Policijos reformos padariniai: Prienų rajoną vietoj 3 saugo 9 ekipažai

Sausio 25 d. Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Prienų rajono policijos komisariate (PK) pristatyta komisariato 2016 m. veikla.

 

Nusikalstamų veikų, pažeidimų ir jų ištyrimo analizę bei prevencinę-bendruomeninę veiklą pristatė Prienų rajono PK viršininkas Dainius Janavičius.

 

Pasitikėjimas policija auga

2016 m. Prienų rajono teritorijoje įvykdytos 434 nusikalstamos veikos (skliausteliuose pateikiame 2015 m. veiklos skaičius – 472). Dar 2011 metais Prienų rajone buvo užregistruota net 644 nusikalstamos veikos. Tiesa, palyginti su 2015 metais, praėjusiais metais santykinai jų ištirta šiek tiek mažiau – 62,9 proc. (67,7 proc.).

 

Šiemet padidėjo nusikalstamų veikų skaičius Prienų seniūnijoje, joje užregistruota 205 veikos (155). Praėjusiais metais ženkliai nusikalstamų veikų skaičius augo Šilavoto seniūnijoje – 14 (1). Jiezno, Ašmintos bei Naujosios Ūtos seniūnijose nusikalstamų veikų skaičius mažėjo.

 

Išaugęs pasitikėjimas policija vis dažniau įtikina žmones neslėpti nusikaltimų ar kitų asmenų savivalės ir kreiptis pagalbos į policiją, todėl šiemet užregistruota žymiai daugiau smurto artimoje aplinkoje atvejų – 767 (486). Sėkmingai buvo ištirti 93 atvejai (91). Praėjusiais metais nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjo 15 (18) vyrų, 74 (49) moterys bei 19 (12) vaikų.

 

Iš viso Prienų rajono PK 2016 metais užregistruota 6132 pranešimai apie nusikalstamas veikas ir kitus teisės pažeidimus (5794), ištirta 1263 (1864) gyventojų pareiškimų, skundų, prašymų, pranešimų, surašyta 1214 (1077) administracinių teisės pažeidimo protokolų (be Kelių eismo taisyklių pažeidimų). Už Kelių eismo taisyklių pažeidimus surašyta 2559 (2655) administraciniai teisės pažeidimo protokolai.

 

2016 m. išimtas iš nelegalios apyvartos rekordinis alkoholio kiekis – 960,45 litrai (55,15 l). Už neteisėtą akcizinių prekių apyvartą surašyti 162 (96) protokolai. Pasak D. Janavičiaus, nelegalią akcizinių prekių apyvartą skatina augančios kainos bei jų pardavimo laiko parduotuvėse ribojimas. Jis papasakojo apie atvejį, kai Prienų rajone po 4 mėnesių operatyvinės veiklos buvo sulaikytas taip praturtėti sumanęs asmuo. Iš pradžių nelegaliai įsigytą alkoholį platinęs asmuo juo atsiskaitydavo už paslaugas, tačiau pradėjęs verstis prekyba buvo sulaikytas. Iš jo konfiskuota daugiau nei 5000 eurų vertės alkoholio bei skirta 2000 eurų bauda. Per prekybos laikotarpį šis asmuo jau buvo spėjęs užsidirbti šiek tiek daugiau nei 2000 eurų.

 

Savame krašte važinėja atsargiau

Prienų r. PK viršininkas džiaugėsi ir eismo saugumo analize. 2016 metais užregistruoti 202 (204) eismo įvykiai, kuriuose žuvo 5 (3) asmenys. Pasak viršininko, daugiausiai aukų praėjusiais metais nusinešė „mirties“ keliu vadinama „Via Baltica“. Į šią suvestinę įtraukti ir trys joje žuvę užsienio piliečiai bei budrumą praradusio vairuotojo žmona. Eismo įvykiuose praėjusiais metais sužeisti 28 (38) asmenys.

