Meilei aplinkybės nesvarbios: kad vienas be kito negali suprato akcijoje „DAROM“

Dalius ir Justė Šaluchos – teisininkai, šiuo metu besidžiaugiantys šeimyniniu gyvenimu. Iki 2014 metų balandžio 26 dienos jie vienas kitam buvo tik atsitiktiniai veidai, tačiau po organizuotos akcijos DAROM viskas kardinaliai pasikeitė.

Kas paskatino dalyvauti DAROM akcijoje tais lemtingais 2014 metais?

Dalius: Akcijoje „Darom“ dalyvavau, nes mūsų pažinties dieną Justė paklausė, ar turiu porininką plaukti baidare. Mes dalyvaujame akcijoje „Darom“, kurią organizuoja LKA keliautojų klubas. Jos metu plaukiame baidarėmis, valome upes bei poilsio vietas prie jų. Esu labai dėkingas, kad jie mane priėmė į savo gretas, nes per jų organizuojamą dviračių žygį ir pamačiau Justę – labai gražią moterį, o dabar ir nuostabią mūsų mažylio mamą.

Justė: Apie akciją DAROM sužinojau per Lietuvos karių asociacijos „Keliautojų klubas“ dviračių žygį ir tą pačią dieną jau buvom sutarę su nauju pažįstamu (Dalium) po mėnesio plaukti vienoje baidarėje tvarkant Aukštaitijos upes, jų krantus ir stovyklavietes per „Darom su baidarėm“.

Kaip prasidėjo Jūsų draugystė? Kuris žengė pirmą žingsnį? Ar „oficialiai“ tapote pora būtent akcijos DAROM metu? Kaip tai įvyko?

Justė: Susipažinome mėnesį prieš DAROM. Galima sakyti tada aš žengiau pirmą žingsnį – pasakiau ”Labas, aš Justė”. Tiesa, po pasisveikinimo ir trumpo pasikalbėjimo su naujokais pastebėjau, kad Dalius vis tyčia ar netyčia atsiduria su dviračiu šalia manęs – taip bevažiuodami iš kitų dalyvių sužinojom apie „Darom su baidarėm“ ir abu neturėdami partnerio baidarei, sutarėm sudalyvauti DAROM. Beje, pas jį buvo daug geresnis dviratis, tad minti galėjo visos kompanijos priešaky..

Diena baidarėje medžiojant šiukšles gali atskleisti visas paslėptas žmogaus savybes,  be to, juk neplauksi tylėdamas. Po plaukimo buvo pirtis, koncertas ir vakaronė, nakvynė miegmaišiuose ant grindų pasitiesus sportinius kilimėlius šaltoje daržinėje be langų ir kartu su dar gal kokių 30-čia dalyvių. Ekstremali romantika!  O kai aš, aukšta mergina, kuri visad norėjo jaustis ”mažute” prie savo išrinktojo, Daliui mane apkabinus, išgirdau: „’Kiek čia tavęs yra… tik 3 centimetrai” – „susilydžiau” Beje, tie „3cm” dabar lydi mus mūsų pomėgiuose. O grįžtant prie akcijos…. taip, manau būtent tą savaitgalį mane ištiko meilė.

Dalius: Oficialiai pasiūliau Justei draugaut tai daug vėliau, pasiūlymas skambėjo maždaug taip : „Noriu vieną vaikišką klausimą užduot, nes mes kaip ir kartu, bet ar tai oficialu, nes kažkaip nežinioj esu, (pauzė), ar mes pora?“ tada Justė atsakė, kad ją irgi tas klausimas domina, tai ir pasiūliau oficialiai tapti pora.

Galbūt šis bendras pomėgis, požiūris į gamtos tausojimą  jus suartino ir paskatino draugystei?

Dalius: Mes gamtos vaikai, manau, kad tai turėjo įtakos mūsų draugystei.

Justė: Tai naudingas darbas ir aktyvus poilsis viename. Čia dalyvaujančius įvairius žmones jungia ”judesys gamtoje vs sofa”. Nors tvarkant gamtą, po mūsų matytų radinių”, sofa nebenustebintų…

Ar ankščiau dalyvaudavote „Darom“ akcijose?

Dalius: Oficialiai – ne, tačiau apsitvarkydavome miškelį prie namų savo iniciatyva.

Justė: Esu dalyvavusi tvarkant aplinką mieste ar užmiesty, bet tokio mąsto akcijoje „Darom” dalyvavau pirmą kartą.

Kokie emocijos kyla pagalvojus apie akciją „Darom“? Ar dalyvaujate akcijoje DAROM po tapimo pora?

Justė: Kyla pačios geriausios emocijos!!! „Darom“ dalyvaujam kasmet: metams praėjus, likus savaitei iki mūsų vestuvių, vėl valėm upes, dar po metų jau plaukėm laukdami sūnaus,  dalyvausim ir šiemet. „Darom“ plaukimas yra ir, manau, išliks mūsų šeimos tradicija.

