Balbieriškio bažnyčia jau kyla, bet reikia ir pagalbos

Vietoje 2013 metų rugpjūčio 8-osios naktį sudegusios Balbieriškio parapijos Švč. Mergelės Marijos Rožančiaus bažnyčios jau kyla naujas didingas pastatas. Sienos jau išmūrytos, dabar statybininkai kelia stogą, tad tikintieji gali džiaugtis matydami, kad jų parapijos bažnyčia, jų maldos namai bus atstatyti.

Buvusi Balbieriškio Švč. Mergelės Marijos Rožančiaus bažnyčia turi didelę ir turtingą istorinę praeitį. Daug kartų griauta, ardyta ir perstatyta, ji visą laiką buvo medinė. Katalikų maldos namai Balbieriškyje pastatyti apie 1520-uosius metus. Per ilgus šimtmečius bažnyčia, regėjusi svarbius istorinius įvykius, karus, buvo ir sugriauta, ir apgadinta. Paskutinį kartą bažnyčia buvo remontuojama ir atstatoma 1956 m. Bažnyčioje susikaupė daug religinių bei kultūrinių vertybių, kurios per 2013 m. gaisrą buvo sunaikintos. Gaisro liepsnos prarijo nemažai kultūros paveldo vertybių, tarp jų ir 1802 metais datuojamus unikalius Balbieriškio krašto auksarankių stalių išdrožtus medinius altorius ir vargonus, skulptūras, stacijas, XVII–XVIII a. tapytus šventųjų paveikslus.

Klebonas Remigijus Veprauskas sako, kad po Priešgaisrinės apsaugos specialistų ir prokuratūros atliktų tyrimų ir ekspertizės metu buvo nustatyta, jog gaisras kilo dėl elektros trumpojo jungimosi. Dvasininkas pripažįsta, kad elektros instaliacija buvo gana sena ir nepatikima, tačiau jis neatmeta ir tyčinio padegimo versijos. Kodėl? Po gaisro buvo pasigesta presbiterijoje laikytų vertingų metalinių bažnytinių reikmenų – tabernakulio, monstrancijos, komuninės… Jie, nei apdegę, nei išsilydę, nebuvo rasti, o tai jau kelia abejonių. Antra monstrancija buvo rūbų spintoje, neįprastoje vietoje, todėl ji išliko, nors ir nukentėjusi…

 

Nuoširdžiai dirbo visi parapijiečiai

Netekę savo maldos namų, išgyveno visi parapijos tikintieji. Todėl ir klebonui nereikėjo raginti žmonių į talką gaisro padariniams likviduoti – ėjo ir dirbo kiek kuris pajėgė. „Žinoma, ne visus darbus galėjome atlikti savo jėgomis, teko samdyti firmas ir visam šlamštui išvežti, ir medžiams išpjauti. Labai malonu, kad įstaigų bei firmų vadovai atsižvelgė į mūsų situaciją ir padarė nuolaidų. Labai džiaugiuosi, kad daug padėjo Alytaus profesinio rengimo centro Balbieriškio skyriaus mokiniai. Jautėme visų rūpestį ir paramą, todėl nesijautėme tokie bejėgiai ir vieni palikti bėdoje“, – sakė klebonas.

Klebonas džiaugiasi savo parapijos žmonėmis, kurie stengiasi pagal savo išgales prisidėti prie bažnyčios atstatymo.

Ilgai buvo tvarkoma teritorija, vyko planavimo ir projektavimo darbai, todėl tik 2016 birželio 1 dieną prasidėjo žemės darbai, o Žolinės išvakarėse, rugpjūčio 14 dieną, buvo pašventinti pamatai. Iki šių metų vasario vidurio bus baigtos mūryti vidinės sienos, ant kurių jau bus galima dėti stogą…

 

Svarbiausia – uždėti stogą

Vaikštom su Balbieriškio Švč. Mergelės Marijos Rožančiaus parapijos klebonu R. Veprausku po šventorių, apžiūrime statomą bažnyčią. Dvasininkui malonu, kad jau yra kuo pasidžiaugti, kad žmonės mato, jog jų aukos jau įgyja maldos namų pavidalą.