 

Iš viso išaiškinti 2559 (2655) Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidėjai, tarp jų ir 96 (152) neblaivūs vairuotojai, iš jų teismo sprendimu konfiskuoti 24 (33) automobiliai. Dar 44 (92) automobilius vairavo neturėdami tam teisės, 1034 (781) vairuotojai viršijo greitį. Pasak D. Janavičiaus, stebina tas faktas, kad Prienų rajono teritorijoje užfiksuota tik apie 300 greičio viršijimo atvejų. Kiti 700 greičio viršijimo atvejų Prienų r. PK pasiekė iš kitų Lietuvos savivaldybių teritorijose esamų stacionarių ar mobiliųjų greičio matuoklių. Anot Prienų r. PK viršininko, savame krašte Prienų rajono gyventojai važinėja saugiau, o greitį labiau mėgsta viršyti svetur. Visiems KET pažeidėjams skirta 48 705 (51 119) eurų baudų.

 

Prienų r. PK viršininkas džiaugėsi praėjusiais metais išaugusiu saugių kaimynysčių skaičiumi – 32 (27). Jį nudžiugino, jog praėjusiais metais prie ilgą laiką Prienų seniūnijoje egzistavusios vienos saugios kaimynystės prisijungė dar dvi. Dar po vieną saugią kaimynystę įsikūrė Jiezno, Naujosios Ūtos bei Stakliškių seniūnijose. Šiuo metu daugiausiai saugių kaimynysčių yra Veiverių seniūnijoje – 8.

 

Praėjusiais metais praretėjo policijos rėmėjų gretos – 22 (44). Pasak D. Janavičiaus, tai įvyko dėl to, kad buvo peržiūrėtas policijos rėmėjų reglamentas bei jų veikla. Anot pranešėjo, policijos rėmėjo pažymėjimas nėra skirtas parodyti rėmėją sustabdžiusiam policijos pareigūnui. Rėmėjai yra tie, kurie policijai padeda pagal reglamentą – atitinkamą valandų skaičių ir tuomet, kai ši pagalba yra reikalinga.

 

2016 m. Prienų r. PK vykdė 227 (127) prevencines priemones, reidus, dalyvavo 87 (52) susitikimuose švietimo, ugdymo įstaigose bei organizavo 99 (58) renginius, akcijas, susitikimus su bendruomene. Prienų r. PK kolektyvas dalyvavo ir vienoje socialinių tinklų akcijoje, kurioje buvo galima padovanoti vaikui svajonę. Pareigūnų dėka vieną Prienų krašto jaunąjį gyventoją pasiekė radijo bangomis valdomas džipas.

 

Paminėjo ir savivaldybės indėlį

D. Janavičius nepamiršo paminėti ir Prienų rajono savivaldybės indėlio į gyventojų saugumą. Prienų rajono savivaldybė padėjo policijos automobiliuose įrengti vaizdo įrašymo įrenginius (registratorius), kuriais dabar įrašomi ne tik įvykiai prieš policijos automobilį, bet ir jo viduje. Vaizdo stebėjimo kameros greitu laiku bus įrengtos ir Prienuose, todėl nusižengti linkusius asmenis jos turėtų veikti kaip sudrausminimo priemonė, be to, vaizdo kamerų įrašai teisenoje pripažįstami kaip svaresni įrodymai, nei rašytiniai.

 

Prienų r. PK viršininkas džiaugėsi ir apšviestomis Prienų miesto gatvėmis bei Prienų rajono savivaldybės taryboje priimtu sprendimu drausti alkoholio pardavimą bei vartojimą renginių metu. Veiklos pristatyme dalyvavęs Alytaus apsk. VPK viršininko pavaduotojas Alvydas Jurgelevičius antrino, kad šventės yra skirtos linksmai švęsti, o ne iki paryčių girtauti, susimušti ir pridaryti žalos, kuriai atitaisyti vėliau tektų skirti ir savivaldybės lėšų, ir įdarbinti įvairias tarnybas.

 

Pristatė policijos reformos rezultatus

Prienų r. PK viršininkas pristatė ir jau kelerius metus, ypač prieš rinkimus, nemažą atgarsį sukėlusios policijos reformos rezultatus.

