„Versmenei“ vėl vadovaus Leonora Kalantienė

Prienų sveikos gyvensenos klubas „Versmenė“ plačiai žinomas ne tik rajone, bet ir visoje šalyje kaip sportiška bendruomenė, ne vieną kartą laimėjusi finaliniame konkurse „Prezidento taurė“. Tai pati aktyviausia Prienų visuomeninė organizacija, jungianti įvairaus amžiaus, profesijų bei pomėgių žmones, kuriuos vienija noras sveikai ir įdomiai gyventi. Šiuo metu „Versmenėje‘ yra 65 nariai, kuriems vadovauja energingo ir kūrybingos moterys – pirmininkė Leonora Kalantienė ir pavaduotoja Dainora Šaltienė. Sausio 27 dieną gausus būrys narių ir sveikam gyvenimo būdui prijaučiančiųjų rinkosi į Prienų kultūros ir laisvalaikio centre vykusį ataskaitinį-rinkiminį susirinkimą.

 

Renginyje dalyvavo Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, mero pavaduotojas Egidijus Visockas, Prienų savivaldybės tarybos narė Rita Keturakienė, Prienų seniūnijos seniūnas Algimantas Matulevičius, Paprienės bendruomenės atstovė Jūratė Zailskienė, Prienų socialinių paslaugų centro direktorė Aurelija Urbonienė ir Prienų švietimo centro direktorė Danutė Stankevičienė.

Renginio pradžioje pirmą kartą nuskambėjo sveikuolių himnas, kurį atliko klubo moterų ansamblis.

Apie sveikos gyvensenos klubo veiklą, užfiksuotą skaidrėse, pasakojo pirmininkė Leonora Kalantienė. Klubo vadovė priminė, kad sveikos gyvensenos klubas „Versmenė“ siekia skatinti Prienų visuomenės fizinį aktyvumą ir sveikatingumo idėjas. Anot pirmininkės, svarbiausias jų veiklos tikslas – skleisti žinias apie gamtą, augalus bei tiesioginį ryšį su žmogaus sveikata, kurį pažeidus sutrinka harmonija. Labai svarbu ir judėjimas bei sportas, nes tai tiesiogiai veikia smegenų veiklą, mažina stresą ir gerina savijautą.

Pirmininkė pasidžiaugė, kad organizuojama vis daugiau renginių. Be tradicinių renginių, tokių kaip Užgavėnės, Sekminės, Baltų vienybės diena, adventiniai renginiai, atsiranda ir naujų, kuriuose noriai dalyvauja klubo nariai.

Sveikos gyvensenos klubas kovo 16-ąją mini Knygnešio dieną, dalyvauja ekologinio plakato konkurse „Žemei reikia draugų“, į kurį kviečia Balbieriškio pagrindinė mokykla. Balandžio mėnesį vyko puikus renginys, tikra žolelių ir šaknelių puota, kurioje dalyvavo ir Žolinčių akademijos vadovė Danutė Kunčienė.

„Versmenės“ sveikuoliai dalyvauja ir talkose: kasmet įsijungia į visuotinę pilietinę akciją „Darom“, kiekvieną pavasarį talkina švarinant ir gražinant Davatkyną. O kokia puiki būna Obelų žydėjimo šventė, kai pačiu gražiausiu metų laiku galima ne tik gėrėtis žiedais, bet ir daug įdomaus sužinoti apie lietuvių medžių sodinimo papročius ir tradicijas.

L. Kalantienė priminė, kokia puiki buvo jurginų šventė „Pražydo jurginas po langu“, surengta klubo narės Žydruolės Pivarauskienės sodyboje, kur žydi daug įvairiausių spalvų ir formų jurginų. Be to, sodybos šeimininkė papasakojo apie šių puikių gėlių auginimą, buvo priminta, kad šią gražią gėlė į Lietuvą atvežė dvarininkas, gydytojas ir rašytojas, šio krašto šviesuolis Stanislovas Moravskis, tuo metu gyvenęs Jundeliškėse (Ustronės dvare).

