Tu gali padovanoti gyvenimą – tapdamas kraujo donoru!

Nacionalinio kraujo centro duomenimis, Lietuvoje kasdien reikia perpilti kraują 100–120 žmonių. Nacionalinis kraujo centras krauju aprūpina praktiškai visas Lietuvos ligonines. Vien sostinėje, kad ligoninės nejaustų kraujo stygiaus, Nacionaliniame kraujo centre kasdien kraujo turėtų duotų daugiau nei 150 donorų.

Žmogaus gyvybei išgelbėti dažnai vieno kraujo (eritrocitų) maišelio neužtenka, todėl vieną akimirką kraujo saugyklos gali būti pilnos, kitą gali akimirksniu ištuštėti. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, atlygintinai kraujo duodantys donorai ir donorai-giminės iki šiol sudaro daugiau kaip 50 proc. donacijų besivystančiose šalyse, tuo tarpu išsivysčiusiose šalyse neatlygintinų donacijų skaičius siekia 98–100 procentų.

 

Kam reikalingas donorų kraujas?

Žmogaus kraujas yra unikalus. Iki šiol pasaulyje nėra sukurta jo dirbtinio pakaitalo, kuris galėtų pakeisti donoro kraują. Būtent dėl šios priežasties labai svarbu, kad nuolat atsirastų žmonių, kurie padovanotų kraujo sužeistiesiems ir ligoniams.

Kraujo reikia ligoniams po sunkių chirurginių operacijų, nudegusiems, sužeistiems ir įvairiomis ligomis sergantiems žmonėms. Lietuvoje per metus reikia tūkstančių litrų kraujo, kad būtų išgelbėti žmonės, praradę didelį kraujo kiekį dėl patirtų traumų, avarijų, žarnyno kraujavimo ar komplikuoto gimdymo. Kraujo perpylimas skiriamas ir kraujo ligomis ar vėžiu sergantiems pacientams. Vienintelis kraujo gavimo šaltinis – kiti žmonės, o perpylimui naudojamas kraujas turi būti saugus, dovanotas sveikų donorų.

 

Saugus kraujas. Kas tai ir kodėl turi rūpėti?

Saugus kraujas – tai toks kraujas, kuris nesukelia jokios žalos jį gavusiems žmonėms. Toks kraujas gali išgelbėti gyvybę, tuo tarpu nesaugus kraujas gali pakenkti pacientui – sukelti ligą ar net mirtį. Kraujas nesaugus, jeigu jo davimo metu donoro kraujyje yra infekcijos sukėlėjų, kurie gali būti perduoti perpilant kraują arba gaminant jo produktus.

Per kraują gali būti perduotos šios infekcijos:

ŽIV

Hepatitas B

Hepatitas C

Sifilis

Maliarija ir kt.

Žmogus, duodantis kraujo, negali užsikrėsti, nes visos medicinos priemonės – nuo adatėlės, kuria duriama į pirštą, iki kraujo surinkimo sistemos – yra sterilios ir naudojamos tik vieną kartą.

Pagrindinis kraujo donorystės principas – jokios žalos donorui ir didžiausia nauda ligonio sveikatai

Kraujas – nepakeičiamas gyvybės šaltinis. Dovanoti kraują – tai dovanoti žmogui gyvenimą.

 

Svarstydami, ar verta būti kraujo donoru, net neabejokite, nes kiekvieną akimirką žmogaus gyvybei išgelbėti reikalingas donorų kraujas. Vienas kraujo donoras gali išgelbėti net 3 žmonių gyvybes.

 donoryste

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close