Šeimoms, auginančioms vaikus, o ypač socialinės rizikos šeimoms, ir vaikų teisių apsaugai šalyje buvo skiriama nemažai dėmesio. Tačiau po pastarųjų metų rezonansinių įvykių, kai nukentėjo ar žuvo mažamečiai vaikai, tuo susirūpino ir pati Prezidentė, o valstybinėse įstaigose užvirė diskusijos, kaip gerinti socialinę politiką, kad mažėtų socialinė atskirtis, kad kuo daugiau šeimų galėtų gyventi normalų gyvenimą ir suteiktų savo atžaloms saugią vaikystę.

 

Socialinės rizikos šeimų yra kiekvienoje savivaldybėje, o kiekvienos savivaldybės vaiko teisių apsaugos tarnybos stengiasi dirbti taip, kad vaikai jaustųsi saugūs, pamaitinti, nebūtų skriaudžiami ir lankytų mokyklą ar kitą ugdymo įstaigą.

Birštono savivaldybė yra viena iš mažiausių Lietuvoje, čia nėra tiek daug socialinės rizikos šeimų, tačiau socialinėje ir vaiko teisių apsaugos srityje yra ką veikti. Apie tai kalbamės su Birštono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Milda Astašauskiene.

 

Socialinės rizikos šeimų nemažėja

Birštono savivaldybėje 2017 m. sausio 1 d. buvo 23 socialinės rizikos šeimos, kuriose augo 55 nepilnamečiai vaikai.

Socialinės rizikos šeimų skaičius per pastaruosius penkerius metus turi tendenciją nežymiai kisti, nors vidurkis išlieka panašus: 2013 m. įskaitoje buvo 26 šeimos ir jose augo 68 vaikai; 2014 m. – 23 šeimos, jose augo 63 vaikai; 2015 m. – 25 socialinės rizikos šeimose buvo 67 vaikai. Su visomis socialinės rizikos šeimomis dirba 2 darbuotojos, dirbančios 1,5 etato. Vienai darbuotojai, dirbančiai pilnu etatu, tenka dirbti su 16 šeimų.

 

Dėmesys ir pagalba šeimoms didėja

Birštono savivaldybėje socialinės rizikos šeimoms bei jose augantiems vaikams pastaraisiais metais skiriama daugiau dėmesio. 2016 metais suaktyvėjo Birštono savivaldybės administracijos skyrių, ugdymo įstaigų, policijos komisariato, BĮ Nemajūnų dienos centro, bendruomenių bendradarbiavimas, vyko susitikimai, kuriuose aptarti vaiko gerovės klausimai. Tokių susitikimų metu bendruomenės nariai susipažįsta su savivaldybės darbuotojais, sužino, kur kreiptis iškilus vienoms ar kitoms problemoms, išsako problemas, kartu ieškoma jų sprendimo būdų. Birštono savivaldybė 2016 metais, įgyvendindama vaiko teisių apsaugą, patvirtino šias priemones: 2016 m. gruodžio mėnesį pasirašė bendradarbiavimo sutartis su Birštono gimnazija, Birštono vienkiemio darželiu-mokykla, VšĮ Birštono pirminės sveikatos priežiūros centru ir Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Birštono policijos komisariatu (toliau – Birštono PK), 2016 m. lapkričio 25 d. Birštono savivaldybės tarybos sprendimu Nr. TS-183 patvirtino Socialinio darbo su socialinės rizikos ir stebimomis šeimomis Birštono savivaldybėje tvarkos aprašą. Tikėtina, kad patvirtinus šias priemones bus greičiau ir efektyviau pasikeičiama informacija apie vaiko teisių pažeidimus, suaktyvės Vaiko teisių apsaugos skyriaus, Socialinės paramos skyriaus ir BĮ Nemajūnų dienos centro darbuotojų bendradarbiavimas, bus greičiau ir operatyviau sprendžiamos socialinės rizikos šeimų ir jose augančių vaikų problemos, efektyviau vertinamos socialinės rizikos šeimoms teikiamos socialinės paslaugos.

Stengiamasi vienodai padėti visoms socialinės rizikos šeimoms, suteikti joms reikiamą pagalbą, informaciją, tačiau vis dėlto daugiausia dėmesio skiriama bei dažniausiai lankomos sunkios rizikos šeimos, t.y. šeimos, kurios iš esmės negeba savarankiškai funkcionuoti, joms reikalinga nuolatinė socialinio darbuotojo ar kito specialisto pagalba.

 

Teikiama ir pagalba tėvams

Birštono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja patikino, kad šeimos į socialinės rizikos šeimų apskaitą įtraukiamos ne dėl to, kad jos yra daugiavaikės, bet dažniausiai dėl girtavimo, netinkamos vaikų priežiūros, socialinių įgūdžių stokos, smurto artimoje aplinkoje.

