Smagiai prasiautė Užgavėnių šventė

Vasario 28-ąją, paskutinę kalendorinę žiemos dieną, pagal lietuviškas tradicijas ir papročius buvo švenčiamos Užgavėnės – žiemos išvarymo šventė, Lašininio ir Kanapinio dvikova.

Birštono savivaldybėje Užgavėnių linksmybės sekmadienį vyko Siponyse, kur kartu šventė Birštono vienkiemio ir Matiešionių krašto bendruomenės. Čia netrūko žaidimų, rungčių ir smagių persirengėlių išdaigų, žinoma, ir skaniausių, gardžiausių blynų.

Antradienį, Užgavėnių dieną, persirengėliai jau šurmuliavo ir dūko Birštono vienkiemio darželyje-mokykloje, Nemajūnų dienos centre, Nemajūnų amatų centre ir „Tulpės“ sanatorijos kiemelyje.

„Vasario 28 d. Birštono vienkiemio darželyje-mokykloje vyko Užgavėnių šventė. Ją vedė būrelio ,,Žaidžiame teatrą“ vaikai. Šventė buvo labai spalvinga ir linksma. Visi buvo persirengę raganomis, čigonais, velniais ir daktarais. Šventės pabaigoje susikovė Lašininis ir Kanapinis. Kovą galiausiai laimėjo Kanapinis! Vėliau visi ėjo deginti Morės ir išvaryti žiemą. Visi puikiai praleido laiką, išvarė žiemą ir prisivalgė gardžių blynų“, – informavo Agnė Ulinauskaitė iš Birštono vienkiemio darželio-mokyklos.

Didelis sujudimas buvo prie Tulpės“ sanatorijos. Čia susirinko ne tik sanatorijos dirbantieji, pacientai, bet ir nemažai miestelio gyventojų. Netgi ir valdžios atstovai atvyko pažiūrėti, ar visi stengiasi, kad žiema paskutinę savo „kadencijos“ dieną tikrai išeitų. Dūko, šoko, dainavo, kepė blynus, virė sriubą, tarp visokio plauko persirengėlių buvo ir garbingų svečių net ir iš „užsienio šalių“, jie puikiai derėjo bendrame ratelyje. Visi kartu žaidė, rungtyniavo, maiše žingsniavo, o drąsesni vyrai net su kojokais bandė vaikščioti. Na, o baigiantis šventei, sudegino Morę su visais žiemos „negerukais“ ir labai šaukė, kad žiema greičiau nešdintųsi iš kurorto…

 

Smagu buvo ir Nemajūnų dienos centre, kur linksmos ir šurmulingos Užgavėnės vyko pagal visas liaudies tradicijas ir papročius.

„Vasario 28 d. gausiai susirinkome į dienos centro kiemelį švęsti Užgavėnių – žiemos pabaigos šventės, apipintos įvairiais papročiais, burtais, apeigomis, simbolizuojančios kovos tarp tamsos ir šviesos, blogio ir gėrio idėją.

Mus pasitiko Kanapinis ir Lašininis su triukšmą keliančių persirengėlių būriu.

Grojant muzikai šokome, dainavome, linksminomės su „čigonais“, „ubagėliais“, „raganaitėmis“.

O kokios Užgavėnės be Lašininio ir Kanapinio varžytuvių?! Gausiausias būrys vaikų rikiavosi Kanapinio pusėje, todėl stipriau patraukus virvę varžytuves laimėjo Kanapinis.

Vaikai ir jaunimas dalyvavo virvės traukimo, bulvių metimo į krepšį estafetėse, bandė vienas kitą nugalėti stovėdami ant medinių kaladžių.

Birštono seniūnijos seniūno Jono Kederio dėka šventės dalyviai turėjo galimybę pasivažinėti Birštono seniūnijos vežimaičiu.

Centro lankytojus kartu su persirengėliais gaspadinės vaišino karštais blynais bei kitais Užgavėnių skanėstais. Buvo daug juoko, šurmulio, linksmybių, visi susirinkusieji ragavo blynų, vaišinosi arbata.

Šventės kulminacija – Morės sudeginimas ir žiemos išlydėjimas“ – Užgavėnių įspūdžiais dalijosi Jurgita Stikliuvienė.

Visuose šventiniuose renginiuose buvo kepami blynai, kvepėjo verdama sriuba ir arbata, aplink šmirinėjo žydai ir čigonai, raganos, ožiai ir kitokie persirengėliai. Žiemos simbolis Morė stovėjo išdidi ratelio viduryje, tačiau neilgai – tuoj buvo padegti jos padurkai, kad kartu su dūmais išlėktų iš mūsų krašto ir pati žiema.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close