S. Urbonavičius-Samas: „Ką valgai, tas ir esi. Daugiau cukraus ir bus linksmiau!“

Kartu su šaltu dušu ir aromatingu žalios arbatos puodeliu kėlęs Saulius Urbonavičius-Samas TV3 kulinarinio projekto „Gardu Gardu“ rytinėje laidoje pasakojo paprastus, bet daug gyvenimo malonumo suteikiančius dalykus: apie poilsį prie ežero, vakarienes su šeima, firminius bulvinius blynus.

Didžiulį tempą diktuojančiose šiuolaikinio gyvenimo lenktynėse užsigrūdinęs žinomas televizijos projektų prodiuseris, „X Faktoriaus“ teisėjas neslėpė: „Siekiant kokybės, turi pasiaukojančiai dirbti – kartais nesustojant net visas 24 valandas.“

Šią unikalią charakterio savybę Lietuviško roko scenos žvaigždė atskleidė ir laidos „Gardu Gardu“ filmavime. Netyčia nutikęs kulinarinis akibrokštas apvertė aukštyn kojomis laidos eigą, tačiau tai nesutrukdė pagaminti nuostabiai skanią mandarinų tyrės „granitą“.

Apie meilę arbatai ir įdomius gyvenimo iššūkius Samas papasakojo kiekvieną šeštadienį 9.30 val. rodomos TV3 laidoje „Gardu Gardu“, kur jį kalbino garsus virtuvės šefas, restorano ir braserijos „Dublis“ įkūrėjas Deivydas Praspaliauskas.

Ką „Gardu Gardu“ studijoje gamino Samas?

Sumuštinis su antienos kulšelių „Confit“

Duonai Jums reikės:

350 g duonos mišinio

350 g kvietinių miltų

500 ml šilto vandens

15 g mielių

Saujelės saulėgrąžų, linų sėmenų, moliūgo ir sezamo sėklų

 

Sumuštiniui Jums reikės:

2 riekelių šviežiai iškeptos duonos

Sviesto

Avokado

Antienos kulšelių „Confit“

Karamelizuotų svogūnų čatnio

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Žalumynų (rukolos, špinatų lapelių)

 

Į duonos mišinį supilti 30°C vandenį ir dalyje jo ištirpintas mieles bei gerai išmaišyti. Į gautą mišinį suberti miltus ir išmaišyti iki vientisos masės. Palikti 40 min. šiltai, kad iškiltų. Pakilusią tešlą sukrėsti į duonos kepimo formą, išlyginti paviršių ir apibarstyti įvairiomis sėklomis. Dar kartą palikti 30 min., kad iškiltų. Iškilusią tešlą pašauti į įkaitintą iki 230°C temperatūros orkaitę ir iš karto sumažinti kaitrą iki 190°C. Kepti apie 40 min.

 

 

Ant duonos riekelės užtepti sviesto, uždėti pjaustyto avokado skilteles, smulkintos anties šlaunelių mėsos ir karamelizuotų svogūnų.

Patiekiant apibarstyti žalumynais ir pašlakstyti alyvuogių aliejumi.

 

Mandarinų tyrės „granita“

 

100 ml vandens

3 valgomųjų šaukštų cukraus

2 g želatinos

10 ml vandens želatinai išbrinkinti

300 ml pasterizuotos mandarinų tyrės

Apelsinų cukatų lazdelių

 

 

Ant želatinos užpilti 10 ml vandens ir palikti, kad išbrinktų. Į 100 ml vandens suberti cukrų ir užvirti. Nukelti nuo viryklės. Supilti išbrinkintą želatiną ir maišyti, kol ištirps želatina.

Į gautą mišinį supilti mandarinų tyrę ir išplakti elektriniu plaktuvu. Visą plakinį supilti į šaldymui skirtą indą ir palikti šaldiklyje 12 valandų.

Sušalusią „granitą“ įdėti į desertinį dubenėlį ir papuošti smulkiomis apelsinų cukatų lazdelėmis.

 

Sveikuoliškas glotnutis

 

Jums reikės:

50 g pasterizuotos miško uogų tyrės

250 ml natūralaus jogurto arba sojų pieno

2 valgomieji šaukštai nevirtos greito paruošimo grikių košės

Žalumynų: rukolos ar špinatų lapelių

 

Į plakimo indą supilti tyrę, jogurtą arba sojų pieną. Įberti greito paruošimo grikių košės bei žalumynų. Viską gerai išplakti elektriniu plaktuvu ir išpilstyti į taures.

Šis glotnutis gali atstoti net lengvus pietus. Rukola mažina kraujospūdį, paruošia organizmą protiniam krūviui.

 tv3_gardu_gardu_10_laida_saulius_urbonavicius_samas_deivydas_praspaliauskas_2

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close