Tegul pavasarį įkurtuvių džiaugsmo nesugadina nuotekos

Sakoma, kad namai yra ten, kur prasideda tavo istorija. Dažnam iš mūsų naujas gyvenimo etapas, nauja istorija prasideda tuomet, kai įsigyjame ar pasistatome savo namus ir pradedame rūpintis tūkstančiais dalykų, apie kuriuos iki tol nieko nežinojome. Vienas iš jų – nuotekų valymas. Tam, kad ką tik prasidėjusi graži istorija apie naujus namus nesibaigtų ekologine katastrofa, Edgaras Lideikis, UAB „LZ Technika” Pardavimų vadovas ir nuotekų valymo įrenginių ekspertas, sutiko pasidalyti naudingais patarimais, kaip tinkamai įsirengti biologinį nuotekų valymo įrenginį.

 

Anot specialisto, nuotekų valymas yra labai aktuali ir opi problema, nes žmonės gyvena, dirba ir ilsisi įvairiose vietose, kurių dažnai nesiekia centralizuotos miesto kanalizacijos sistemos. „Tuomet lieka du sprendimai: šalia namų arba sodybos po žeme įrengti nuotekų kaupimo rezervuarą, kurį laikas nuo laiko ištuštintų tokias paslaugas teikianti įmonė, arba įsirengti biologinį nuotekų valymo įrenginį. Pirmuoju atveju, dėl nuotekų rezervuaro ištuštinimo piniginę atverti ir galvą sukti teks nuolatos, nes rezervuarą ištuštinančios mašinos gali tekti laukti net keletą dienų. O antruoju – tik tol, kol išsirinksite jūsų būstui tinkamiausią nuotekų valymo įrenginį“, – teigė Edgaras Lideikis.

 

Išvalytą vandenį galima ir vėl panaudoti

 

Specialistas paaiškino, kad renkantis tokį įrenginį, svarbu, kad pastarasis buitines nuotekas iš virtuvių, prausyklų, skalbyklų, vonių, tualetų ir panašių vietų saugiai bei kokybiškai išvalytų. Be to, būtų patogus ir saugus naudoti. „Biologiniuose nuotekų valymo įrenginiuose nuotekų valymas, tarp jų ir buitinės chemijos, vyksta vienoje talpoje. Visos nuotekos, ateinančios vamzdžiais į valymo įrenginį, yra veikiamos deguonies (pučia orapūtė) ir aktyvaus dumblo, kuris skaido nuotekas ir pamažu jos yra išvalomos. Išvalytą vandenį galima panaudoti automobilio plovimui, vejos laistymui ir pan. Kadangi toks vanduo vėl patenka į aplinką, ypač svarbu, kad jis būtų tinkamai išvalytas, o valymo įrenginys atitiktų aukščiausius aplinkosaugos reikalavimus“, – sakė nuotekų valymo įrenginių ekspertas.

 

Tad, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, renkantis nuotekų valymo įrenginį?

 

Pasak Edgaro Lideikio, svarbu atsižvelgti, kad įrenginys būtų kompaktiškas, neužimtų daug vietos sklype, negadintų estetinio vaizdo, neskleistų nemalonaus kvapo bei turėtų „CE“ ženklinimą. Šiuo metu galima įsigyti ypač švariai nuotekas išvalančių, sertifikuotų bei atestuotų valymo įrenginių, kuriuos pagal įstatymus leidžiama montuoti net labiausiai saugomuose ir puoselėjamuose gamtos kampeliuose.

 

Įrenginio dydį pasirinkti reikėtų pagal name nuolatos gyvenančių ar dirbančių asmenų skaičių ir jų sunaudojamo vandens kiekį. „Jei nuotekų valymo įrenginys bus reikalingas standartinei 4 asmenų šeimai, gyvenančiai nuosavame name, tuomet dairytis reikėtų į mažesnius, jei įrenginys valys sodybų, viešbučių ar biurų nuotekas – tada didesnio našumo. Įvertinti reikėtų ir šeimos pagausėjimą bei kitus faktorius, nes pasirinkus per mažą įrenginį nei reikia – gali tekti susidurti su nepatogumais“, – patarimais dalijosi specialistas.

