Jiezne valstybinės šventės švenčiamos kitaip

Vasario 10-osios vakarą į Jiezno kultūros ir laisvalaikio salę rinkosi žmonės ne tik iš Jiezno miestelio, bet ir iš aplinkinių kaimų. Čia vyko Vasario 16-osios – Lietuvos valstybės atkūrimo dienos – paminėjimo šventė ir ta proga surengtas susitikimas su kraštiečiu, keliautoju, fotomenininku Vytautu Kandrotu bei pristatyta paroda „Ypatinga Lietuva“.

Prieš prasidedant renginiui Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro direktorė Dalia Vertinskienė paminėjo, kad jau keletą metų jiezniečiai Vasario 16-ąją švenčia kitaip – Valstybės atkūrimo dieną į Jiezną su savo laimėjimais, pasiekimais ir gerais darbais sugrįžta kraštiečiai, kurie garsina ne tik Jiezno kraštą, bet ir Lietuvą. Jiezne jau pristatytos Juozo Skvernevičiaus, Jurgio Buterlevičiaus darbų parodos, pernai buvo eksponuojama jieznietės Jurgitos Braziūnienės keramikos ir dailės darbų paroda.

Po tokios įžangos visi atsistoję sugiedojo Lietuvos Respublikos himną (Tautišką giesmę).

Seniūnas Algis Bartusevičius pasidžiaugė, kad V. Kandrotas yra ne tik Jiezno krašto žmogus. Jis kilęs iš Kašonių kaimo, o iš ten nemažai žmonių yra atvykę į renginį. „Prezidentė paragino šiais metais Valstybės atkūrimo dieną švęsti išradingai, o mes kitaip švenčiame jau keletą metų. Mums svarbu pasidžiaugti savo kraštiečių sėkme, laimėjimais ir pasiekimais“, – sakė seniūnas.

Fotomenininkas V. Kandrotas pasidžiaugė matydamas senus savo pažįstamus, kaimynus, mokytojus ir paragino visada šventes švęsti linksmai ir išradingai, nes, anot jo, lietuviai savo šventes švenčia kažkaip graudžiai ir iškilmingai…

Svečias trumpai pristatė leidybos namų VšĮ „Terra publica“ įkūrimo istoriją, papasakojo, kuo jie užsiima ir ką leidžia.

Leidykla „Terra Publica“ įkurta 2001 metais ir užsiima pažintinės, architektūros, kultūros paveldo, turizmo ir vaikų literatūros leidyba. Siekiama, kad knygos būtų reikalingos skaitytojams, sukurtos mūsų šalies autorių, įdomios ne tik mūsų šalies, bet užsienio šalių piliečiams. Pernai pavasarį su partneriais iš Saugomų teritorijų departamento buvo išleista knyga apie saugomas teritorijas, kurios užima nemažą dalį Lietuvos.

„Vaizdai daro mūsų Lietuvą ypatinga. Daug knygų išleista apie atskirus miestus ir miestelius, bažnyčias, dvarus. Aš fotografuoju daugiau kultūros paveldo ir urbanistinius objektus, tačiau fotografijose užfiksuota ir nepakartojami žydinčių tulpių vaizdai iš Burbiškio dvaro“, – sakė V. Kandrotas.
Pasakodamas apie savo darbą, fotomenininkas paminėjo, kiek reikia apkeliauti ir pamatyti, kad galėtum perteikti ypatingus Lietuvos vaizdus žmonėms. Tačiau V. Kandrotui šis darbas patinka, o kai darbas, anot jo, sutampa su pomėgiu, tada ir dirbti nereikia…

Vytautas pasakojo, kad fotografuoti pradėjo gal nuo 12 metų, šia aistra „užsikrėtė“ nuo vyresniojo brolio. Teko daryti nuotraukas ir rankiniu būdu, o vėliau, studijų metais, su draugais leisti laikraštėlius, daryti reportažus, iliustruoti savo nuotraukomis. Dabar, pasak kraštiečio, visada šalia būna vienoks ar kitoks fotoaparatas, nors po studijų fotografija buvo šiek tiek „užmesta“, o vėliau, jau paaugus vaikams, prisiminta iš naujo.

Pirmoji jų leidykla buvo įsteigta kaip Veterinarijos akademijos leidykla, leidžianti vadovėlius. Vėliau pradėjo leisti fotoalbumus „Vilnius“, „Kaunas“, „Trakai“ ir kt. Pamatę, kad neblogai viskas sekasi, leidyklos darbuotojai pradėjo prašyti patyrusių fotografų nuotraukų, jas dėti į albumus, knygas. 2002–2004 metais, kai atsirado skaitmeniniai fotoaparatai, sprendimas leisti tokias knygas pasiteisino. „Dabar turim didžiausią banką fotografijų – iš Trakų, Vilniaus senamiesčio, dvarų, bažnyčių ir kt. Mintis fotografiją susieti su kelionėmis aplankė kokiais 2005-aisiais, kai mūsų leidykla ėmė leisti pažintines knygas apie Lietuvą. Mūsų netenkino kai kurių fotografų požiūris į jiems patikėtas užduotis –fotografuoti ir pateikti reprezentacinių nuotraukų iš šalies turistinių vietovių. Pasitaikydavo, kad net žinomi fotografai patingėdavo nuvažiuoti į vietą ir pateikdavo kelių metų senumo kadrus, su to laikmečio atributika. Tokių dėti į knygas negalėjome, tad teko krautis kuprines, imti fotografavimo įrangą ir traukti į keliones. Didelis postūmis buvo 2011 metai, kai leidykla gavo užsakymą išleisti seriją „Lietuvos paminklai“. Reikėjo išleisti per 20 katalogų apie rekonstruotus pilkapius, piliakalnius, kitus paveldo objektus ir parodyti turistams, besidomintiems Lietuva“, – kalbėjo V. Kandrotas.

Fotomenininkas savo kraštiečius paragino kuo daugiau keliauti, aplankyti nepaprastai gražias Lietuvos vietas. Juk nacionaliniai, regioniniai parkai ir rezervatai – pačios gražiausios ir vertingiausios mūsų šalies vietos. Juose saugomi unikalūs gamtos kampeliai, augalų, gyvūnų ir paukščių buveinės. Nepaprastai įdomu apsilankyti mūsų šalies unikaliuose miestuose, miesteliuose ir kaimuose, kur dar puoselėjamos tautinės tradicijos. Na, o tiems, kas neturi daug laiko ar automobilio, Vytautas patarė sėsti į autobusą ir aplankyti Aukštadvarį, Trakus ar Vilnių, Birštoną ar Nemuno kilpų regioninio parko objektus.

Pasak Vytauto, Lietuvoje yra labai daug gražių sutvarkytų vietų, kurios turi lankytojų centrus su interaktyviomis ekspozicijomis. „Kviečiu keliauti po Lietuvą – čia nėra kalbos barjero, aiški transporto sistema, galima susikalbėti su padavėjais maitinimo įstaigose (galite ir patys įsidėti sumuštinių) ir be streso pasigėrėti savo šalimi.

Po malonaus susitikimo kraštiečiai dar galėjo pasikalbėti įvairiais klausimais, pavartyti parodoje eksponuojamas knygas, apžiūrėti fotografijas. O Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro ansamblis padovanojo nuotaikingą šventinį koncertą.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close