„Daug darbų reikėjo atlikti iki tokio rezultato. Visa tai buvo nematoma, o dabar jau galime džiaugtis, kad baigiama mūrinė dalis, kad kyla stogo gegnės. Tik bijau, kad daug pinigų reikės stogui. Juk norisi, kad naujos bažnyčios stogas būtų geras, čerpių, kad tarnautų ilgus metus. Bet viskas daug kainuoja, nežinau, ar turėsime pinigų statyboms kuo greičiau užbaigti. Dabar svarbiausia – stogas. Pateikėm stogo projektą, tad tikimės gauti šiek tiek lėšų iš Prienų rajono savivaldybės, žada ir Vilkaviškio vyskupija. Iki šiol statybos darbus vykdėme iš parapijiečių lėšų, iš aukų, kurias mums padovanojo buvę kraštiečiai, geri žmonės, taip pat parėmė Vilkaviškio ir Šiaulių vyskupijos, kai kurie kunigai asmeniškai. Esame labai jiems dėkingi už paramą ir pagalbą. Dabar, jeigu stogui negausim lėšų, darbai sustos ir lauksim, kol surinksim reikiamą sumą“, – su nerimu kalbėjo klebonas.

Pasak klebono, vien parapijiečių lėšomis nebuvo pastatyta nė viena bažnyčia, daugelio statybas finansavo fundatoriai – turtingi žmonės, kurie savo lėšas galėjo investuoti į statomus maldos namus. Senosios bažnyčios fundatoriai buvo garsi Tiškevičių giminė. Balbieriškio krašte dabar nėra labai turtingų žmonių, verslininkų, kurie galėtų finansuoti naujos bažnyčios statybą. Anot klebono, religinės bendruomenės į ES fondus pretenduoti negali, Bažnyčia nuo valstybės atskirta, nors ją lanko tie patys, savi žmonės…

Žinoma, visi Balbieriškio parapijos žmonės nori, kad maldos namai greičiau pradėtų veikti. Dabar parapijiečiai šv. Mišių renkasi į koplytėle vadinamus bendruomenės namus, o sekmadieniais – į kultūros ir laisvalaikio centrą, kur surado laikiną prieglobstį. Juk žmogui, ypač ieškančiam vilties ir sielos ramybės, malda, buvimas bendruomenėje buvo svarbus visais laikais.

Kada būtų galima švęsti įkurtuves? Klebonas patikina, kad jeigu užtektų lėšų, statybos ir įrengimo darbus būtų galima pabaigti iki kito rudens. Tačiau tai tik svajonės, tik prielaida. O kaip bus iš tikrųjų, paaiškės, kai bus patvirtintas Prienų savivaldybės biudžetas, ar jame bus skirta lėšų bažnyčios stogui uždengti.

 

Bažnytėlė bus mažesnė, bet jauki

Pažvelgus į naują statinį matosi jo kontūrai, vidinės sienos ir pertvaros. Statinys iškilo toje vietoje, kur stovėjo senoji bažnyčia.

„Naujoji bažnyčia bus šiek tiek mažesnė. Senoji bažnyčia buvo 520 kv. m, o dabartinė bus 320 kv.m, joje bus įrengtos 108 sėdimos vietos. Bažnyčioje, kaip reikalauja kanonai, bus vienas altorius, sakykla, krikštykla, Kryžių stacijos. Mano geras pažįstamas iš Olandijos jau atvežė ir padovanojo 14 stacijų bei kai kurių liturginių reikmenų, Simno klebonas padovanojo sakyklą. Labai norėtume originalaus centrinio paveikslo, kuris liudytų ir bažnyčios titulą – Švč. Mergelės Marijos Rožančiaus“, – vardijo klebonas. Kas žino, gal bus tokia Dievo valia ir atsiras žmonių, norinčių ir galinčių padėti Balbieriškio parapijos žmonėms kuo greičiau įsirengti jaukius maldos namus.

Klebonas aprodydamas pastatą sakė, kad jis suprojektuotas pagal daugelio parapijiečių ir specialistų pageidavimus, nenutolstant nuo buvusios bažnyčios projekto, tačiau bus ir kai kurių niuansų – pastatas šiek tiek siauresnis, kitokie, jau naujoviškesni langai, pastato apdailai bus panaudotos naujoviškesnės apšiltinimo medžiagos, išorę puoš ilgaamžės klinkerio plytos.

Naująją bažnyčią projektavo architektas Vilius Urbonas, statybos darbus vykdo rangovai UAB „Archis“, vadovaujami direktoriaus Jono Urbono. Klebonas sako, kad su architekto ir statybos firmos atliktais darbais susipažinęs buvo iš anksčiau, todėl dabar yra patenkintas ir kokybe, ir sparta bei tarpusavio sutarimu.

 

Jeigu norite ir galite kiek nors prisidėti prie greitesnio bažnyčios atstatymo, galite pervesti lėšų į Balbieriškio Švč. Mergelės Marijos Rožančiaus bažnyčios paramos sąskaitą LT464010041100476000.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close