A. J. Greimo atminimui įamžinti išleidžiamas pašto ženklas

Iškilaus, visame pasaulyje garsaus lietuvių mokslininko, vadinamosios Paryžiaus semiotikos mokyklos įkūrėjo Algirdo Juliaus Greimo šimtosios gimimo metinės bus pasitiktos jam skirtu pašto ženklu. Apyvartoje pašto ženklas pasirodys šį šeštadienį, kovo 4-ąją.

Tęstinės serijos „Garsūs pasaulio žmonės, kilę iš Lietuvos“ pašto ženklą, kuriuo pažymimos šimtosios A. J. Greimo gimimo metinės, sukūrė dailininkė Aušrelė Ratkevičienė. Ženklas išleidžiamas 200 tūkst. egzempliorių tiražu, jo nominalas – 0,39 euro.

„Ši pašto ženklų serija – pasididžiavimo Lietuva ir jos žmonių pasiekimų visame pasaulyje liudijimas. Netrukus išleisimas pašto ženklas primins apie pasaulinio masto mokslininką – lietuvį A. J. Greimą, kurio idėjos didžiulio atgarsio sulaukė ne tik Europoje, bet ir kituose žemynuose.

Pašto ženklai, užklijuoti ant laiškų, pasklinda po visą platųjį pasaulį, todėl neabejoju, kad jų „kelionė“, prasidėsianti gimtojoje Lietuvoje, kaip ir A. J. Greimo idėjos, pasieks tolimiausias šalis, tarp jų – ir Frankofonijos pasaulį, kurio itin svarbia dalimi yra tapęs mūsų tautietis“, – pažymėjo Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Rasa Kruopaitė-Lalienė.

Kartu su pašto ženklu, kuriuo įamžinamas A. J. Greimo atminimas, apyvartoje pasirodys ir pirmosios dienos vokas – ant jo pavaizduotas semiotinis kvadratas, t. y. A. J. Greimo sukurtos savitos semiotikos teorijos branduolys. Šeštadienį pašto korespondencija, apmokama naujuoju pašto ženklu, Vilniaus centriniame pašte bus antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu.

Būti semiotiku – tai kelti prasmės klausimą

Literatūrologas, semiotikos profesorius Kęstutis Nastopka sako, kad A. J. Greimas pasauliui pirmiausia žinomas kaip Paryžiaus semiotikos mokyklos įkūrėjas. „Lietuviai geriau jį pažįsta kaip senųjų lietuvių tikėjimų tyrėją ir eseistą. Karo metais Lietuvoje A. J. Greimas aktyviai dalyvavo antinacinėje veikloje, o po karo įsikūręs Prancūzijoje įsitraukė į antisovietinę rezistenciją“, – teigė K. Nastopka.

A. J. Greimas pats vienas ir su savo mokiniais prancūzų kalba yra išleidęs per dešimtį knygų, maždaug tiek pat jo originalių bei verstinių knygų išspausdinta ir lietuvių kalba.

„Mano intelektualinis kelias iš dalies paaiškinamas mano kilme ir tais įvykiais, kuriems atsivėrė mano jaunystės Lietuva; būti semiotiku – tai kelti prasmės klausimą. Karas, jo absurdiškumas skatino susirūpinti prasme tų baisybių, kurios vyko prieš jūsų akis. Tai ir buvo manasis psichologinis fonas“ – taip interviu Paryžiaus dienraščiui Le Quotidien de Paris yra teigęs A. J. Greimas.

2017-uosius Seimas yra paskelbęs A. J. Greimo metais, o Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) šimtąsias A. J. Greimo gimimo metines įtraukė į pasaulio kultūrai, švietimui, mokslui, istorinei atminčiai svarbių sukakčių sąrašą.

J. Greimo ir A. J. Greimo garbei Greimų vardu 2010 metais pavadintas Prienų tiltas.

Per metus Lietuvos paštas išleidžia 25–27 pašto ženklus. Lietuvos paštas taip pat teikia kurjerių, logistikos ir finansinio tarpininkavimo paslaugas.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close