 

Garantuoja atsakomybę už paslaugas „iš vienų rankų“

 

Jis taip pat patarė įrenginį įsigyti tik iš tokios bendrovės, kuri gali jį ne tik parduoti, bet ir sumontuoti sklype bei teikia aptarnavimo paslaugas. „Lietuvoje ir užsienio šalyse nuo 2008 m. esame įgyvendinę virš 1000 nuotekų valymo įrenginių montavimo projektų. Tikrai dažnai pasitaiko atvejų, kai žmones ištinka problemos. Dažniausiai bendrovė, iš kurios įsigijo įrenginį, arba neturi aptarnaujančių specialistų, arba tie specialistai yra kitoje šalies dalyje ir klientams pasidaro per brangu, kad pastarieji atvažiuotų spręsti problemos. Mes jau daug metų turime išskirtines „August ir Ko“ valymo įrenginių atstovavimo teises Baltijos šalyse. Patys juos parduodame, rengiame projektus, montuojame, konsultuojame klientus. Nemokamai atvykstame į žmonių namus ar sodybas, jei įrenginiui kas nors nutiko, o sugedus – jį remontuojame, suteikiame garantinę ir pogarantinę priežiūrą. Kadangi visas paslaugas klientams suteikiame „iš vienų rankų“, tad, prisiimame ir visą atsakomybę“, – teigė Edgaras Lideikis, UAB „LZ Technika” Pardavimų vadovas.

 

Nuo raktų ar mobiliųjų telefonų iki sauskelnių ar moteriškų kelnaičių

 

Paklaustas, su kokiomis problemomis dažniausiai susiduria biologinį nuotekų valymo įrenginį turintys žmonės, Edgaras Lideikis išvardino net keletą. Jo teigimu, dažnai klientai išsirenka netinkamo našumo įrenginius, patys juos montuoja, nepaiso priežiūros rekomendacijų, įsigyja arba pagalbos kreipiasi į nekvalifikuotus žmones. Maža to, įsirengę nuotekų valymo įrenginį, įsivaizduoja, kad galima į tualetus, kriaukles, vonias ar dušo kabinas mesti viską, o periodiškai įrenginio patikrinti ar išvalyti – nebūtina. „Įrenginių mechaninėse grotose, kurios sulaiko neirias medžiagas nuo patekimo į valymo įrenginį, esame radę visko: nuo raktų ir mobiliųjų telefonų iki sauskelnių ar moteriškų kelnaičių“, – sakė UAB „LZ Technika” Pardavimų vadovas. Jis pabrėžė, kad būtina nuotekų valymo įrenginį 1-2 kartus per metus išvalyti. Tai reiškia – išsikviesti specialistus, kurie išmano savo darbą ir atvykę, naudodami profesionalią įrangą, sumažintų įrenginyje susikaupusio dumblo koncentraciją iki reikiamo lygio. Taip įrenginys nesukels ekologinių katastrofų žmonių kiemuose ir ilgai tarnaus.

 

Dalindamasis patarimais, nuotekų valymo įrenginių ekspertas pastebėjo, kad žmonės mūsų šalyje darosi vis sąmoningesni. Anot Edgaro Lideikio, lyginant 2016 m. su 2015 m. jo bendrovėje nuotekų valymo įrenginių pardavimai paaugo net 40 proc., žmonės aktyviau domisi pačiais įrenginiais, jų funkcionalumu ir gamtos saugojimu. „Nors pokyčius ir pastebime, tačiau noriu paskatinti žmones atkreipti dėmesį į valymo įrenginių svarbą. Saugokime gamtą, kurioje patys ir gyvename”, – ragino Edgaras Lideikis.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close