU Šokio pedagogikos bakalauro programą. Šiuo metu baigia Sporto technologijų magistro studijas, dirba aerobikos, grupinių užsiėmimų trenere skirtinguose klubuose ir aktyviai užsiiminėja nauja sporto šaka – Crossfit. Tai yra labai intensyvi viso kūno treniruočių programa, sudaryta iš skirtingų judesių ir laiko intervalų. Dukra dalyvauja Crossfit varžybose (šią vasarą ruošiasi dalyvauti Crossfit čempionate, vyksiančiame JAV). Ar tai jų pasirinkimas? Tikrai taip. Aišku, jie visada matė mano ir mano tėvų pavyzdį ir tai juos pastūmėjo į šį kelią, bet niekas jų nevertė rinktis šiuos universitetus ir profesijas.

Kaip tokį Jūsų gyvenimo būdą priima žmona Lolita? Ar sportas – ir Jūsų šeimos aistra?

Taip, sportuojam kartu, žmona taip pat labai mėgsta judėti. Pati yra buvusi plaukikė ir baidarės irkluotoja, todėl supranta mano aistrą sportui ir jam pritaria. Aišku, kaip įstaigos vadovė (dirba Prienų krašto muziejaus direktore), turi daug reikalų ir rūpesčių, bet kiekvieną laisvą minutę mes kartu (arba savaitgalį su vaikais) stengiamės pajudėti.

Kaip mėgstate atsipalaiduoti po darbų? Kokių turite pomėgių?

Dažnai keliaujam pėsčiomis Žverinčiaus mišku į Birštoną, du kartus per savaitę intensyviai plaukiojam Alytaus sporto ir rekreacijos centro baseine. Atostogas taip pat leidžiam aktyviai, keliaudami, dalyvaudami įvairiuose seminaruose, lipdami į kalnus, o ne gulėdami prie viešbučio baseino su „viskas įskaičiuota“. Mėgstam iššūkius.

Nors Jūsų darbų ir veiklos bagažas (kuriame yra ir socialinių mokslų daktaro laipsnis, mokytojo eksperto kvalifikacinė kategorija) – didelis, neabejoju, kad dar turite svajonių, žemiškų tikslų, kuriuos norėtumėte įgyvendinti. Gal norite aplankyti egzotišką šalį ar užkrėsti visus Prienus sporto virusu? O gal įgyvendinti didelį projektą?

Žinoma, svajonių turiu, ir ne vieną. Kartais juokauju, kad man tikriausiai neužtektų ir trijų gyvenimų jas visus įgyvendinti. Nemažai jau ir esu įgyvendinęs. Be akademinės ir švietimo veiklos, būdamas 50-ties pradėjau žaisti ledo ritulį, domiuosi kitomis sporto veiklomis. Smagu matyti, kaip keičiasi ir Prienų gyventojų pomėgiai, vis daugiau jų pradeda pamėgti aktyvų gyvenimo būdą – bėgioja, sportuoja Prienų laisvalaikio ir sporto centre, lanko įvairius būrelius ir užsiėmimus. Tikrai labai džiaugčiausi, jeigu Prienuose atsirastų baseinas – tai puiki galimybė mokyti vaikus saugiai elgtis prie vandens, plaukti, o suaugusiesiems – stiprinti savo sveikatą ir prasmingai leisti laisvalaikį. Aišku, kol kas tai sunkiai įsivaizduojama, bet aš tikiu, kad Prienuose atsiras ir ledo arena. Ledo ritulys – nuostabi priemonė berniukams lavinti savo fizines galias ir ugdytis vyriškumą, o dailusis čiuožimas tiesiog sukurtas mergaitėms. Be to, visi Prienų miesto bendruomenės nariai galėtų puikiai leisti laisvalaikį po darbo ir savaitgaliais čiuožinėdami ant ledo, kartu stiprindami ir grūdindami save.

Ačiū už pokalbį. Dar kartą priimkite sveikinimus sulaukus puikaus darbo įvertinimo. Sėkmės siekiant visų tikslų.

 

Kalbino Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close