Statybų kuriozai: statybininkai dažais aptaško ištisas automobilių aikšteles

Lietuvoje beveik kasmet pasitaiko po atvejį, kuomet šalies didmiesčiuose dažais masiškai apnešami automobiliai. Nuo netikėto statybininkų ir vėjo tandemo nėra apsaugoti nei verslo centrų klientai, nei automobilių pardavėjai, nei atsitiktiniai pro šalį važiavę vairuotojai, pastebi draudimo bendrovė BTA.

„Statybų darbai neapsiriboja vien statybų aikštele ar kelio infrastruktūros objektu – jie gali greitai peržengti numatytą ribą, ypač jei prisideda tokie netikėti faktoriai, kaip oro sąlygos. Netikėti automobilių aptaškymai dažais jau tapo beveik chrestomatiniais pavyzdžiais, kaip gali išsiplėsti statybos ir rangos bendrovių civilinės atsakomybės ribos“, – sako BTA Žalų reguliavimo departamento direktoriaus pavaduotojas Marek Ernest Goliančik.

Prieš keletą metų Vilniuje dažais netyčia buvo apgadinta daugiau kaip 100 pardavimui skirtų automobilių pardavėjo aikštelėje, nes dažant metalinę konstrukciją pakilęs vėjas paskleidė dažų lašelius. Kitas atvejis sostinėje: dažant viaduką dažais netyčia apipurkšta apie 50 šalia esančio verslo centro darbuotojų ir svečių automobilių. Pernai Klaipėdoje tokiu pačiu būdu buvo aptaškyta apie 30 autoserviso darbuotojų ir klientų automobilių.

Vilniuje dažais aptaškytų automobilių nuvalymui BTA išmokėjo daugiau kaip 57 tūkst. eurų, Klaipėdoje išmoka pagal statybų rangovo civilinės atsakomybės polisą viršijo 10 tūkst. eurų.

BTA specialisto teigimu, sureagavus laiku, dažais aptaškytų automobilių perdažyti nereikia, nes neuždelsus jie nespėja įsigerti ir gerai nusivalo nuo metalinių paviršių. Tačiau gali tekti keisti dažais apipurkštas plastmasines ar gumines automobilių detales, kurių nepavyktų nuvalyti.

„Vienos iš įmonių, užsiimančių dažų valymu, atstovas pasakojo, kad tik per plauką pavyko išgelbėti prabangią jachtą, kuri taip pat buvo „apnešta“ dažų dulkėmis nuo šalia esančios statybų aikštelės. Taip kad net nesvarbu, kad jūsų susisiekimo priemonė yra ne sausumoje, o vandenyje: tai anaiptol nereiškia, kad ji apsaugota nuo netikėto rangovų ir nepalankaus vėjo tandemo“, – teigia M. E. Goliančik.

Jo teigimu, statybų sektoriuje pasitaiko kuriozinių žalų, kuomet tenka grįžti į pirminę projekto stadiją ir iš naujo imtis projektavimo klausimų.

Per pastaruosius penkerius metus didžiausią, net 103 tūkst. eurų siekiančią projektuotojų civilinės atsakomybės žalą BTA kompensavo Kretingoje, kur buvo rekonstruojami valymo įrenginiai ir per bandymus nuo pagrindo atitrūko nuotekų talpa – ją teko perprojektuoti iš naujo. Tuo tarpu pernai Panevėžyje dėl projektuotojų klaidos reikėjo perbraižyti renovuojamo daugiabučio įstiklintų balkonų langų rėmus, o draudimo išmoka siekė 14 tūkst. eurų.

„Gana dažnai tenka susidurti su draudžiamaisiais įvykiais, kurių negalima numatyti, nuspėti, apsisaugoti nuo jų. Praėjusiais metais renovuojant daugiabutį namą Tauragės rajone sprogo dujų balionas daugiabutyje priešais. Sprogimas apniokojo ne tik statybos rangovo darbus, bet ir šalia stovinčius automobilius. Statybos ir rangos darbus atlikusi bendrovė gavo 12 tūkst. eurų viršijančią išmoką“, – sako M. E. Goliančik.

Draudimo bendrovė BTA jau 12 metų civilinės atsakomybės draudimu draudžia statybų, rangos, projektavimo įmones, taip pat statybų ir montavimo darbus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close