Kovo 22 dieną Birštono „Vytautas Mineral SPA“ pirmą kartą vyko neįprastas konkursas „Kulinarinis Birštono žemėlapis“. Dėl geriausio, originaliausio ir įsimintiniausio patiekalo varžėsi 8 maitinimo įstaigos: „Vytautas Mineral Spa“, „Royal Spa Residence“, „Eglės“ sanatorija, „Versmės“ sanatorija, „Kurhauzas“, „Tulpės“ sanatorija („Gydyklų kavinė“), „Audenis“ ir „Skonių svetainė“.

Konkursui pateiktus patiekalus vertino kompetentinga komisija, kurioje buvo Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė; Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė; virtuvės šefas, „Nacionalinės šefų rinktinės“ narys Jaroslavas Orševskis, Valstybinio turizmo departamento Vietinio turizmo poskyrio vedėja Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė bei „MyHero“ įkūrėjas ir treneris Ignas Bakėjus.

Prieš prasidedant konkursui E. Šiškauskienė sakė: „Maistas kaip džiazas – gali keliauti, pažinti ir įvairiai interpretuoti. Tai nuostabus dalykas.“

Kita komisijos narė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė irgi pasidžiaugė Birštonu, kuris sparčiai auga ir gali būti pavyzdžiu kitiems. Žmonės važiuoja čia ne tik pailsėti, bet ir gauti naujų pojūčių, pasimėgauti įdomiais ir neįprastais patiekalais. Juk per maistą gali pažinti ir krašto istoriją, ir tradicijas. Beje, Indrė mano, kad reprezentuojantis kurortą patiekalas turistui turėtų siųsti tam tikrą žinią. Juk turistai nori pasakų, legendų apie vieną ar kitą patiekalą. Ko jie tikisi, tą reikia ir pateikti…

Labai džiaugėsi šiuo išskirtiniu renginiu ir merė N. Dirginčienė. „Mums visada rūpi ne tik sanatorijos ir viešbučiai, bet ir tai, kaip pasitinkame savo svečius ir kuo juos vaišiname. Artėjant vasaros sezonui, šiuo konkursu siekiame paskatinti Birštone veikiančias maitinimo įstaigas atsinaujinti, sukurti naujų patiekalų ar patobulinti jau esamus. Tikimės, jog šis renginys padės susipažinti su skirtingų įmonių gaminamais patiekalais, pasisemti naujų idėjų bei kelti mieste veikiančių maitinimų įstaigų kulinarinę kultūrą“, – pažymėjo merė.

Karštam patiekalui – daugiausia žuvis

Pirmiausia komisijos vertinimui buvo pateikti karštieji patiekalai. Šioje kategorijoje rungėsi 5 maitinimo įstaigos. Daugiausia buvo pateikta žuvies patiekalų (sterko, lašišos), netgi pajuokauta, kad dabar gavėnia, tai visi ir siūlo žuvies patiekalus. Tačiau žuvies patiekalai labai tinka ir reprezentuoja kurortą, juk dauguma siūlomų meniu žuvų sužvejojama Nemune.

Pirmiausia komisijai savo karštą žuvies patiekalą „Nemuno trio“ pristatė „Kurhauzo“ šefė Jūratė Gedvilienė, „Audenio“ (šefė Irina Ajeravičienė) karštas patiekalas buvo iš garuose gamintos žuvies, „Skonių svetainė“ (šefė Asta Diškevičienė) taip pat pateikė patiekalą iš starkio su daržovėmis, „Tulpės“ sanatorijos „Gydyklų kavinė“ (šefė Miglė Šmigelskytė) irgi komisijos vertinimui pateikė žuvies patiekalą.
Tik „Vytautas Mineral Spa“ efektingai pateikė medžioklės kepsnį „Kunigaikščio laimikis“ – keptą elnieną ant iešmelių, paslėptų kadagio šakelėse, kurios buvo padegtos imituojant laužą. Kaip garnyras ir sudedamosios patiekalo dalys buvo patiekti salierai ir pastarnokai. Savo kolektyvo „kūrinį“ pristatė virtuvės šefas Darius Dobrovolskis.

Apibendrindamas pirmąjį turą, J. Orševskis pasidžiaugė, kad visa žuvis buvo iškepta gerai, visus sužavėjo elnienos kepsnys, nes buvo pateiktas įspūdingai, su šou elementais.

Geriausias užkandis – „Kaip Barbora tapo vegetare“

Antroje rungtyje reikėjo pateikti užkandžius. Kaip pastebėjo renginio vedėjas, užkandžiai yra labai svarbus valgymas tarp pagrindinių valgymų.

Kiekviena maitinimo įstaiga pateikė savo užkandžius, stengdamasi nustebinti reiklią profesionalų komisiją. Šiame ture dalyvavo 4 maitinimo įstaigos: Royal Residence SPA, svečių namai „Audenis“, sanatorijos „Tulpės“ kavinė ir „Vytautas Mineral Spa“. Kaip užkandį „Vytautas Mineral Spa“ virtuvės šefas D. Dabrovolskas su komanda pateikė starkio tartarą ir confit su marinuotais svogūnais, dvi paras druskoje džiovintais putpelių kiaušinių tryniais, putėsiais iš sūdytų agurkų skysčio. O šį gana sudėtingą patiekalą pavadino „Kaip Barbora tapo vegetare“. Estetiškiausio užkandžio titulas atiteko „Kurhauzo“ restorano paruoštam skanėstui.

