Respublikiniame seminare „Kaip mokyti XX a. žydų istorijos, kultūros bei tradicijų?“ dalyvavo dvi Prienų „Žiburio“ gimnazijos istorijos mokytojos

Kovo 24–26 dienomis Prienų „Žiburio“ gimnazijos istorijos mokytojos Vilija Juodsnukienė ir Vida Degutytė dalyvavo seminare „Kaip mokyti XX a. žydų istorijos, kultūros bei tradicijų?“, kurį organizavo nevyriausybinė organizacija Centropa. Jame dalyvavo per 30 Lietuvos įvairių dalykų mokytojų ir po du svečius iš Latvijos ir Estijos.

Profesorė L. Lempertienė skaitė paskaitą apie XIX–XX a. Vilniaus žydų bendruomenės šviesuolius, pristatyti Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinio režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti atlikti darbai bei projektai. Taip pat buvo pristatytas Centropos internetinis puslapis bei interaktyvi mokymosi programa, supažindinanti Lietuvos mokyklas su žydų kultūra bei tradicijomis. Mokytojai dalyvavo filmo apie Rananą Malkhanovą (iš Vilkaviškio kilusios aštuonerių metų žydaitės, su savo mama išgyvenusios holokaustą, istorija) peržiūroje. Taip pat mokytojai Vilniaus žydų bendruomenės namuose aplankė Centropos parodą, skirtą žydų tradicijoms, mokyklai, kasdienybei, religijai, darbui, holokaustui ir kt.

Seminaro tęsinyje Druskininkuose mokytojai dalijosi savo patirtimi: pristatė pranešimus apie žydų istorijos mokymą savo mokyklose, dirbdami grupėse kūrė pamokų planus, kaip panaudoti klasėje filmą apie Rananą Malkhanovą, diskutavo. „Žiburio“ gimnazijos istorijos mokytoja ekspertė Vilija Juodsnukienė pristatė pranešimą „Idėjos istorijos ir pilietiškumo pagrindų pamokose mokant žydų tautos istorijos Lietuvoje“. Po užsiėmimų mokytojams buvo surengta labai įdomi ekskursija po Druskininkus, o vakare seminaro dalyviai turėjo galimybę apsilankyti Grūto parke.

Trečioji seminaro diena buvo skirta Centropos filmo „Atmintis nemiršta“ (apie holokaustą Lenkijoje) pristatymui. Taip pat mokytojai buvo pakviesti paraginti savo mokinius dalyvauti filmukų apie savo miesto (miestelio) žydus kūrimo konkurse. Seminaras baigėsi ekskursija po žydišką Vilnių: mokytojai aplankė Vilniaus geto teritoriją, sinagogą, Vilniaus Gaoną.

Ką sudomino žydų istorija, apsilankykite Centropos puslapyje: http://www.centropa.org/

Istorijos mokytoja Vida Degutytė

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close