Tarybos posėdyje netrūko įtampos ir diskusijų

Sausio 27 dieną vykusiame Birštono savivaldybės tarybos posėdyje dalyvavo visi 15 Tarybos narių, taip pat du žmonės buvo užsirašę kalbėti „Birštoniečių tribūnoje“. Darbotvarkėje buvo numatyta apsvarstyti 23 sprendimų projektus, išklausyti informacijas.

 

„Versmės“ pardavimo klausimas verčia pamąstyti

Didžiausią rezonansą kurorte sukėlė žinia, kad Birštono savivaldybės administracija pateikė Savivaldybės tarybai siūlymą parduoti savivaldybei priklausantį akcinės bendrovės sanatorijos „Versmė“ akcijų paketą. Šis „Versmės“ akcijų pardavimas siūlomas atsižvelgiant į tai, kad verslo darymas ir pelno siekimas nėra savivaldai būdingos funkcijos, bei siekiant efektyviau valdyti turtą ir papildomai pritraukti privačių investicijų į kurortą.
Ginti birštoniečių, dirbančių „Versmės“ sanatorijoje, bei akcininkų interesų „Birštoniečių tribūnoje“ buvo užsirašę du gyventojai. Pirmasis kalbėjo birštonietis Jonas Raiskas, dvi kadencijas buvęs Birštono savivaldybės tarybos nariu, žinantis kurorto gyventojų problemas ir lūkesčius. Jam nerimą kelia tai, kad ruošiamasi parduoti sanatorijos „Versmės“ akcijas, neaišku, kas bus su žmonėmis, kurie ilgus metus čia dirba, yra geri ir profesionalūs specialistai. Jeigu „Versmė“ būtų parduota, darbo netektų beveik 200 darbuotojų. Pasak J. Raisko, „Versmė“ jau 10 metų tvarkoma ir renovuojama, buvo džiaugiamasi, kad dirba pelningai. „Kai sanatorija uždirbo 2 mln. pelno, tada sugalvota ją parduoti. Bet Tarybos nariai yra išrinkti žmonių, kurie jais pasitiki, todėl turi atstovauti jų interesams, problemas spręsti taip, kad nenukentėtų nei darbuotojai, nei akcininkai“, – kalbėjo J. Raiskas, primindamas, kad trūko ir viešumo dėl akcijų bei dividentų, kurie turi būti išmokami akcininkams.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Noreika patikslino, kad AB „Versmės“ įstatai ir kiti dokumentai yra vieši ir prieinami, o dividentai bus išmokami visiems – tiek stambiesiems, tiek smulkiesiems akcininkams.

Antrasis iš tribūnos kalbėjęs birštonietis Birštono liberalų partijos lyderis Remigijus Zolubas klausė, kodėl būtent dabar norima privatizuoti „Versmės“ sanatoriją. Jo manymu, yra ir kitų kelių, kurie būtų mažiau radikalūs ir nenuskriaustų čia dirbančių žmonių. R. Zolubas priminė, kad Druskininkuose esantis vandens ir pramogų parkas priklauso savivaldybei, bet pelningai gyvuoja ir plečiasi. Gal apie tai ir Birštono valdžiai vertėtų pasikalbėti su Druskininkų specialistais? „Nedarykime klaidos, nepriimkime skubotų sprendimų“, – sakė R. Zolubas.

Kalbėtojui klausimų ir replikų turėjo administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas, kuris patikino, kad su R. Zolubu nekalbėjo, ir nori, kad būtų paneigti spaudoje paviešinti teiginiai.

Vėliau, įsiplieskus diskusijoms, pasisakymai buvo nutraukti.

 

Iš darbotvarkės išbraukti trys pagrindiniai klausimai

Tvirtinant posėdžio darbotvarkę, socialdemokratų frakcijos seniūnė Kristina Justinavičienė pasiūlė iš darbotvarkės išbraukti klausimą „Dėl akcinės bendrovės Birštono sanatorijos „Versmė“ akcijų  privatizavimo“. Tarybos narys Juozas Aleksandravičius pasiūlė, kad reikėtų pasikviesti Sveikatos ministerijos, LR Seimo Sveikatos apsaugos komiteto ir Lietuvos kurortų asociacijos atstovus, kurie supranta, kokias galima daryti pataisas savivaldos įstatymuose ginat viešąjį interesą.

