Birštono gimnazija šventė jubiliejų

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lapkričio 19 ąją Birštono gimnazija buvusius ir dabartinius mokinius ir mokytojus pakvietė paminėti svarbias datas – Birštono mokyklos įkūrimo 220-ąsias metines, 60-ąsias vidurinės mokyklos įsteigimo ir 10-ąsias gimnazijos gimimo metines.

Iš visų šalies kampelių, iš tolimesnio ar artimesnio užsienio birštoniečiai skubėjo į savo mielą mokyklą susitikti su seniai matytais klasės draugais, mokytojais, prisiminti tas dienas, kai gyveno mokyklos rūpesčiais.

Niekas turbūt nesuskaičiavo, kiek mokinių išleido Birštono mokykla nuo pat įkūrimo, kiek joje dirbo ir pasikeitė mokytojų, nes sunku surinkti visus tokios daugybės metų statistinius duomenis.

Šventiniai renginiai prasidėjo šv. Mišiomis kurorto Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje, kur buvo meldžiamasi už buvusius ir dabartinius mokyklos ir gimnazijos mokinius ir mokytojus.

Vėliau visi rinkosi Birštono kultūros centre į iškilmes, kurias parengė dabartinė gimnazijos bendruomenė. Miela matyti, kaip sveikinasi ir nuoširdžiai apsikabina buvę klasiokai, draugai, mokytojai. Atrodo, tiek laiko praėjo, kai palikai mokyklos suolą, bet pamatai tuos pačius veidus – ir vėl sugrįžti į nerūpestingas jaunystės dienas…

Šventinę programą, skirtą net keliems jubiliejams paminėti, pradėjo buvusi mokinė, dabar žinoma dainininkė Laura Budreckytė. Vėliau su muzikinės programos intarpais jubiliejinės šventės dalyviai keliavo laikmečiu, paminėdami svarbiausias mokyklai datas, susiedami jas su mūsų jaunystės upe – Nemunu, nugramzdinančiu visas gyvenimo akimirkas, svarbias, gražias, skausmingas. Tokias, koks yra visas gyvenimas, nieko neišmetant ir nepagražinant.

 

Prisimenant istoriją

Dabartinis mokyklos direktorius Alvydas Urbanavičius priminė visą mokyklos įsikūrimo istoriją, svarbiausius žmones, kurie svarbūs ne tik mūsų gyvenime, bet ir istorijoje įrašytais savo vardais.

„Šiandien minint garbingą jubiliejų jaučiu pareigą prisiminti istoriją. 1791 metais Birštone buvo pašventinta nauja bažnyčia, įkurta to paties pavadinimo parapija, o po kelių metų, 1796 m., prie bažnyčios atidaryta ir parapinė mokykla su keletu mokinių. Tik šiek tiek vėliau, 1801 metais Birštone lenkiškai, lotyniškai ir lietuviškai mokėsi jau 13 mokinių, kurie buvo mokomi ne tik skaityti ir skaičiuoti, bet ir dorovės pagrindų. Mokinių skaičius kelis metus buvo apie 10–12, nes ir Birštone tuo metu gyveno šiek tiek daugiau kaip 300 žmonių.

Po 1863 metų sukilimo Lietuvoje buvo uždaromos nevalstybinės mokyklos, o jų vietoje steigiamos liaudies ir cerkvių. Birštone, kaip mažame miestelyje, švietimo gyvenimas buvo apmiręs iki 1892 metų, kai vėl pradėjo veikti trimetė pradinė mokykla, kurioje mokė mokytojas rusas ir viskas buvo dėstoma rusų kalba. Beje, buvo pastebėta, kad mokykloje buvo taikomos ir fizinės bausmės.

Vėliau, 1918 metų liepos 16 dieną laikraštyje „Tėvynės sargas“ buvo išplatintas skelbimas, kad Birštono dviklasei mokyklai reikalingas mokytojas. Žinoma, jis atsirado.

1931 metais į Birštoną atvyko dirbti mokytojas Jurgis Strazdas, kuris buvo viso Birštono kultūrinio gyvenimo siela, dalyvavo daugelyje jaunimo susibūrimų, ateitininkų judėjime, vadovavo Birštono šaulių chorui, organizavo valstybines šventes, saviveiklos būrelius.