 

Pasak jo, pokyčiais siekiama padidinti viešose vietose patruliuojančių pareigūnų skaičių, operatyviau reaguoti, efektyviau ir greičiau tirti, racionaliau organizuoti darbą bei pačią veiklą labiau orientuoti į nukentėjusį asmenį.

 

Dalis šių tikslų jau pasiekta. Viešoji ir kriminalinė policija dabar persiskirstė į Veiklos ir Reagavimo skyrius. Dabar siekiama įvykius tirti vietoje, o ne kabinetuose. Reagavimo skyrius dabar labiausiai matomas gatvėse – tai ir patruliuojantys pareigūnai, ir pareigūnai, reaguojantys į iškvietimus, ir pareigūnai, atliekantys pirminius veiksmus tyrimo vietoje.

 

Veiklos skyrius tiria nusikalstamas veikas, gyventojų skundus, reaguoja į įvykius, užsiima prevencine veikla. Į šio skyriaus sudėtį įeina ir bendruomenės pareigūnai. Tačiau šio skyriaus pareigūnai taip pat 50–70 proc. darbo laiko praleidžia ne kabinetuose, o savo aptarnaujamose teritorijose, bendrauja su nukentėjusiais arba pagalbos prašančiais asmenimis.

 

Nustačius, jog vienose seniūnijose yra daugiau darbo, kitose mažiau, neliko apylinkių pareigūnų ir pakeistos aptarnaujamų zonų ribos. Jeigu anksčiau veikla buvo organizuojama 9-iose apylinkėse – seniūnijose, dabar tėra trys teritorijos, tačiau jas aptarnauja jau daugiau pareigūnų. Kiekviena tokia teritorija (apylinkė) turi vyresnįjį pareigūną bei jam pavaldžių pareigūnų grupę. Vyresnysis pareigūnas tiria pareiškimus, vykdo administracinę teiseną, tiria tam tikros rūšies nusikalstamas veikas, įvykdytas prižiūrimoje teritorijoje, pavaldiems pareigūnams skiria dienos užduotis, pavedimus, kontroliuoja įvykdymą. Jam pavaldūs pareigūnai vykdo pavestas užduotis ir reaguoja į įvykius, atlieka pirminius veiksmus įvykio vietoje. Tokiu principu į seniūnijas kasdien išvyksta daugiau pareigūnų.

 

Šiuos pokyčius vertinant skaičiais, prieš reformą tik kabinetuose dirbo 29 pareigūnai, o dabar juose dirba 12. Prieš reformą gatvėse, tarp žmonių dirbo 26 pareigūnai, dabar jų yra 43.

 

Svarbiausia, ko gero, tai, kad prieš reformą Prienų rajone saugumą užtikrino tik 3 ekipažai. Todėl kartais iškildavo problema, nes vienu metu visi trys ekipažai būdavo užimti skirtingose rajono pusėse. Nuo šiol rajone saugumą užtikrina 6–9 ekipažai. Negana to, policijos komisariatų pareigūnų bendradarbiavimas nesumažėjo ir bet kurią akimirką prie šių ekipažų gali prisijungti ir ekipažai iš aplinkinių rajonų, apskričių.

 

Pasak Prienų r. PK viršininko, džiugina ir pirmieji šios reformos rezultatai: sumažėjo perteklinių procedūrų, pareigūnų darbo krūvio skirtumas, daugiau pareigūnų vykdo patruliavimą ir reagavimo funkcijas, racionaliau naudojami turimi žmogiškieji, finansiniai ir techniniai ištekliai, padidėjo pareigūnų atliekamų veiksmų efektyvumas, o visuomenės pasitikėjimas policija Alytaus apskrityje išaugo iki 73 proc. (2015 m. – 68 proc.).

 

Diskusija apie saugią dabartį ir ateitį

Veiklos pristatymo pabaigoje Prienų seniūnui Algimantui Matulevičiui bei Naujosios Ūtos seniūnui Algiui Aliukevičiui buvo įteikti policijos apdovanojimai už aktyvumą kuriant saugias kaimynystes.