Stanislovas Martinaitis pasiūlė atidėti ir kitus du klausimus, kurie susiję su „Versme“ bei kitų metų biudžeto svarstymu.

Išbraukus klausimą „Dėl akcinės bendrovės Birštono sanatorijos „Versmė“ akcijų  privatizavimo“, iš darbotvarkės išbraukti ir dar du klausimai: „Dėl akcinės bendrovės Birštono sanatorijos „Versmė“ dividendų“ ir „Dėl Birštono savivaldybės 2017 metų biudžeto patvirtinimo“. 

Tiesa, merė Nijolė Dirginčienė pastebėjo, kad administracija po komitetų posėdžių padarė pakeitimų sprendimo projekte dėl „Versmės“ dividendų išmokėjimo. Dabar jau reikės paskirstyti akcininkams ne 2 mln, o 1,4 mln. dividentų. Tačiau tai esmės nekeitė ir, pasipriešinus daugumai Tarybos narių, klausimas dėl „Versmės“ dividendų buvo išbrauktas.

Opozicijos atstovai irgi pritarė, kad šie klausimai būtų dar kartą gerai apsvarstyti komitetuose bei bendrame posėdyje.

Bendru sutarimu buvo priimtas sprendimas, kad Birštono savivaldybės 2017 metų biudžetas antrą kartą bus svarstomas ir tvirtinamas vasario 15 d. neeiliniame Birštono savivaldybės tarybos posėdyje.

 

Švietimo įstaigų vadovų ataskaitos ir tėvelių pageidavimai

Birštono miesto vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ 2016 m. veiklos ataskaitą pateikė direktorė Vitalija Adamonienė. Ji kalbėjo apie tai, kaip pasisekė įgyvendinti išsikeltus uždavinius ugdant mažuosius birštoniečius, pristatė šių metų viziją ir misiją – ne tik dirbti su vaikais, bet į ugdymo procesą įtraukti ir šeimas, padėti vaikams pasirengti mokymuisi mokykloje.

Pastaruoju metu daugelio žmonių dėmesio sulaukė įvykiai, kai nužudomi ar sužalojami vaikai. Darželio auklėtojai, daugiausia kontaktuojantys su mažyliais, turi stebėti, ar vaikai nėra mušami ir skriaudžiami. Pasak Tarybos narės Jurgitos Šeržentienės, reikia būti labai budriems ir, pamačius net ir mažiausią mėlynę ar sumušimą, kreiptis į atitinkamas įstaigas. V. Adamonienė užtikrino, kad auklėtojos rūpinasi vaikais, o pati įstaiga glaudžiai bendradarbiauja su savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriumi, policijos pareigūnais.

Tarybos narė Birutė Vokietaitienė išsakė lopšelio-darželio „Vyturėlis“ lopšelinukų tėvelių nuomonę, kad pačių mažųjų, kurių amžiaus nuo 1 iki 3 metų, grupė yra per didelė, joje ugdoma net 18 vaikų. Tokia vaikų gausa mažuosius blaško ir nervina, be to, didėja tikimybė susirgti.

Birštono vienkiemio darželio-mokyklos direktorė Regina Gustaitienė skaičiais Tarybos narių nevargino – ji kalbėjo apie tai, kas svarbu ir kas skauda, su kokiomis problemomis teko susidurti visai darželio-mokyklos bendruomenei.

Pasak direktorės, skaudžiausia vaikams buvo išgirsti, o mokytojams paaiškinti sklandžiusius pamąstymus apie šios mokyklėlės panaikinimą. Atseit, ekonomiškai nuostolinga. „Tai palietė ne tik vaikus, bet ir visą mūsų bendruomenę, visiems reikėjo psichologo konsultacijos“, – sakė direktorė.

