Sergamumas gripu smarkiai išaugo

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, jog sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje padidėjo.

51-ąją šių metų savaitę (gruodžio 19-25 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 76,90 atv./10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu sergančiųjų buvo mažiau – 58,8 atv./10 tūkst.  gyventojų.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 51-ąją savaitę registruotas Šiaulių administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Vilniaus administracinėje teritorijoje.

ULAC medikai primena, kad sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų /10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

51-ąją metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę buvo paguldyti 34 asmenys. Iš jų 9 vaikai iki 2 metų amžiaus, 22 asmenys iki 17 metų amžiaus, kiti suaugusieji. Taip pat 4 asmenys gydyti intensyviosios terapijos skyriuje.

Pneumonija – viena dažniausių gripo komplikacijų

ULAC medikai primena, kad viena dažniausių gripo komplikacijų – pneumonija. Tai bakterinės kilmės plaučių uždegimas, kurį dažniausiai sukelia S. pneumoniae bakterijos. Asmenys, priklausantys rizikos grupėms, nuo pneumokokinės infekcijos gali pasiskiepyti nemokamai, kiti tai gali padaryti savo arba darbdavio lėšomis.

Susirgimo rizika:

  • Didelė – vaikams iki 5 metų ir vyresniems nei 65 metų suaugusiems. Taip pat asmenims sergantiems lėtinėmis ligomis (širdies, plaučių, inkstų, kepenų ir kt. ligomis).
  • Ypač didelė – sergantiesiems onkologinėmis, reumatinėmis ir kitomis ligomis, asmenims, kuriems yra persodinti organai ar kaulų čiulpai, pašalinta blužnis, užsikrėtusiems ŽIV.

Remiantis pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, dėl pneumokokinės infekcijos kasmet pasaulyje miršta 1,6 mln. žmonių. PSO vaikų skiepijimą pneumokokine vakcina išskiria kaip prioritetinį.

Daugiau apie pneumokokinę infekciją skaitykite čia.

Daugiau apie gripą skaitykite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close