 

Vėliau Alytaus apsk. VPK viršininko pavaduotojas, Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, seniūnai bei žiniasklaidos atstovai diskutavo apie saugią dabartį ir ateitį.

 

Šilavoto bei Balbieriškio seniūnės skundėsi, jog po policijos pertvarkos jos pareigūnus mato žymiai rečiau. Jų seniūnijos sujungtos į vieną didžiausių teritorijų, į kurią dar įeina Veiverių bei Išlaužo seniūnijos. D. Janavičius pripažino, kad, panaikinus apylinkių pareigūnus, pagal naują tvarką policijos pareigūnai, aptarnaujantys teritoriją, nuolat patruliuoja, taigi seniūnijų pastate jau nebebūna, todėl ir matomi rečiau. Tačiau tai nereiškia, kad jų yra mažiau. Vien šią teritoriją aptarnauja du policijos ekipažai, kurie numatytu maršrutu nuolat apvažiuoja visas seniūnijas.

 

Tiesa, vienas policijos ekipažas bendra tvarka vykdo Veiverių seniūnija einančio, geležinkeliu „Rail Baltica“ riedančio Kaliningrado tranzito priežiūrą, todėl kartais jis pakeičia savo maršrutą.

 

Balbieriškio seniūnė nerimavo ir dėl policijos paramos trūkumo. Pasak jos, anksčiau socialiniai darbuotojai kartu su apylinkės pareigūnu galėdavo drąsiau vykti pas socialinės rizikos šeimas, dabar tokia galimybė pasitaiko jau rečiau, o ir patys pareigūnai retai pasirodo. A. Jurgelevičius patvirtino, kad pareigūnai turi būti matomi ir privalo ne tik važiuoti per kaimus, bet ir šnektelėti su gyventojais, pasiteirauti, ar pastarieji neturi kokių nors rūpesčių, nusiskundimų. Meras A. Vaicekauskas antrino, jog reikia bendrauti.

 

Tuo tarpu Ašmintos seniūnė džiaugėsi, kad paskutiniu metu jos seniūnijoje pareigūnai apsilanko dažniau. Tai pastebi ne tik ji, bet ir seniūnijos gyventojai.

 

Alytaus apsk. VPK viršininko pavaduotojas priminė, jog per Prienų rajoną važiuoja ir papildomi Alytaus apsk. VPK ekipažai. Nuo šių metų per Alytaus apsk. VPK pavaldžių PK teritorijas važiuoja ir dar vienas „A+“ ekipažas. Pasak jo, šiame ekipaže dirbs visų sričių specialistai iš skirtingų nusikalstamų veikų tyrimo grupių, todėl operatyviai stebės ir galės atsakomybėn patraukti bet kokį pažeidimą padariusį asmenį. Anot jo, jeigu Prienų r. PK pareigūnai atleistinai žiūrės į vieną ar kitą asmenį ir jo daromą pažeidimą, šis ekipažas tikrai nieko nepraleis pro akis.

 

A. Jurgelevičius pagyrė ir Prienų r. PK pareigūnus. Pasak jo, prasidėjus reformai, jai nepritariantys pareigūnai galėjo išeiti į užtarnautą poilsį ir gauti nemažas išeitines. Alytaus apsk. VPK pavaldžiuose PK buvo 72 tokie pareigūnai. Tuo tarpu iš Prienų r. PK pareigūnų, žinančių, jog po reformos labai keisis jų veikla ir darbo metodai, nė vienas nepasinaudojo galimybe išeiti su nemaža kompensacija.

 

Prienų r. PK viršininkas D. Janavičius patvirtino, jog dirbti Lietuvos policijoje pareigūnus skatina ir didėjantis darbo užmokestis. Žemiausios grandies pareigūnas jau gauna 700 eurų, aukštesniosios grandies – 850, aukščiausiosios – 1000 ir daugiau eurų. Prie šio darbo užmokesčio mokami ir įvairaus dydžio priedai.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close