Jau trečią kartą Birštone – festivalis „Jievaro tiltais“

Praėjusį šeštadienį, vasario 4 dieną, į Birštono kultūros centrą susirinko geriausi šalies regionų vyresniųjų tautinių šokių kolektyvai. Čia vyko tradicinis festivalis-sambūris „Jievaro tiltais 2017“, į kurį birštoniečiai liaudies meno mėgėjus suvadino jau trečią kartą. Festivalio sumanytoja ir organizatorė – Birštono kultūros centro tautinių šokių kolektyvų vadovė Virginija Bankauskienė.

 

Festivalyje dalyvavo Prienų kultūros ir laisvalaikio centro vyresniųjų liaudiškų šokių kolektyvas „Trapukas“ (vadovas Dalius Žilinskas), Elektrėnų kultūros centro vyresniųjų tautinių šokių kolektyvas „Vijūnas“ (vadovė Angelė Pačėsienė), Klaipėdos vyresniųjų tautinių šokių kolektyvas „Vėtra“ (vadovas V. Šleinius, kapelos vadovas G. Bareikis), šokių ir dainų ansamblis „Suvartukas“ iš Plungės (meno vadovė I. Baltikauskaitė, vokalinės grupės vadovė V.Balčiauskienė ir kapelos vadovas V. Žilinskas) ir Birštono kultūros centro vyresniųjų tautinių šokių kolektyvas „Jievaras“ (vadovė Virginija Bankauskienė).

Renginio organizatoriai ir šeimininkai festivalį pradėjo simboliniu šokiu „Jievaro tiltais“ (choreografija Juozo Lingio, muzika J. Švedo, žodžiai liaudies), pakviesdami visus dalintis šventine nuotaika.

Renginio vedėjai pasveikino susirinkusiuosius ir priminė, kad šie metai yra Tautinio kostiumo metai, tad galėsime pamatyti visų Lietuvos regionų tautinius kostiumus, kuriais vilkės atlikėjai.

Festivalio dalyvius, birštoniečius ir miesto svečius pasveikino ir gražios šventės bei puikių įspūdžių palinkėjo Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė. Merė padėkojo kultūros centro tautinių šokių vadovei ir „Jievaro“ kolektyvui, kad sukvietė į festivalį tiek daug nuostabių kolektyvų, kurie laisva valia džiugina žmones, sėja džiaugsmą, gėrį ir grožį.

Seimo narys Andrius Palionis pasidžiaugė, kad mūsų šalies žmonės puoselėja liaudies tradicijas, papročius ir tautinį paveldą. Seimo narys visus kolektyvus apdovanojo šakočiais, o Birštono kultūros centro tautinių šokių vadovei V. Bankauskienei įteikė Padėkos raštą.

Scenoje pirmasis pasirodė „Jievaro“ kolektyvas, įsikūręs 2010 metais. Tai vienas iš jauniausių vyresniųjų tautinių šokių kolektyvų, tačiau jau spėjęs pagarsėti įvairiuose konkursuose, respublikiniuose ir tarptautiniuose festivaliuose.

Elektrėnų kultūros centro tautinių šokių kolektyvas „Vijūnas“ šoka jau 17 metus. Kolektyvo narius suburia ne tik tautinis šokis, bet ir kiti pomėgiai – bendravimas, tradicinės šventės, kelionės… Per pastaruosius kelerius metus šokta tarptautiniuose festivaliuose Vengrijoje, Makedonijoje, Italijoje, Graikijoje, pasauliniame šokių festivalyje Olandijoje. Kolektyvo credo „Šokis suartina, šokis gyvenimą lengvina“.

Gausiais plojimais buvo sutiktas kaimynų iš Prienų kultūros ir laisvalaikio centro atvykęs kolektyvas „Trapukas“. Pats šokių kolektyvas „Trapukas“ susikūrė 1984 metais, o vyresniųjų tautinių šokių grupė – 2010 metais, tačiau jau yra pelniusi svarių laimėjimų ir apdovanojimų ne tik savo šalyje, bet ir festivaliuose užsienyje.

Klaipėdiečiai Birštono kultūros centrą sudrebino ne tik trankiu šokiu, bet ir kapelos atliekamomis melodijomis. Jų kolektyvas susikūrė 1986 metais, tad gali pasigirti daugybe svarių apdovanojimų, tarptautinių įvertinimų ir garbingų titulų.

„Vėtra“ – tai kolektyvas, vienijantis linksmus ir smalsius žmones, norinčius puoselėti žemaitiškas dainas ir šokius bei skleisti tautinį kultūrinį paveldą po platų pasaulį.

Šventę temperamentingu pasirodymu vainikavo 60 metų šokantis, muzikuojantis ir dainuojantis Plungės dainų ir šokių ansamblis „Suvartukas“. Į festivalį Birštone atvyko 46 muzikantai ir dainininkai, kurie sulaukė gausių plojimų. „Suvartukas“ irgi yra pelnęs daug garbingų apdovanojimų ir titulų, tarp jų ir „Aukso paukštę“.

Visi festivalyje dalyvavę kolektyvai susirinkusiesiems padovanojo daugybę nepaprastų, džiugių akimirkų, gerą nuotaiką.

Renginio pabaigoje buvo prisiminti rėmėjai, kurie prisidėjo, kad šis festivalis Birštone būtų įsimintinas visiems. Tai – Birštono savivaldybė, VšĮ sanatorija „Tulpė“, AB sanatorija „Versmė“, kavinė „Banginuko vaišės“, Birštono medžiotojų būrelis „Lokupis“ ir Juozo Palionio labdaros-paramos fondas.

Birštono kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis visiems kolektyvų vadovams įteikė padėkas už puikų dalyvavimą festivalyje-sambūryje „Jievaro tiltais“.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close