Mainai: už nereikalingas atliekas galima gauti vertingų trąšų

Už nenaudojamą elektros ir elektroninę įrangą bei žaliąsias atliekas, atvežtas į specialias atliekų surinkimo aikšteles, – nemokamas kompostas. Tokius mainus gyventojams nuo šių metų vasario 6 d. siūlo Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras, kviečiantis artėjant pavasariui nemokamai gauti gerų trąšų.

O tai padaryti galima į nurodytas stambiųjų atliekų surinkimo aikšteles pristačius nenaudojamos stambios, sukomplektuotos elektros ir elektroninės įrangos atliekas: senas virykles, skalbimo mašinas, šaldytuvus, mikrobangų krosneles, televizorius, indaploves, elektrinius radiatorius, kompiuterius ir kt.

Už kiekvieną atvežtą tokių atliekų kilogramą skiriama 5 kilogramai žaliųjų atliekų komposto.

Nemokamai jo gauti galės ir gyventojai, į kompostavimo aikšteles atvežę žaliųjų atliekų: lapų, žolės, šakų, apgedusių vaisų ar daržovių ir kt. Už tris kilogramus žaliųjų atliekų duodama 1 kilogramas komposto.

Alytaus regiono savivaldybių daugiabučių namų savininkų bendrijoms jų teritorijos aplinkos tvarkymui per kalendorinius metus nemokamai skiriama 3 tonos žaliųjų atliekų komposto.

Neturintys galimybės gauti nemokamo komposto jo visuomet gali įsigyti Alytaus regione veikiančiose žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelėse. Vieno kubinio metro kaina – 13,03 Eur.

Ir gyventojams, ir bendrijoms dalijamas bei parduodamas kompostas yra pagamintas iš žaliųjų atliekų, atgabentų į šių atliekų kompostavimo aikšteles. Kiekvienos pagaminto komposto partijos mėginiai yra tiriami Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro Agrocheminių tyrimų laboratorijoje.

Gaunami tyrimų rezultatai leidžia teigti, kad iš žaliųjų atliekų pagamintas kompostas yra kokybiška natūrali trąša, puikiai pakeičianti chemines trąšas.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras primena ir ragina gyventojus, turinčius galimybę kompostuoti žaliąsias atliekas namuose, būtinai tą daryti ir patiems pasigaminti gerų trąšų. O norintys jo gauti jau pagaminto ir nemokamai turėtų skubėti į nurodytas aikšteles su elektros ir elektroninės įrangos atliekomis bei žaliosiomis atliekomis.

Kompostas nemokamai dalijamas septyniose žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelėse, esančiose visose Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrą įkūrusiose savivaldybėse.

Prienuose žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelė yra Pramonės g. 3A, tel. 8-672-89244. Aikštelės darbo laikas: II–VI – nuo 9.00 iki 18.00 val. Pietų pertrauka – 13.00–14.00 val.

Nemokamai kompostas dalijamas ir Jiezno Kolonijų žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelėje su didelių gabaritų atliekų surinkimo zona. Tel. 8-600-23105. Aikštelės darbo laikas: II–V – nuo 9.00 iki 12.00 val., VI – nuo 9.00 iki 18.00 val. Pietų pertrauka – 13.00–14.00 val.

Nemokamai komposto galima gauti ir Birštono žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelėje Birštono g. 43, Birštono vs., tel. 8-671-78932. Darbo laikas: II–VI – nuo 9.00 iki 18.00 val. Pietų pertrauka – 13.00– 14.00 val.

Daugiau informacijos UAB Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro internetinėje svetainėje www.aratc.lt.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close