Ar planuojate šiais metais dalyvauti akcijoje?

Justė: Taip – dalyvausim šiemet jau trise, tiesa mudu su metukų neturinčiu sūnum seksim įvykius nuo kranto.

Kokia Jūsų nuomonė apie akciją DAROM?

Dalius: Aš manau, kad tai yra labai gera idėja, juk niekam nemalonu nuvažiavus prie ežero ar išėjus į mišką braidyti per šiukšles, be to, labai svarbus dalykas yra gamtos saugojimas. Deja, vis dar yra daug žmonių, kurie negalvoja nei apie gamtą, nei apie aplinkinius, nei apie tai, jog gal būt ir patys dar grįš į tą vietą, kurioje prišiukšlino ir tiesiog atsikratė atliekų „nemokamai“, bet kol jie yra, mes turim puikų renginį, juk gera daryti gera!

Justė: Tai puiki nesavanaudiška iniciatyva, išaugusi į visuotinę akciją. Ji ne tik tausoja gamtą, ji šviečia, veikia kaip prevencija  – asmuo, bent karta dalyvavęs akcijoj, tikrai nemes šiukšlių, kur papuola, ir, žinoma, akcija suartina žmones – patirta savo kailiu!

Koks Jūsų požiūris į aplinkos taršą, šiukšlinimą?

Justė: Kam kalbėt apie karą, jei galima apie taiką? Esu už antrą, trečią ar tiesiog naują daiktų gyvenimą.  Tad esu ir už rūšiavimą, bent minimalų, kuris net padeda sutaupyti pinigų (jei kiti argumentai neveikia!): taros pridavimas atgaunant depozitą ar plastiko, popieriaus ir stiklo išmetimas į tam skirtus konteinerius, kuriuos atliekų tvarkymo įmonės išveža NEMOKAMAI, tuo pačiu sumažėja už buitines atliekas mokama suma….

Ką patys savo kasdienybėje darote tam, kad neprisidėtumėte prie vis didėjančios aplinkos taršos?

Dalius: Kai atvažiuoju į gamtą ar į žvejybą, visada surenku šiukšles jei jų yra palikta, nors pats esu žvejys, bet nesuprantu savo bendraminčių, kurie palieka šiukšles.

Justė: Taip pat rūšiuojame atliekas, nebeskaitomas knygas vežam į skaitytų knygų knygyną, namus puošia pora Daliaus restauruotų kėdučių bei Daliaus pomėgio ”3cm furniture” dėka naują gyvenimą gavę baldai iš medžio atliekų. Vietoj gyvų ar kirstų Kalėdinių eglučių esam darę eglutės instaliaciją ir net puošę tikrą eglutę be spyglių. Galbūt skamba keistai, bet juk taip gyventi įdomiau!  Pabandykit!

Kas žino, galbūt ir Tavęs meilė laukia akcijoje DAROM? Prisijunk!

Šiais metai akcija vyks balandžio 22 dieną, 10 valandą oficialiuose DAROM taškuose, esančiuose visoje Lietuvoje.

DAROM taškų žemėlapis bus paskelbtas balandžio 10 d. mesdarom.lt Taip pat Darom taškų ieškokite savivaldybių internetiniuose puslapiuose. Būtent iš šių taškų bus išvežami raudoni DAROM maišai į sąvartynus akcijai pasibaigus.

Norintys pasiūlyti savo tvarkymo tašką, kreipkitės į savo savivaldybės atstovą. Bendras kontaktinis el. p. šiuo klausimu: biciuliai@mesdarom.lt Primename, kad DAROM akcijos metu yra tvarkomos tik viešos vietos.

Organizatoriai kviečia didesnes įmones bei organizacijas registruotis iš anksto: https://goo.gl/forms/PZVHdDpHekNeGRwB2. Tokiu būdu akcijos dieną bus galima tvarkingai suvaldyti dalyvių srautus.

Visi, norintys prisidėti prie akcijos DAROM 2017 organizavimo: tapti DAROM regionų ar miestų koordinatoriais, patruliais ar draugais-rėmėjais, rašykite el.paštu: hr@mesdarom.lt.

Balandžio mėnesį visuose didžiuosiuose prekybos centruose galėsite įsigyti DAROM šiukšlių maišus. Jie yra pagaminti iš 100 proc. perdirbto plastiko žaliavos, dideli ir stipresni nei įprastai, todėl juos galėsite naudoti ir tvarkydami savo namus, sodus. Pirkdami šiuos maišus prisidėsite prie DAROM organizacijos iniciatyvų įgyvendinimo.

 

Sekite naujienas Mes Darom Facebook puslapyje, o visą reikalingą informaciją rasite www.mesdarom.lt.

DAROM ir GAMTA TAU PADĖKOS!

Deimantė Tumkutė

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close