Desertui vietos visada atsiras…

Desertų kategorijoje dalyvavo visos 8 maitinimo įstaigos. Juk desertus visi labai mėgsta ir, kaip sakė I. Bakėjus, net ir daug prisivalgius desertui vietos turi atsirasti…

„Eglės“ sanatorija pagamino desertą „Gintaro šaltinis“. Sanatorijoje yra siūlomos procedūros „Gintaro Spa“ ir „Gintaro kambarys“, tai ir deserte siurprizas buvo susietas su gintaru.

Labai lietuvišką ir paprastą, bet ne prastą iš lietuviškų obuolių pagamintą desertą „Versmės purslai“ pateikė „Versmės“ sanatorijos virtuvės šefė Nijolė Karpavičienė.

Vienas už kitą skanesnius ir originalesnius desertus nešė komisijos teismui svečių namai „Audenis“, „Skonių svetainė“, „Vytautas Mineral Spa“ bei „Tulpės“ kavinės komandos. „Tulpės“ kavinės savininkas Vytautas Jokimas desertui pasiūlė ką tik pririnktų šviežių uogų iš sodo, pagardintų baltuoju šokoladu ir grietinėle.

Komisiją ir žiūrovus vėl nustebino savo desertą „Saulės terapija“ su spec. efektu pristatęs „Vytautas Mineral Spa“.
Lietuviškiausias udedamąsias dalis, ruošdami desertą „Sanitas per agua“, panaudojo „Royal Spa Residence“ meistrai. Į jo sudėtį įėjo medus, sūris, lazdynų riešutai ir juoda duona. Tai lyg svečio pasitikimo atributai – juoda duona su druska, lazdyno riešutai, senoji valiuta – medus, varškės sūris. Desertas buvo pateiktas kartu su taure mineralinio vandens, be kurio neįsivaizduojamas Birštonas. Juk vanduo gydo viską – ir kūną, ir sielą…

Dėl ko bus verta atvykti į Birštoną

Konkurso metu paaiškėjo patiekalai, dėl kurių, pasak ekspertų, verta atvykti į Birštoną. Tačiau visi ypatingiausi patiekalai bus tik „Vytautas Mineral Spa“, o kitus gardžius ir gražius skanėstus pasiūlys ir kitos maitinimo įstaigos. Be to, reikia žinoti, kad dėl skonio nesiginčijama, gal kiti ne „priziniai“ patiekalai kam nors dar labiau patiks ir jie atvažiuos į Birštoną jais pasmaguriauti.

Virtuvės žinovų ir komisijos teigimu, užkandžio, karšto patiekalo ir deserto kategorijose lygių neturėjo „Vytautas Mineral Spa“ virtuvės komanda, vadovaujama Dariaus Dobrovolskio, kuri ir susišlavė visus pagrindinius prizus.

Visi patiekalai buvo vertinami pagal keturis kriterijus: skonio, estetikos, netikėtumo efekto ir tai, kaip patiekalas gali reprezentuoti Birštoną.

„Svarbi yra visuma, kaip atrodo patiekalas. Pirmiausia vertinama akimis, po to, kiek įdėta darbo. Vėliau vertinama ir uosle, kuri niekad neapgauna, ir galiausiai vertinamos skoninės savybės. Koks rūgštumas, sūrumas ir kaip suderinti komponentai. Juk sakoma, kad jei nepanaudota 16 ingredientų, patiekalas nevykęs, tačiau ne visuomet tai tiesa“, – teigė vienas komisijos narių, J.Orševskis.
Konkurse įvertinti patiekalai bus įtraukti į „Birštono kulinarinį žemėlapį“, kuriame bus sužymėtos visos konkurse dalyvavusios maitinimo įstaigos bei jų geriausi patiekalai. Žemėlapyje pažymėtos vietos padės Birštono gyventojams ir svečiams lengviau išsirinkti vietą, kurioje verta apsilankyti ar paragauti geriausiai įvertintų patiekalų.

Susumavus vertinimo komisijos rezultatus buvo apskelbti ir apdovanoti nugalėtojai ir prizininkai.

Kaip jau minėta, visus pagrindinius prizus pelnė „Vytautas Mineral Spa“ kolektyvas.

Karšto patiekalo kategorijoje antrą vietą užėmė „Kurhauzo“ virtuvės kolektyvas, trečią – „Skonių svetainė“.
Užkandžių kategorijoje antrą vietą laimėjo „Royal Spa Residence“ komanda, trečią – „Kurhauzas“.
Desertų kategorijoje antra vieta atiteko „Royal Spa Residence“, o trečiąją vietą laimėjo „Kurhauzo“ komanda.
Birštono kurorte veikia 22 maitinimo vietos, kuriose gyventojai ir miesto svečiai gali pavalgyti. Maitinimo įstaigų įvairovė pritaikyta kuo įvairiausiam skoniui: restoranai, kavinės, barai, picerijos, burgerių baras, kepyklėlė. Vasaros metu mieste taip pat veikia lauko terasos bei mobilios kavos stotelės.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close