Maža mokykla, kur klasėje yra iki 10 vaikų – iš tiesų puikus ir sveikintinas dalykas. Mokytojas kiekvieną jų mato, girdi, paima už rankos, padeda rašyti pirmą raidę. Gal todėl ir įvairių bėdų čia mažiau, nes, kaip sakė R. Gustaitienė, mokyklos pedagogai mato visus vaikus, pažįsta šeimas, žino, kur kas vyksta. Sunkiau tose šeimose, kur „keičiasi“ tėveliai, kur reikia stebėti, ar vaikai neskriaudžiami.

Direktorė pasidžiaugė, kad šiais metais mokykla įkūrė tėvelių klasę, kurioje bus dirbama su vaikų tėveliais, o paramos ir dėmesio organizuojant užsiėmimus sulaukė iš Birštono Trečiojo amžiaus universiteto. Pasak R. Gustaitienės, mokyklos bendruomenė siekia, kad ši mokykla būtų saugi ir patraukli vaikams. Mažos ugdymo įstaigos privalumas – čia viskas iš karto pastebima ir greitai likviduojama. Darželyje-mokykloje veikia pailginta grupė, kur vaikučiai gali pabūti ilgiau, palaukti, kol jų ateis pasiimti tėveliai. 2016 metais darželyje-mokykloje padaugėjo vaikų, atsirado priešmokyklinukų grupė.

Išsamų Birštono meno mokyklos veiklos pristatymą parengė direktorė Laimutė Raugevičienė. Meno mokyklą lanko 185 vaikai, kurie mokosi piešti, groti, dainuoti. Kaip sakė direktorė, mokykloje yra sudaryta saugi aplinka. Po pamokų gimnazijoje į meno mokyklą atėję vaikai, laukdami užsiėmimų, gali paruošti pamokas, pabendrauti, kad nereikėtų bastytis gatvėse. Mokyklos vaikai dalyvauja įvairiuose konkursuose, laimi prizines vietas. Ypatingai džiugina tai, kad muzikos besimokantys vaikai turi galimybę išvykti į tarptautinius konkursus, o iš jų grįžti su pačiais aukščiausiais įvertinimais. Anot direktorės, šiemet daug dėmesio bus skiriama kvalifikacijos kėlimui, bendrųjų gebėjimų ugdymui, dalyvavimui projektinėje veikloje, respublikiniuose renginiuose. Direktorė labai džiaugėsi, kad praeitais metais visas būrys vaikų dalyvavo TV konkurse „Dainų dainelė“.

 

Už komunalines atliekas mokėsime brangiau

Birštono savivaldybės taryba, svarstydama sprendimo projektą dėl Birštono savivaldybės vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatų patvirtinimo, nusprendė patvirtinti Birštono savivaldybės vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą nuostatus; pripažinti netekusiais galios Birštono savivaldybės tarybos 2008 m. balandžio 30 d. sprendimo Nr. TS-90 „Dėl vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą“ 2 ir 3 punktus. Nauji įkainiai, kurie bus didesni, turės pastovią ir kintamąją dalį. Sprendimas įsigalios nuo šių metų liepos 1 dienos. Apie teikiamas gyventojams lengvatas bus skelbiama vėliau.

 

Kiti klausimai

Posėdyje buvo apsvarstyti ir priimti sprendimai dėl Birštono savivaldybės aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos 2016 metų ataskaitos apie programos priemonių vykdymą patvirtinimo, dėl seniūnaičių išlaidų, susijusių su jų veikla, apmokėjimo ir atsiskaitymo tvarkos aprašo patvirtinimo, dėl viešosios įstaigos „Tulpės“ sanatorijos teikiamų paslaugų kainų ir nuolaidų tvirtinimo, dėl Savivaldybės bendruomenės sveikatos tarybos nuostatų patvirtinimo, dėl etatų skaičiaus patvirtinimo Nemajūnų dienos centre, dėl paviršinių nuotekų tvarkymo infrastruktūros naudojimo taisyklių patvirtinimo, dėl UAB „Birštono vandentiekis“ paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugos kainos nustatymo, dėl automobilių įkrovimo prieigų plano Birštono savivaldybėje ir kt.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close