Jiezne – ledo stebuklų šalis (GALERIJA)

Gražių dalykų gamta dovanoja ne tik vasarą, bet ir žiemą. Daugelis dar prisimename kaimo trobas, kurių langus įvairiausiais raštais savo teptuku išrašydavo žiema. Dabar tokių šaltų žiemų nėra, o ir langai kitokie, ant jų net ir šaltis vengia tapyti.

 

Tačiau atsirado žmonių, skulptorių, kurie sumanė savo žiemos stebuklo idėją įgyvendinti Jiezno Nepriklausomybės aikštėje, kur surengė ledo skulptūrų plenerą.

Plenero atidarymas įvyko penktadienį, sausio 20 dieną, ir skulptoriai Zigmas Buterlevičius, Gvidas Švenčionis, Tomas Žukauskas, Kęstutis Prakapas, Vytautas Bajoras, Gintaras Pilikauskas kartu su menininke Jurgita Braziūniene pradėjo statyti ledo pasaką.

Reikia paminėti, kad pastaraisiais metais Jieznas, ko gero, tapo Prienų rajono kultūros židiniu. Čia dažnai vyksta aukšto profesinio lygio muzikantų koncertai, renkasi istorikai, bandydami įminti praeities paslaptis, rengiamos dailininkų parodos.

„Kultūrinis gyvenimas Jiezne darosi vis aktyvesnis, nes čia atvyksta ir apsigyvena nemažai meno žmonių, kurie turi idėjų ir nori jas įgyvendinti. Mintis surengti Jiezne ledo skulptūrų plenerą kilo neseniai į Jiezną atvykusiai gyventi dailininkei keramikei Jurgitai Braziūnienei ir žinomam skulptoriui Zigmui Buterlevičiui. Juolab kad tam didelių investicijų nereikėjo – tik išpjauti iš ežero ledo gabalus ir atvežti į aikštę“, – pasakojo Jiezno seniūnijos seniūnas Algis Bartusevičius.

Pasak seniūno, prie šios lyg ir pilietinės akcijos noriai prisidėjo ir kiti jiezniečiai. Seniūnija pastatė palapinę, pasirūpino elektra, o kultūros ir laisvalaikio centrui reikėjo paviešinti gerą žinią – parengti skelbimus. Plenero dalyvių maitinimu, karšta arbata ir užkandžiais nuoširdžiai rūpinosi Jiezno verslininkai, turintys maitinimo įmones: Laimutė Beliūnienė, Virginija Valatkienė ir Rūta Paltanavičienė.

Penktadienį ir šeštadienį vyko intensyvus kūrybinis darbas, netrūko ir žiūrovų, kurie gėrėjosi gimstančiais meno kūriniais. Skulptoriai pjovė, glostė, drožė ledo luitus, kol jie tapo susidomėjimo vertais kūriniais: funkcionaliais ar keliančius susižavėjimą, pasigėrėjimą. Ypač gražiai skulptūrų parkas atrodė vakare, kai šviesa žaidė ledo kūriniuose, suteikdama naują, žavų grožį.

Gaila, kad oras vis šyla ir tuo grožiu džiaugsimės neilgai. Tačiau kūrybos džiaugsmas, žmonių bendravimas ir geranoriškumas, gerumas – išliks ilgai. Juk ne visada svarbiausia dideli pinigai, finansavimas, juk gerus darbus, malonius širdžiai, galima padaryti visiems surėmus pečius, turint gerą idėją ir daug pritariančiųjų bei palaikančiųjų. Jiezne gyvenantiems menininkams idėjų netrūksta, o seniūnas geriems ir įdomiems dalykams pritaria, tad galima tikėtis ir daugiau plenerų bei įspūdingų kitokių renginių.

A. Bartusevičiaus nuotrauka

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close