Aplinkosaugininkai informuoja

Vasario mėnesį aplinkosaugininkai vykdė dvi aplinkosaugines akcijas. Akcija „Kaminukas“ baigėsi vasario 15 d. Jos tikslas – neteisėto atliekų deginimo kontrolė. Džiugu, kad keletą metų vykdoma akcija davė rezultatų. Alytaus RAAD Prienų agentūros pareigūnai akcijos metu pažeidimų nenustatė. Buvo tęsiama ir akcija „ENTP“ (Eksploatuoti netinkamos transporto priemonės). Pastarosios tikslas – neteisėto atliekų tvarkymo kontrolė.

Akcijos metu tikrinami fiziniai ir juridiniai asmenys, galimai vykdantys neteisėtą eksploatuoti netinkamų transporto priemonių ardymą. Akcija regione bus tęsiama iki kovo 31 d. Primename, kad juridiniams asmenims, norintiems užsiimti transporto priemonių ardymu, reikalingas Aplinkos apsaugos agentūros išduotas Taršos leidimas. Vykdant veiklą privalu laikytis Eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkymo taisyklėse ir Atliekų tvarkymo taisyklėse nustatytų reikalavimų.

Vykdydami valstybinę aplinkos apsaugos kontrolę Alytaus RAAD Prienų agentūros pareigūnai per vasario mėnesį surašė 13 administracinio nusižengimo protokolų.

Vykdant akciją „ENTP“ skirta bauda pilietei, kuri savo privačioje namų valdoje neteisėtai ardė eksploatuoti netinkamas transporto priemones. Pilietei skirta 150 eurų bauda, taip pat ji įpareigota nutraukti nelegalią veiklą ar gauti šiai veiklai vykdyti reikalingus leidimus. Veiklos vykdymas neturint Taršos leidimo užsiimti tokia veikla užtraukia baudą asmenims nuo 300 iki 560 eurų, o juridinių asmenų vadovams – nuo 900 iki 1700 eurų.

Surašyti 3 protokolai už žvejybą neturint mėgėjų žvejybos leidimo. Žvejyba neturint leidimo užtraukia įspėjimą ar baudą piliečiams nuo 10 iki 60 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu ar be konfiskavimo.

Taip pat vasarį buvo surašyti 2 administracinio nusižengimo protokolai už netinkamą buitinių nuotekų tvarkymą. Nuotekos iš persipildžiusių rezervuarų buvo išpiltos į aplinką. Toks pažeidimas užtraukia baudą piliečiams nuo 60 iki 300 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 170 iki 1170 eurų. Taip pat asmenims, padariusiems tokį pažeidimą, tenka atlyginti aplinkai padarytą žalą.

Administracinio nusižengimo protokolas surašytas ir asmeniui, kuris vasario 4 d. žvejodamas Lieliaus ežere sugavo lydeką. Pažeidėjui paskirta 210 eurų bauda ir teks atlyginti 66 eurų gamtai padarytą žalą. Meškerė ir lydeka buvo konfiskuoti. Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės nuo sausio 1 d. iki balandžio 20 d. draudžia masalui naudoti žuvelę ir nuo vasario 1 d. iki balandžio 20 d. draudžia gaudyti lydekas. Pagautas žuvis, kurias draudžiama tuo metu gaudyti, privaloma tuoj pat paleisti atgal į tą patį vandens telkinį.

Administracinio nusižengimo protokolas surašytas ir už neteisėtą žvejybos įrankių laikymą. Asmuo savo valdoje, garaže, laikė 2 žvejybinius tinklus, kurie nėra paženklinti, ir pilietis nėra žvejys verslininkas. Už šį pažeidimą Administracinių nusižengimų kodekse numatyta bauda nuo 60 iki 200 eurų, su įrankių konfiskavimu.

Vienas protokolas surašytas už augalininkystės atliekų deginimą miesto teritorijoje.

Informuojame, kad pagal LR aplinkos ministro 2016 m. liepos 16 d. įsakymu Nr. D1-504 patvirtintus „Aplinkos apsaugos reikalavimus lauko sąlygomis deginant augalus ar jų dalis“ sausą žolę, nendres, nukritusius lapus, šiaudus, laukininkystės, daržininkystės, augalinės kilmės liekanas lauko sąlygomis leidžiama deginti tik surinktas (sugrėbtas) į krūvas, kai nėra galimybių jų kompostuoti (arba kompostavimas gali sąlygoti augalų kenkėjų plitimą) ar kitaip panaudoti, ne arčiau kaip 30 metrų nuo statinių. Deginimas turi būti nuolat stebimas, jį baigus, smilkstančią ugniavietę privaloma užgesinti užpilant vandeniu, smėliu ir panašiai.

Draudžiama deginti ražienas, taip pat nenupjautą ir nesurinktą (nesugrėbtą) žolę, nendres, javus ir kitas žemės ūkio kultūras, taip pat nenupjautus ar nenukirstus sumedėjusius augalus, surinktus (sugrėbtus) augalus, jų dalis ar krūvas deginti miškų gaisrams kilti palankiomis dienomis, tai yra esant IV–V klasės miškų gaisringumui. Taip pat draudžiama surinktus (sugrėbtus) augalus, jų dalis ar krūvas deginti miške, aukštapelkėse, durpingose vietose ar vietovėse, esančiose arčiau kaip 50 metrų nuo miško, aukštapelkės ar durpingos vietos, taip pat miestuose ir miesteliuose (išskyrus laužų kūrenimą laužų kūrenimui nustatytose vietose).

Vasarį du protokolai surašyti už mėšlo srutų tvarkymo aplinkosaugos reikalavimų pažeidimus, kai buvo netinkamai tvarkomas gyvulių mėšlas ir srutos tekėjo į aplinką. Pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą piliečiams nuo 30 iki 60 eurų ir juridinių asmenų vadovams ir atsakingiems asmenims – nuo 60 iki 140 eurų.

2 piliečiams skirtos baudos už aplinkos teršimą nepavojingomis buitinėmis atliekomis iki 0,1 m3. Nustačius pažeidimą, pažeidėjai atliekas nedelsiant surinko ir nuvežė į stambiųjų atliekų surinkimo aikštelę. Toks pažeidimas pagal AN kodeksą užtraukia įspėjimą ar baudą piliečiams nuo 30 iki 90 eurų.

Raginame piliečius nebūti abejingus ir esant įtarimams, kad pažeidžiami aplinkos apsaugos reikalavimai, informuoti Prienų aplinkos apsaugos agentūrą tel. (8-319) 61732 (darbo valandomis) arba tel. 112 (ne darbo metu).

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Prienų agentūros informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close