Per 1936 m. švietimo reformą pradinė mokykla buvo reorganizuota ir tapo šešiamete, nes išaugo ir mokinių skaičius. J. Strazdas dėl savo aktyvios visuomeninės veiklos turėjo pasišalinti iš savo pareigų ir emigravo į Ameriką.“

Antrojo pasaulinio karo metais mokykla išliko, ir 1945 metais netgi tapo progimnazija. Tai metais direktoriumi pradėjo dirbti lietuvių kalbos mokytojas, šviesuolis Juozas Karlavičius. Jis įsijungė į pogrindinę veiklą, turėjo mesti darbą, o netrukus buvo ištremtas į Sibirą.

Nuo 1949 metų Birštono septynmetei mokyklai vadovavo direktorius Bronius Šilingas, kuris buvo pelnęs ne kokią reputaciją.

Tačiau Birštono mokyklos gyvenime svarbiausi 1960 metai, kai buvo išleista pirmoji abiturientų laida, kurią baigė 33 absolventai. 1961 metais mokykla persikėlė į Kęstučio gatvę ir čia jau pasiliko visam laikui. Direktorius paminėjo svarbų faktą, kad 1973–1974 metais, vadovaujant direktorei Sofijai Žiūkienei, buvo pasiektas mokinių šimtaprocentinis pažangumas.

1984 metais Birštono vidurinei mokyklai pradėjo vadovauti direktorė Aldona Milda Valatkienė.

1992–1994 metais Birštono vidurinei mokyklai vadovavo direktorius Rimvydas Zailskas. Po jo mokyklos vadovavimą perėmė Nijolė Jakimonienė, kuri dirbo iki 2002 metų. Po jos direktoriumi pradėjo dirbti dabartinis direktorius Alvydas Urbanavičius.

 

Sveikinimai ir palinkėjimai

Pristatęs mokyklos istoriją, direktorius pakvietė pasisakyti Birštono savivaldybės merę Nijolę Dirginčienę. Savivaldybės vadovė prisiminė pirmuosius savo darbo metus Birštono vidurinėje mokykloje, kur ji dirbo mokytoja, paminėjo svarbesnius istorinius faktus ir Birštonui svarbias datas.

„Džiugu, kad Birštono gimnazijoje suburta kvalifikuotų specialistų komanda. Šiandien savivaldybės prioritetas yra švietimas. Darom viską, kad mūsų savivaldybėje būtų sudarytos išskirtinės sąlygos mokytis ir šviestis bei tobulėti. Tegul kiekvieno širdį paliečia ši diena, kai minimos tokios svarbios mokyklos ir gimnazijos datos“, – sakė merė. Ji mokyklos direktoriui įteikė dovaną – iš gintarėlių sudėliotą Birštono miesto simbolį banginuką.

Su gražiomis sukaktimis ir jubiliejais Birštono gimnaziją sveikino LR Seimo narys Andrius Palionis. „Džiugu, kad mokiniai ir mokytojai kelia sau aukščiausius reikalavimus, kad pasiektų kuo geriausių rezultatų. Dėkoju tiems, kurie įsipareigojo augti, ir tiems, kurie turi auginti. Linkiu, kad mokyklai kiekviena diena būtų dosni žinių ir naujų pasiekimų bei iššūkių“, – sakė Seimo narys.

Gimnazijos kolektyvą sveikino ir partneriai, kurie, Reginos Gustaitienės palinkėjimu, turi auginti vaikus, mylinčius mokyklą ir Birštoną.

Paskutinė šiame šventiniame renginyje gimnazijos bendruomenę pasveikino Birštono trečiojo amžiaus universiteto direktorė Roma Urbonienė, palinkėdama uždegti žiburius einantiems į tolį…

Vėliau visi rinkosi gimnazijoje. Čia kiekvienas atėjusysis skelbimų lentoje ieškojo, kur gali rasti savo klasės draugus. Žinoma, surado, nes organizatoriai pasistengė, kad tai nebūtų sudėtinga.

Šviesa mokyklos languose negeso labai ilgai. Džiaugėsi susitikę draugai, klasiokai, mokytojai. Juk taip malonu apkabinti seniai matytą klasės draugą, prisiminti išdaigas, nuoskaudas ir džiaugsmus. Juk tiek visko buvo jaunystėje. Tą šeštadienio vakarą daugelis grįžo mintimis į jaunystės metus, vėl pabuvo vaikais, vėl pabuvo laimingi ir nerūpestingi.

Ilgą kelią nuėjo Birštono mokykla, kol tapo tokia, kokia yra dabar – prestižinė, vertinama ir žinoma šalyje kaip viena geriausių mokymo ir ugdymo įstaigų Lietuvoje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close