Vienu šūviu – keturi zuikiai!!!

Artėja bene triukšmingiausios metų šventės – Naujieji metai. Tradiciškai juos sutinkame į dangų leisdami įvairiaspalvius fejerverkus, netgi truputį varžydamiesi, kurio ryškesnis, griausmingesnis, aukščiau pakylantis. Fejerverkai vienus džiugina, kitiems kelia baimę. Tačiau ar susimąstome apie jų poveikį?

Fejerverkų sprogimai gali ne tik išgąsdinti žmones ar gyvūnus, bet ir apkurtinti. Norint, kad fejerverkai būtų spalvingi, juose gausiai naudojamos šviesą dažančios medžiagos. Geltona spalva dažo natrio, žalia – bario, raudona – ličio ir stroncio, oranžine – kalcio, violetine – kalio, žalsvai melsva – vario, mėlyna ar žydra – cezio junginiai. Maišant įvairias druskas išgaunami norimi liepsnų atspalviai. Degimui palaikyti dažnai naudojamas polivinilchloridas, kuris degdamas virsta vandenilio chloridu, skleidžiančiu aštrų kvapą. Fejerverkams gaminti naudojami ir kiti chloro organiniai junginiai. Be to, pigesniuose fejerverkuose dažnai naudojami sieros junginiai. Visi turbūt prisimenate tvermės dėsnį, kad niekas iš niekur neatsiranda ir niekur nedingsta. Fejerverkui sudegus, jo sudėtyje buvusios medžiagos įvairiausių junginių, taip pat ir toksiškų, pavidalu pasklinda ore, vėliau nusėda ant žemės. Įkvėpdami dūmų įkvepiame ir žalingų junginių. Jų kiekis kinta pagal konkretaus fejerverko sudėtį, oro sąlygas. Didžiuosiuose miestuose esančios oro kokybės stebėjimo stotelės Naujųjų metų naktį registruoja ryškų oro užterštumo kietosiomis dalelėmis ir sieros dioksidu šuolį. Priklausomai nuo meteorologinių sąlygų, užterštumo padidėjimas dažniausia trunka neilgai, tačiau kartais, esant ramiam orui, teršalai neišsisklaido ir keletą dienų, didžiausią poveikį darydami vaikams, nėščiosioms, senyvo amžiaus žmonėms ar turintiesiems kvėpavimo takų negalavimų.

Kietųjų dalelių „pliūpsnis“ Naujųjų metų naktį

O kur dar kalnai likusių petardų ir fejerverkų tūtelių, kartoninių ar kitų medžiagų kamštelių, pabirusių aplinkui. Dauguma fejerverkų ir petardų detalių pagamintos iš kartono ar popieriaus, todėl gali būti dedamos į popieriui ir plastikui skirtus konteinerius. Tačiau pasitaiko nesprogusių pirotechnikos priemonių, kurios kelia rimtą grėsmę tolimesniam perdirbimui. Praeitų metų pabaigoje Alytaus regiono atliekų tvarkymo technologijų centre, smulkinant komunalines atliekas, įvyko sprogimas. Sprogo fejerverkų ar petardų atliekos. Laimei, žmonės nenukentėjo, o įsiplieskusi liepsna buvo greitai suvaldyta. Jei fejerverkas nesprogo ar radote įtartinas šio tipo atliekas, geriausia būtų jas pristatyti į didžiųjų bei kitų atliekų surinkimo aikšteles.

Nepirkdami ir neleisdami fejerverkų bei petardų, o jų įsigijimui numatytas lėšas paaukodami greta Jūsų tvarkingai, tačiau nepritekliuje gyvenantiems žmonėms, vienu šūviu nušausite keturis zuikius: neužteršite aplinkos, saugosite savo ir kitų sveikatą, pasijusite geriau šv. Kalėdų dvasios paskatinti atlikę kilnų poelgį, o dėmesio ir paramos sulaukęs žmogus šventes sutiks džiaugsmingiau, šildomas Jūsų dovanoto gerumo spindulio.

Linksmų švenčių, sveikatos ir laimingų metų!!!

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Prienų agentūros vedėjas Česlovas Meržvinskas

 clipboard01

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close