Kalėdų senelis ragina nedrausminguosius: paskubėkite susitvarkyti dokumentus ir šventes sutikite be PSD skolų

Artėja gražiausio metų šventės, kurias norisi sutikti ramiai, be papildomų rūpesčių ar nemalonumų. Ne tik iki metų pabaigos liko vos dvi savaitės. Tiek pat liko ir laiko, per kurį dar galima deklaruoti išvykimą iš Lietuvos, pateikiant gyventojo pajamų mokesčio deklaraciją už praėjusį laikotarpį, ir tokiu būdu išvengti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų įsiskolinimo, susikaupusio per šiuos metus.

Nuo 2017-ųjų sausio „Sodra“, sudarydama PSD skolininkų sąrašus ir vykdydama priverstinį skolų išieškojimą už 2016 metus, vadovausis tik tomis deklaracijomis, kurios bus pateiktos Gyventojų registrui. Deklaravus išvykimą šiuo būdu, įmokos už praėjusį laikotarpį galės būti perskaičiuotos ir įsiskolinimas panaikintas tik pristačius draustumą kitoje šalyje įrodančius dokumentus, išduotus atitinkamos tos šalies institucijos. Taigi, paskubėti tikrai verta.

„Žmonės, dirbantys užsienyje ir ten mokantys socialinio draudimo mokesčius, dar gali suspėti susitvarkyti dokumentus ir išvengti skolos išieškojimo Lietuvoje. Neturėdami deklaracijų iš VMI ir Gyventojų registro, toliau fiksuosime, kad žmogus gyvena Lietuvoje ir skaičiuosim jam PSD įmokas. Kviečiame susitvarkyti – šiek tiek skirto laiko padės išvengti papildomų rūpesčių ir nepatogumų ateityje“, – ragina „Sodros“ direktoriaus pavaduotojas Ježy Miskis.

„Sodra“ primena, kad kiekvienas Lietuvos pilietis, išvykdamas iš Lietuvos ilgesniam nei 6 mėnesių laikotarpiui, privalo tai deklaruoti. Pateikti gyvenamosios vietos deklaraciją galima įvairiais būdais: seniūnijoje, savivaldybėje, Lietuvos diplomatinėje atstovybėje užsienyje ar internetu. Ši deklaracija įsigalioja nuo jos pateikimo dienos, ir ja vadovaujantis nutraukiamas privalomų mokesčių skaičiavimas.

„Tačiau šiais metais „Sodra“ dar taiko išlygą – spręsdama dėl PSD mokesčio skaičiavimo atsižvelgia ir į Valstybinės mokesčių inspekcijos teikiamą informaciją – gyventojų pajamų mokesčio deklaracijos formą GPM308, kurioje nurodyta, jog ją pateikia galutinai iš Lietuvos išvykstantis asmuo. Ši deklaracija gali būti pildoma ar tikslinama už pastaruosius penkerius metus, taigi, išvykimas deklaruojamas atgaline data. Tokia deklaracija suteikia galimybę „Sodrai“ stabdyti PSD įmokų skaičiavimą ir perskaičiuoti susidariusią skolą ar ją iš viso panaikinti“, – aiškino J. Miskis.

Kita galimybė perskaičiuoti susidariusią skolą – pateikti „Sodros“ teritoriniam skyriui šalies, kurioje dirbama, institucijos, koordinuojančios socialinį draudimą, išduotą pažymą apie draustumą.

Kurį būdą žmogus bepasirinktų, pateikti deklaraciją Gyventojų registrui yra būtina, nes priešingu atveju kitais metais PSD įmokos vėl bus skaičiuojamos.

Asmenys, išvykę iš Lietuvos ir to nedeklaravę, pasitikrinti savo skolą gali „Sodros“ interneto svetainėje www.sodra.lt/pasitikrink. Daugiau informacijos apie PSD mokėjimą ir skolos perskaičiavimą – www.sodra.lt/emigrantams. Pasikonsultuoti taip pat galima paskambinus telefonu 1883 arba +370 5 250 0883.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close