Prienų vyturiai į skaitytojų širdis atskrido jau 15-ąjį kartą

Vasario 11 d. Prienų kultūros ir laisvalaikio centre pristatytas dar dažais kvepiantis jaunųjų Prienų krašto kūrėjų almanachas „Prienų krašto vyturiai“. Kasmet leidžiamas almanachas skaitytojus pasiekė jau 15-ąjį kartą.

 

Susirinkusiems jauniesiems knygelės autoriams, svečiams penkioliktojo „Prienų krašto vyturių“ almanacho sudarytoja Dalia Bredelienė pristatė visą almanacho istoriją. Atvykusieji į renginį galėjo susipažinti su visomis penkiolika išleistų knygelių.

 

Pasak Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktorės Daivos Čepeliauskienės, šis almanachas unikalus. Jau penkiolika metų leidžiama knyga suvienijo kelias jaunimo kartas. Dažnas moksleivis nustemba jame pamatęs savo draugo, kaimyno, pažįstamo pavardę. Pasak D. Čepeliauskienės, unikalu ir tai, jog dvyliktokai, kurių kūriniai buvo pirmuosiuose almanachuose, per 15 metų jau užaugo, turi savo šeimas ir vaikų. Mažieji galbūt paseks savo tėvų pėdomis, ir greitu laiku almanachuose atsiras pirmųjų autorių palikuonių kūriniai.

 

D. Čepeliauskienė surinko ir nuostabą keliančių faktų, kurie lydėjo almanachą per šiuos 15 metų.

 

Per penkiolika metų jau išleista 15 knygų. Jose – 1180 autorių 1644 darbai. Į almanachą sugulė 1302 prozos ir poezijos kūrinių, 342 piešiniai. Keliose knygose kartojasi 19 dailininkų ir 224 rašytojų pavardės. O per 15 metų almanachuose publikuoti net 937 autorių darbai.

 

Devyniose knygose – Austėjos Simanavičiūtės; septyniose – Dalios Petkevičiūtės, Emilijos Marcinkevičiūtės; šešiose knygose – Samantos Marcinkevičiūtės; penkiose – Marijos Marcinkevičiūtės, Eglės Zujūtės Giedrės Morkūnaitės kūriniai; keturiose – Eimanto Vaičiūno, Radvilės Krušnauskaitės, Urtės Senavaitytės, Manto Bisikirsko, Ievos Kišonaitės, Paulinos Aukščiūnaitės, Indrės Lechtimiatytės, Karolinos Banionytės, Gretos Aleksynaitės. Austės Kukankaitės, Paulinos Alekšiūnaitės, Ingos Pranskevičiūtė, Erikos Saulevičiūtės, Vaidoto Subačiaus, Daivos Talačkaitės kūriniai.

 

Pati storiausia knyga trečioji – 195 psl. Joje – 99 mokinių 179 literatūros kūrinai ir 9 dailininkų piešiniai. Antrojoje – 168 psl. Juose sugulė 70 autorių 112 prozos ir poezijos kūrinėlių ir 16 dailininkų darbai. Daugiausia iliustracijų 9 ir 10 knygose – po 38. Būtent 9 knygoje – 34 jaunieji rašytojai ir 34 jaunieji dailininkai.

 

Naujausia, penkioliktoji, knyga turi 109 psl. Joje – 56 autorių 52 grožinės literatūros kūriniai ir 14 piešinių. Pirmosios knygos 94 puslapiuose nugulė 55 rašytojų 83 kūriniai ir 12 piešinių.

 

Prienų „Ąžuolo“ progimnazija išaugino 107 rašytojus, Šilavoto pagrindinė mokykla – 73, Prienų „Žiburio“ gimnazija – 69, Balbieriškio pagrindinė mokykla – 56, Prienų „Revuonos“ pagrindinė mokykla – 55, Išlaužo pagrindinė mokykla – 41, Klebiškio pagrindinė mokykla – 36, Skriaudžių pagrindinė mokykla – 35, Pakuonio pagrindinė mokykla – 32, Stakliškių ir Veiverių gimnazijos – 25, Jiezno gimnazija – 23, Kunigiškių pagrindinė mokykla – 14, Naujosios Ūtos pagrindinė mokykla – 9.

 

Tris pirmąsias knygas sudarė mokytoja Anarsija Adamonienė, 4, 5, 6, 7 – mokytoja Levutė Karčiauskienė, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 – mokytoja Vilija Juodsnukienė, 15-ąją – Dalia Bredelienė.

 

1, 2, 3, 11 knygelėse spausdinti įvairių rajono mokyklų piešiniai, 4, 10 – „Ąžuolo“, Išlaužo ir Naujosios Ūtos, 5, 6, 7, 8, 9 – „Ąžuolo“, 12 – Prienų meno mokyklos, 13, 14, 15 – „Revuonos“ moksleivių piešiniai.

 

Almanachus recenzavo Alma Karosaitė, Kęstutis Urba, Neringa Mikalauskienė, Virginija Šukytė-Genienė, Vytautas Bubnys, Aldona Ruseckaitė, Renata Šerelytė.

 

Bibliotekos direktorė nepamiršo padėkoti visiems kūrėjams, jų mokytojams, tėvams, taip pat partneriams, rėmėjams, ypač Prienų rajono vadovams, už finansinę paramą. 13-asis almanachas buvo paskutinis, gavęs Lietuvos kultūros tarybos finansavimą.

 

Renginio metu D. Čepeliauskienė padėkojo ir žurnalistei Dalei Lazauskienei. Pasak jos, vieno renginio metu D. Lazauskienės išsakyta idėja, jog vaikų kūrybą būtų galima sudėti į knygą, prisidėjo prie almanacho atsiradimo. Ji – tarsi almanacho krikštamotė.

 

Almanacho pristatyme dalyvavo ir poetas, publicistas, teatro ir kino režisierius, vaikų rašytojas Vytautas V. Landsbergis. Jis džiaugėsi ir didžiavosi Prienų kraštu. Pasak jo, nedaugelis Lietuvos kraštų taip remia ir puoselėja vaikų kūrybą.

 

Poetas linkėjo visiems būti laisviems, nekreipti dėmesio į ne visada taiklias bei teisingas pastabas, nekopijuoti, o atverti širdį, pasitikėti savimi ir kurti. V. V. Landsbergis papasakojo ir apie savo kūrybos pradžią, koks buvo jos kelias. Čia pat pristatė ir savo kūrinius – miniatiūras apie Rudnosiuką bei dainas.

 

Poetas susirinkusiesiems parodė ir porą jo organizuojamų stovyklų metu sukurtų trumpų filmų. Kino stovyklų metu V. V. Landsbergis jaunimą moko ne tik kino subtilybių, bet ir supažindina su lietuvių literatūra, istorija ir kultūra.

 

Knygelės pristatymą vainikavo jaunųjų kūrėjų įsiamžinimas prie almanache atspausdintų tapybos kūrinių, pačių knygelių bei pašnekesiai prie LR Seimo nario Andriaus Palionio padovanotų saldžiųjų vaišių.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close