Privatizacija nebūtų geriausias sprendimas „Versmei“

Birštono savivaldybė siekia įvykdyti Birštono sanatorijos AB „Versmė“ privatizaciją, kurios dauguma akcijų priklauso Birštono miestui. Trūksta informacijos ir argumentų ar tai pats išmintingiausias sprendimas, ar buvo svarstomi kiti variantai? Kas bus su darbuotojais, kas bus su sklypu ir pastatais, kas bus su „Versme“?

Kam parduoti pelningą įmonę?

Šiuo metu įmonė dirba pelningai, sanatorijoje dirba 210 darbuotojų, per metus apsilanko apie 5 tūkst. klientų, o apyvarta siekia beveik 3 mln. eurų. Plėsti veiklą yra puikios sąlygos, nes Birštono kurortas kasmet sulaukia vis daugiau svečių, kurie mielai naudojasi SPA ir gydymo paslaugomis. Plečiantis turistinei veiklai, brangsta žemės sklypai ir nekilnojamasis turtas, kuris yra patraukliose miesto vietose. „Versmė“ kaip tik yra patrauklioje miesto vietoje, turi lojalių klientų, dirba labai kvalifikuotas personalas, todėl tai labai perspektyvi įmonė. Birštono savivaldybės administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas sako, kad įmonė galėtų būti parduota vos už 4,5 mln. eurų. Tai labai maža suma. Dukart didesnė Druskininkų „AQUA“ vertinama 21 mln. eurų! Taigi vertinant šias aplinkybes neaišku, kodėl savivaldybė nutarė parduoti bendrovę.

Visuomenei trūksta informacijos apie tikrąją AB „Versmė“ veiklos ir finansinę būklę. Nėra atliktas objektyvus ir nepriklausomas auditas. Planas privatizuoti įmonę buvo pristatytas tik neseniai, todėl reiktų neskubėti ir visiems pagalvoti koks sprendimas būtų pats tinkamiausias darbuotojams ir gyventojams.

Privatizavimas – ne vienintelis kelias

Trūksta pagrįstų argumentų kodėl pasirenkamas būtent privatizacijos procesas. Jeigu įmonei trūksta kapitalo, galima svarstyti apie paskolą, bendrovės akcijų įtraukimą į vertybinių popierių biržą, pasinaudoti sutelktinio finansavimo mechanizmais ar rinktis kitus būdus, kurie būtų mažiau radikalūs. Kaip pavyzdį, kad panašų verslą sėkmingai gali vystyti savivaldybė, matome Druskininkuose.

Druskininkų sveikatingumo ir poilsio centras UAB „AQUA“ dirba pelningai, plečia veiklą, nors įmonė priklauso savivaldybei. Druskininkų savivaldybė ne tik nekalba apie privatizaciją, bet ir investuoja į bendrovę, kuri pritraukia turistus, skatina naujo verslo steigimąsi ir tai duoda rezultatų. „AQUA“ vertinama 21 mln. eurų, o pelnas per metus siekia beveik milijoną eurų, todėl bankai noriai teikia kreditus arba įmonė gali pervesti dividendus savivaldybei, o ši už gautus pinigus gali gerinti miestiečių gyvenimo sąlygas.

Galima kviesti nepriklausomus ekspertus ir valdytojus, kurie pagelbėtų administruojant įmonę. Juk galima paskambinti tam pačiam Druskininkų merui, kad atsiųstų ekspertus ir padėtų „Versmei“ išgryninti veiklos modelį, kad nereiktų įmonės parduoti. O jeigu reikia spręsti finansinius klausimus būtina atsiklausti nepriklausomų finansinių patarėjų, kurie pasiūlytų racionaliausius sprendimo būdus.

Visuomenėje daug nerimo, kad privatizacija vykdoma skubotai. Net buvęs ilgametis kurorto meras Antanas Serafinas Zenkevičius visomis išgalėmis siekė išsaugoti sanatoriją miesto žinioje ir tai jam pavyko. Taigi reikia neskubėti, pakviesti nepriklausomus ekspertus, kurie įsigilintų į situaciją ir pasiūlytų pačius geriausius sprendimus.

Remigijus Zolubas, Birštono liberalų pirmininkas

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close