Baigta Baltijos jūroje dingusio žvejo paieškos operacija

Vasario 5 d., 17 val. Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras, įvertinęs realias galimybes išgyventi šaltame Baltijos jūros vandenyje, baigė apie 18 valandų trukusią vieno iš dviejų dingusių žvejų paieškos operaciją. Nuo vidurnakčio vykdytos operacijos metu, šį rytą, apie 8 val. gelbėtojai aptiko apvirtusį katerį ir vieną iš dviejų dingusių asmenų. Sušalęs vyras buvo nuskraidintas į Klaipėdos Universitetinę ligoninę medicinos apžiūrai, jo būklė yra stabili.

 

„Remdamiesi tarptautine jūrų paieškos ir gelbėjimo praktika bei žmogaus galimybėmis išgyventi tokiame šaltame vandenyje, esame priversti konstatuoti, kad padarėme viską, ką galėjome, ieškodami vieno iš dviejų dingusių katerio įgulos narių. Skaudu pripažinti, bet tokiomis sąlygomis, kokios dabar yra Baltijos jūroje, taip ilgai išgyventi neįmanoma“, – sakė paieškos operacijai vadovavęs Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro viršininkas komandoras Eugenijus Valikovas.

 

Šiuo metu Baltijos jūros temperatūra siekia 0 – +2 laipsnius, žmogus tokiomis sąlygomis be specialių priemonių gali išgyventi iki 1 val., o mūvint specialius, šilumą sulaikančius kombinezonus – iki 6 valandų.

 

Pasak kmd. E. Valikovo, ieškodami dingusio žvejo gelbėtojai tris kartus viršijo tokiomis oro ir vandens temperatūrų sąlygomis skiriamą paieškos operacijų laiką, taip pat kelis kartus nuodugniai patikrino paieškos rajoną.

 

Pirmas pranešimas apie žvejų dingimą gautas vasario 4 d., 22.50 val., tačiau paieškos operacijai vadovavęs Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras atskaitos momentu laikė vasario 5 d., 8.20 val., kada buvo išgelbėtas vienas iš dviejų katerio įgulos narių.

 

Nuo pat vidurnakčio vykdytai paieškos ir gelbėjimo operacijai buvo sutelkti visi reikalingi pajėgumai – dingusio katerio ir dviejų asmenų ieškojo Karinių oro pajėgų sraigtasparnio AS365N3+ „Dauphin“ ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparnio „Eurocopter” bei Karinių jūrų pajėgų laivų N42 „Jotvingis“ ir „Šakiai“ įgulos.

 

Centro atstovai, vykdydami paieškos ir gelbėjimo operaciją, nuolat bendravo su artimaisiais. Apie operacijos pabaigą juos asmeniškai informavo Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro viršininkas.

 

Per 2016 m. Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras užfiksavo 66 įvykius. Buvo vykdomos 26 paieškos ir gelbėjimo operacijos, kurių metu išgelbėti 136 asmenys, 2 žmonės žuvo.

 

Apie paieškos ir gelbėjimo operaciją:

 

Vasario 4 d., 22.55 val. Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras gavęs Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių apsaugos rinktinės operatyvinio budėtojo pranešimą apie Baltijos jūroje ties Klaipėda dingusį katerį ir juo plaukusius du asmenis, pradėjo paieškos operaciją. Operacijai jūroje pasitelkti du KJP laivai N42 „Jotvingis“ ir „Šakiai“, KOP sraigtasparnis AS365N3+ „Dauphin“ ir VSAT sraigtasparnis „Eurocopter“. Papildomai, krantinėje budėjo ir KJP laivas M54 „Kuršis“.

Vasario 5 d., 8.20 val. Karinių jūrų pajėgų paieškos ir gelbėjimo įgula pastebėjo Baltijos jūroje apvirtusį katerį su ant jo esančiu vienu žveju. Karinių oro pajėgų sraigtasparniu AS365N3+ „Dauphin“ sušalęs asmuo sėkmingai nukeltas ir nuskraidintas į Klaipėdos Universitetinę ligoninę medicinos apžiūrai. Kateris iškeltas ant laivo „Šakiai“ denio, siekiant užtikrinti saugią navigaciją ir surinkti duomenis įvykio tyrimui.

Vasario 5 d., 17 val. Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro vado sprendimu baigta dingusio žvejo paieškos operacija.

 

Nuotraukoje – stop kadras iš KOP „Dauphin“ įgulos vaizdo medžiagos: https://youtu.be/SMhKfp7Zm8s

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close