Prienų rajono Išlaužo pagrindinės mokyklos mokiniai dalyvavo ERASMUS+ KA2 projekto veiklose Slovakijoje

Nuo 2016 metų Prienų rajono Išlaužo pagrindinė mokykla dalyvauja ERASMUS+ KA2 tarptautiniame projekte „Išsaugok amžinąsias vertybes. Menas permąsto Europos vertybes“. Šis projektas ypatingas tuo, kad jame numatytas mokinių mobilumas. Taigi kovo mėnesį lankėmės Slovakijoje, Čadsos miesto ZŠ Razusova mokykloje, dalyvavome prasmingose projekto veiklose, susijusiose su skulptūra bei draugyste.

 

Pirmadienio rytą mus, atkeliavusius iš Lietuvos, Rumunijos, Ispanijos bei Turkijos, mokykloje linksmai ir svetingai pasitiko mokytojai ir mokiniai. Aplankėme mokyklą, pabendravome su tuo metu pamokose dalyvavusiais mokiniais. Įsitikinome, jog daug kuo esame panašūs. Apžiūrėję mokyklą, Čadsos meno galeriją, nuvykome į kalėdinių žaisliukų fabriką, kuris mus ypač sudomino. Turėjome galimybę pamatyti, kaip žaisliukai gaminami, dažomi ir gražinami. Mūsų susidomėjimas tuo nesibaigė. Meniškame kultūros namų pastate grožėjomės Slovakijos tradiciniais šokiais, klausėmės liaudies dainų, instrumentų skambesio, susipažinome su slovakų tautiniais kostiumais. Buvo tiesiog naudinga, įdomu ir nepakartojama!

Antradienį dalyvavome CLIL pamokose apie skulptūros meno istoriją, reflektavome. Negana to, pristatėme garsiausius Prienų rajono skulptorius, jų darbus, įrodėme jų kūrybos reikšmę mūsų krašto ir pasaulio žmonėms. Po įdomių prezentacijų nuvykome į J. Šerik galeriją. Pasirinkę norimą išbandyti veiklą dirbome trijose kūrybinėse dirbtuvėse. Mes, lietuvės, pasirinkome išbandyti Čadsos regione tradicinį „Tinkery“ meną. Nesitikėjome, kad ši galerija ir veikla joje bus tokia stulbinanti!

Trečiadienį, pasiskirstę į grupeles, kūrėme dainos apie vertybes posmą bei melodiją. Repetavome, choru sudainavome bei įrašėme geriausiai pavykusį mūsų kūrybinį bandymą. Po garbingo vizito pas Čadsos miesto merą, grįžę į mokyklą, vėl dalyvavome kūrybinėse dirbtuvėse, kuriose lipdėme skulptūras iš modelino ant jau paruoštų formų. Darbas virte virė bendraujant, padedant vieni kitiems, pasidžiaugiant atliktu bendru kūrybiniu darbu.

O ketvirtadienis – išvykų diena. Po ilgos kelionės autobusu leidomės į Demanovska laisvės urvus, kur apžiūrėjome stalaktitus ir stalagmitus, klausėmės pasakojimų apie juos. Tada mūsų laukė aukštieji Tatrai. Į pačią viršukalnę nekopėme, tačiau ir žemiau buvo įdomybių – ledo skulptūros ir ledo rūmai. Dar kartą įsitikinome, kad ledas – irgi puiki medžiaga skulptūros menui. Mus be galo sužavėjo „Tricklandia“ – modernaus meno muziejus, kuriame aplinka sukurta Disnėjaus pasakų motyvais. Supratome, jog iliuzija svarbi lavinant vaizduotę. Po ilgos dienos grįžome į šeimas, kur su tėvais apsikeitėme dovanėlėmis ir kartu šiltai bendraudami praleidom paskutinį vakarą Slovakijoje.

Penktadienį mokykloje – apibendrinamoji, atsisveikinimo veikla. Garbingai įteikti pažymėjimai, apsikeista atsivežtomis mokinių pagamintomis skulptūrėlėmis. Labai šiltai atsisveikinome, buvo daug ašarų niekas nenorėjo išsiskirti… O didžiosios skulptūros, kurias dekoravome savo šalies simboliais, stovės šios mokyklos parke ir primins mus.

Kokia nauda iš mobilumo mums, mokiniams? Per tą savaitę susiradome draugų, sustiprinome komunikacinę užsienio – anglų, rusų – kalbų kompetenciją. Supratome, kad visai nesvarbu, kokia kalba kalbame, kokiame pasaulio krašte gyvename. Draugams tai nėra kliūtis. Dar įsitikinome, kad menas yra labai svarbus mokantis įvairių dalykų, išbandėme savo gebėjimus kurti. Negana to, supratome, kad kiekviena šalis yra unikali tiek moderniu, tiek klasikiniu savo menu. Todėl tikrai turėjome ko pasimokyti vieni iš kitų.

 

                                             Prienų rajono Išlaužo pagrindinės mokyklos mokinės Austėja Skrupskaitė, Vasara Šiškutė, Gertrūda Simanavičiūtė, Paulina Gemplerytė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close