Prienų krašto muziejuje – paroda apie Lietuvos Respublikos Prezidentą Kazį Grinių

Kovo 9 d. Prienų krašto muziejuje pristatyta paroda „Lietuvos Respublikos Prezidentas Kazys Grinius“, kurią 2016-iesiems, jubiliejiniams K. Griniaus metams, parengė Marijampolės Lietuvos Prezidento K. Griniaus memorialinis muziejus. Parodą į Prienų krašto muziejų atlydėjo ir pristatė parodos sumanytojas Lietuvos Prezidento K. Griniaus memorialinio muziejaus l. e. p. direktorius Tomas Kukauskas.

 

Daktaras Kazys Grinius – visuomenės ir kultūros veikėjas, humanistas, vienas pirmųjų Lietuvos demokratų, varpininkas, gydytojas, švietėjas, visuomenės sveikatos aktyvistas, publicistas, knygnešys. Steigiamojo Seimo komiteto, rengusio Lietuvos Konstituciją, pirmininkas, Steigiamojo, I, II ir III Seimų narys. Šeštasis Lietuvos premjeras, pirmasis premjeras, vadovavęs parlamentinei Lietuvos Vyriausybei. Paskutinis demokratiškai išrinktas tarpukario Lietuvos prezidentas.

Prienai – vienas iš pirmųjų miestų, kuriame, Krašto muziejaus kvietimu, svečiuojasi unikali paroda apie Lietuvos Prezidentą K. Grinių. Parodoje – 10 stendų, kuriuose atskleidžiama K. Griniaus politinė ir visuomeninė veikla 1920–1926 metų laikotarpiu. Didžioji dalis nuotraukų – iš Marijampolės muziejaus fondų. Daug autentiškų K. Griniaus rankraštinio palikimo dokumentų. Pavyzdžiui, Lietuvos Respublikos Seimo Prezidiumo raštas, kuriuo pranešama, kad K. Grinius išrinktas Lietuvos Prezidentu, K. Griniaus žmonos Joanos Griniuvienės (Grinevičienės) ir Liudviko Ciplijausko paaiškinamasis raštas Rusijos ministrui pirmininkui, kuriame ginama ir pateisinama Suvalkų gubernijos lietuvių švietimo draugijos „Šviesa“ veikla, K. Griniaus laiškai, rašyti Felicijai Bortkevičienei ir daug kitų šios svarbios istorinės asmenybės rankraštinio palikimo dokumentų.

K. Grinius buvo Lietuvos universiteto garbės daktaras (1926 m.), rašė valstybės ir visuomenės, istorijos kultūros, medicinos, botanikos, tautosakinių tyrinėjimų temomis. Paminint keletą faktų iš jo kaip gydytojo biografijos, atkreiptinas dėmesys, kad K. Grinius įkūrė kovai su tuberkulioze draugiją ir buvo jos pirmininkas. Jis įkūrė pirmąjį tuberkuliozinį dispanserį Kaune. Jo rūpesčiu 1930 m. buvo pastatyta tuberkulioze sergantiems sanatorija Panemunėje, 1937 m. – tuberkulioze sergantiems sanatorija Romainiuose. Vokiečių okupacijos metu K. Grinius pasirašė protesto raštą dėl Lietuvos kolonizavimo ir žydų žudymo. Už tai okupantai jį ištrėmė iš Kauno į Selemą.

Parodos pristatymo metu laikinasis Lietuvos Prezidento K. Griniaus memorialinio muziejaus direktorius Tomas Kukauskas pabrėžė, kad rengdamas parodą norėjęs daugiau papasakoti apie K. Griniaus asmenybę ir jo charakterio bruožus: „Taip atsiskleidžia visa K. Griniaus veikla“.

T. Kukauskas „nutapė“ tikro, kaip pats teigė, suvalkiečio – taupaus, turėjusio aukštą savigarbą, aštrų liežuvį, mokėjusio subtiliai įgelti, šiek tiek „unaravo“, tačiau ramaus būdo, žavėjusio aplinkinius savo oria laikysena ir tylia kalbėsena – portretą. K. Grinius buvo laikomas paprastu prezidentu, kuris vaikščiodavo paprastai apsirengęs ir niekada nevažiuodavo pas save į Marijampolę prezidentiniu automobiliu. Taip esą rašiusi to meto spauda.

Rengiant parodą ir gilinantis į K. Griniaus asmenybę T. Kukauskui, kaip pats prisipažino, ypač imponavo vienas K. Griniaus bruožas, kurį, anot jo, galėtų turėti visi šiandienos politikai: „Nors su politiniais oponentais, kaip dažniausiai būna, abi pusės simpatijos nepuoselėjo, tam tikrais klausimais, kurie lietė lietuvių tautos gerovę, ateitį, sugebėdavo susivienyti“. „Giliai tikiu lietuvių tautos amžinybe…“, – yra rašęs trečiasis Lietuvos Respublikos Prezidentas K. Grinius.

K. Grinius buvo pašalintas iš prezidento posto, bet iki pat savo gyvenimo pabaigos laikėsi laisvės ir demokratijos principų. Tai, pasak istorijos tyrinėtojų, nepelnytai užmiršta asmenybė.

Dar ne vienu įdomiu pastebėjimu ar nauju atradimu praturtintas trečiojo Lietuvos Respublikos Prezidento K. Griniaus 1920–1926 metų biografijos etapas, kuriuo kartu praeiti kviečia Prienų krašto muziejuje viešinti paroda. Muziejuje galima įsigyti ir 4 tomų leidinį „Dr. Kazys Grinius. Atsiminimai ir mintys“.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close