Su šeimomis dirbamas socialinis darbas, šeimoms teikiamos bendrosios (informavimo, konsultavimo, tarpininkavimo ir kt.) ir/ar specialiosios (darbinių įgūdžių ugdymas, kasdieninio gyvenimo įgūdžių ugdymas ir palaikymas, šeimos vaikų užimtumo organizavimo ir kt.) socialinės paslaugos, šeimose lankomasi darbo metu, po darbo valandų, bei savaitgaliais. Šeimos, kuriose tėvai netinkamai vykdo tėvų pareigas, yra svarstomos tarpinstituciniuose pasitarimuose, situacijai negerėjant įspėjamos Vaiko teisių apsaugos skyriaus įspėjimu ar traukiamos administracinėn atsakomybėn. Daug su šeimomis dirbama prevenciškai, stengiamasi suteikti šeimoms įgūdžių, reikalingų sėkmingai funkcionuoti ir ugdyti vaikus, organizuojant jiems įvairiausius mokymus. Krizinės situacijos šeimose sprendžiamos įvairiai, priklausomai nuo krizės masto, pobūdžio. Pirmiausia su šeimomis kalbamasi, jos svarstomos, siunčiamos į atitinkamų specialistų konsultacijas ir kt. Jei krizinė situacija šeimoje tokia, kad vaikams šeimoje nesaugu, vaikai paimami iš šeimos. „Galima pasidžiaugti, kad Birštono savivaldybėje vaikai iš šeimų paimami retai. Gal tokių rezultatų kol kas pavyksta pasiekti dėl intensyvaus socialinio-prevencinio darbo, glaudaus įvairių įstaigų bendradarbiavimo. Yra numatyta, kad iš šeimos paimti vaikai apgyvendinami VšĮ Prienų ligoninės Vaikų ligų skyriuje arba, jei nereikia jokios medicininės priežiūros, BĮ Nemajūnų dienos centre. Manau, kad tikrai būna situacijų, kai vaikai šeimoje nesaugūs, tuomet ir imamasi griežčiausių priemonių – vaikų paėmimo iš šeimos“, – sakė M. Astašauskienė.

 

Nemajūnų dienos centre bus įgyvendinamas projektas

Pasak Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos, buvo ir bus šeimų, kurioms trūksta socialinių įgūdžių, kurioms reikia specialistų pagalbos, patarimo, todėl BĮ Nemajūnų dienos centre bus įgyvendinamas projektas „Paslaugų šeimai plėtojimas Birštono savivaldybėje“, kurį vykdys Nemajūnų bendruomenės santalka. Projekto įgyvendinimo laikotarpiu šeimoms bus teikiama kompleksinė įvairių sričių specialistų pagalba, organizuojami mokymai.

 

Reikalinga bendra sistema

„Kad socialinės apsaugos ir vaiko teisių apsaugos sistema veiktų gerai, manau, reikalinga sisteminga, gal ir griežtesnė, valstybinė politika vaiko gerovės srityje. Būtina patvirtinti ilgai jau svarstomą naują Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą. Manau, kad Birštono savivaldybėje vaiko teisių apsaugos sistema kuriama įvairių įstaigų ir bendruomenės bendradarbiavimo pagrindu“, – kalbėjo Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Birštono savivaldybė nedidelė, todėl sprendžiant vaiko gerovės srityje iškilusias problemas glaudžiai bendradarbiauja Vaiko teisių apsaugos skyrius, Birštono PK, BĮ Nemajūnų dienos centras, ugdymo įstaigos. Į visus pranešimus stengiamasi reaguoti operatyviai, neabejingi negerovėms ir kaimynai, kurie atkreipia dėmesį, kai šalia vyksta negeri dalykai, kai tėvai nesirūpina vaikais, girtauja ar tinkamai neprižiūri savo mažamečių vaikų.

 

Suteikime vaikams namus ir šeimą

Lietuvoje ruošiamasi naikinti vaikų namus, tačiau M. Astašauskienė pastebėjo, kad globos namai „turi išaugti“ vaikus, nes kol kas nėra įteisintas laikinųjų globėjų, pas kuriuos bet kuriuo paros metu būtų galima atvežti neprižiūrimą vaiką, statusas. Taip pat nėra vaikams ir neįgaliesiems sukurto globos įstaigoms alternatyvių paslaugų tinklo, tačiau teisės aktais nuo 2017 m. mažinamas vietų skaičius vaikų ir neįgaliųjų globos namuose, griežtinamas vaikų iki 3 m. amžiaus siuntimas į kūdikių namus. Anot VTA vedėjos, tenka apgailestauti, kad Birštono savivaldybėje nėra asmenų, norinčių globoti ar įsivaikinti be tėvų globos likusius vaikus. 2016 m. nė vienas asmuo (šeima) nepanoro išklausyti globėjų ir įtėvių mokymus ir tapti profesionalais globėjais (įtėviais). Kol kas savivaldybėje yra tik dvi šeimos, kurios įvaikino be tėvų globos likusius vaikus.

„Pagalvokime, ar negalėtume suteikti džiaugsmo vaikams, kurie neturi su kuo praleisti švenčių ar atostogų, priimdami juos pasisvečiuoti į savo namus. Galbūt užsimezgusi draugystė su vaiku peraugs į gražų tarpusavio bendravimą ateityje ir nuspręsite vaiką globoti ar įsivaikinti. Kviečiame visus vaikus mylinčius Birštono savivaldybės gyventojus kreiptis į Birštono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyrių (Jaunimo g. 2, Birštonas, tel. 831962019), kur specialistai atsakys į visus Jums rūpimus klausimus, patars ir pakonsultuos vaikų svečiavimosi šeimoje, globos ir įvaikinimo klausimais“, – informavo vedėja.

Taigi pagalvokime, gal galime padėti nors vienam žmogučiui būti laimingam, pajusti, ką reiškia augti mylinčioje šeimoje. Juk mes galim…

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close