Prienuose pristatyta dar viena prisiminimų knyga apie Justiną Marcinkevičių

Kovo 10-ąją, poeto gimimo dieną, į Prienų Justino Marcinkevičiaus viešąją biblioteką susirinko Justino Marcinkevičiaus asmenybės ir kūrybos gerbėjai bei svečiai. Poeto memorialiniame kambaryje, jo amžinuosiuose namuose, buvo sutikta istoriko, politiko, Lietuvos Nepriklausomybės akto signataro, Europos Sąjungos komisaro Vytenio Povilo Andriukaičio knyga „Justino Marcinkevičiaus laikas“.

Poeto Justino Marcinkevičiaus 87-ųjų gimimo metinių garbei skirtame knygos pristatyme dalyvavo knygos autorius V. P. Andriukaitis, žurnalo „Santara“ vyriausiasis redaktorius Romualdas Norkus, literatūros kritikas Valentinas Sventickas, poeto dukra Jurga, rašytojai Vytautas Bubnys ir Elena Kurklietytė, LR Seimo narys Andrius Palionis, Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, poeto artimieji, bendramoksliai, bibliotekos skaitytojai.

Anot svečius kalbinusios Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktorės Daivos Čepeliauskienės, Justino Marcinkevičiaus laikas – visų mūsų laikas. Mūsų tėvų, senelių – net mūsų vaikų laikas. Tų, kurie augo su poeto kūryba, sėmėsi dvasinės stiprybės, mokėsi mylėti gimtinę, žemę ir žmogų, mokėsi suprasti, kas tai yra laimė, pareiga, kančia, baimė, ištikimybė, dora, gerumas.

Knygą „Justino Marcinkevičiaus laikas“ redagavęs literatūros kritikas V. Sventickas, pasakodamas apie knygos ištakas, prasitarė ir pats bebaigiantis sudaryti didelio būrio autorių, tarp kurių yra ir istorikas V. P. Andriukaitis, atsiminimų knygą apie Justiną Marcinkevičių. Jis ir pastūmėjo istoriką, sukaupusį daug prisiminimų apie poetą, apie jųdviejų bendravimą, bendrus darbus, parašyti atskirą atsiminimų knygą. Joje – daug poeto citatų, asmeniškų paliudijimų, kartu daug autoriaus minčių, aprėpiama didelė socialinė erdvė, kurioje matoma poeto asmenybė. Kas dar, anot V. Sventicko, iš politikų galėtų laisvai samprotaudamas taip rašyti apie meno žmogų?..

Knygą išleidusios leidyklos „Santara“ vyriausiasis redaktorius R. Norkus pasidalijo savo mintimis apie Justiną Marcinkevičių, prisiminė jų bendravimą, pokalbius, kitų knygų leidybą.

Tiek savo knygoje, tiek bendraudamas su auditorija knygos autorius V. P. Andriukaitis itin emocionaliai, karštai gynė Justiną Marcinkevičių ir jo idėjas prieš šiuolaikinius „kritikus“, pastatydamas jo asmenybę šalia Vinco Kudirkos, Jono Basanavičiaus, Maironio ir dar kartą visiems primindamas 2010 m. lapkričio 23 d. Mokslų akademijoje Justino Marcinkevičiaus išdėstytus testamentinius reikalavimus: sustabdyti Gedimino kalno irimą, išsaugoti lietuvių kalbos valstybingumą ir apginti Tolminkiemį. Ir „į nieką nemesti akmens, net mesto nesviesti atgal“. Pasak V. P. Andriukaičio: „ir tam, kad mes įvykdytume jo programą, paliko dvi datas – kovo 10-ąją ir vasario 16-ąją. Kovo 10-ąją, per jo gimtadienį, visada Seimas rinksis į pavasario sesiją ir turės realių progų jo reikalavimus įtraukti į Seimo darbų programą. O štai per Vasario 16-ąją, jo mirties dieną, – atsiskaityti, kaip šie reikalavimai vykdomi.“

Justino Marcinkevičiaus kartai teko sunki lemtis. Joje įsirėžė daug skaudžių prisiminimų. Jais, taip pat artimo bendravimo su poetu prisiminimais susirinkusiuosius sušildė Justino Marcinkevičiaus klasės draugė ir seniūnė Gražina Starkauskaitė-Kavaliauskienė.

Justino Marcinkevičiaus laikas yra ir rašytojo, bendramokslio Vytauto Bubnio laikas. Svečias taip pat pasidalino keletu minčių apie savo santykį su Justinu Marcinkevičiumi ir kūrybos žodžiu apskritai. Anot V. Bubnio, kūrėjams visada rūpėjo Lietuva, nežiūrint į tai, kokia ir kam ji kažkuriuo laiku priklausė.

Už sugrąžintus prisiminimus, istorijos pamokas visai „Justino Marcinkevičiaus laikas“ leidybos komandai, poeto dukrai Jurgai dėkojo ir simbolines dovanas įteikė Prienų r. savivaldybės meras A. Vaicekauskas, Seimo narys A. Palionis. Savo ruožtu svečiai taip pat padovanojo pluoštelį knygų Prienų krašto atstovams.

Prisiminimų sušildytą renginį papuošė aktoriaus Rimvydo Jurkšos skaitoma Justino Marcinkevičiaus poezija, Prienų meno mokyklos mokytojų ansamblio atliekami romantiniai kūriniai.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close