Advento laikotarpiu vyko vakaronė „Advento papročiai. Saldaturgis“, kurios metu buvo prisiminti advento laikotarpio darbai, susibūrimai, ruošimasis šventėms, Kalėdų eglutės atsiradimo istorija. Vakaronės metu buvo kalbama apie namų puošimą, dovanėlių gaminimą. Klubo nariai „prekiavo“ ir vaišinosi savo pagamintais saldumynais ir pyragais. Mat senovėje prieš šv. Kalėdas vykdavo trys dideli turgūs – šeškaturgis, skaistaturgis ir saldaturgis.

Spalio pirmąjį sekmadienį klubo nariai ir Paprienės bendruomenės nariai rinkosi prie Šv. Teresėlės Lizietės koplytėlės, kur kalbėjo maldas, giedojo giesmes ir skaitė B. Brazdžionio eilėraščius.

Lapkričio mėnesį klubo nariai surengė popietę apie garsias Lietuvos moteris, palikusias pėdsaką tautos istorijoje, kultūroje ar daug pasiekusias profesinėje veikloje. Buvo įdomu klausytis istorijų ir pasakojimų apie kunigaikštienę Birutę, Gabrielę Petkevičaitę-Bitę, jos bendražygę Jadvygą Jakštytę-Širšę, Sofiją Kymantaitę-Čiurlionienę, Nijolę Sadūnaitę, Pranę Dundulienę. Daug yra Lietuvoje garsių ir žymių moterų, tik jų darbus visada užgožia vyrai, tad ši tema labai aktuali.

L. Kalantienė pasidžiaugė, kad Pažaislyje vykusioje 20-oje sveiko maisto šventėje „Desertų mūšis“ jų klubo komanda buvo apdovanota už išradingiausią stalo papuošimą ir kartu su visais dalyviais pavaišinta restorano Monte Pacis“ patiekalais prie ilgo stalo.

„Klubo šeimininkės pasirinko šermukšnį, iš kurio uogų prigamino visokių skanumynų – suslėgė sūrį, sulipdė saldainėlius, pagamino girą. Paskanino savo patiekalus visokiais sveikais priedais ir vaišino reiklią komisiją bei visus norinčius pasmaližiauti“, – gyrė išradingas šeimininkes klubo pirmininkė.

Klubo nariai dalyvavo ir daugelyje sporto renginių, tokiuose kaip „Judrioji Europos savaitė“, Palangoje vykusiame festivalyje „Sportas visiems“, bendruomenių metams skirtose petankės varžybose, Nemuno kilpų regioninio parko surengtame bendruomenių festivalyje.

Klubo nariai organizuoja ir lanko paskaitas ir seminarus sveikatos temomis. Jie klausėsi tailandietiško masažo eksperto-instruktoriaus prieniškio Deivio Petrušio paskaitos apie šį masažą – seną gydymo būdą, kurio atlikimo technika nepasikeitė iki šių dienų. Šis masažas padeda išspręsti motorikos problemas, atkuria vidaus organų funkcionalumą, gerą savijautą, gydo depresines būsenas ir kitokius negalavimus.

Klubo pirmininkė sakė, kad visų sportinių renginių tikslas – kuo daugiau būti gamtoje, kuo daugiau judėti.

Gal todėl, kad klubas tiek daug nuveikė, taip aktyviai dirba, visi susirinkime dalyvavę nariai nenorėjo paleisti savo kūrybingų ir aktyvių vadovių – pirmininkės L. Kalantienės ir D. Šaltienės. Klubo „Versmenė“ pirmininke vėl vienbalsiai išrinkta Leonora, o pavaduotoja – Dainora.

Klubo narius sveikino svečiai, negailėdami susižavėjimo ir padėkos žodžių už puoselėjamą sveiką gyvenimo būdą ir aktyvią veiklą.

Klubo nariai neužmiršo pasveikinti ir garbingą jubiliejų švenčiančios savo narės Monikos Zaleckienės, kuri gana smagiai buvo pašokdinta grojant Domeikavos „Seklyčios“ muzikantams.

Po oficialiosios dalies visi susibūrė prie gražaus, spalvingo, gardžiai kvepiančio, o svarbiausia – sveikuoliškais patiekalais nukrauto stalo.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close