Šildymas pigo kone perpus, tačiau tai gyventojai, ko gero, pajus tik po poros metų

Įpusėjus lapkričiui Prienų rajono savivaldybės administracijos aukščiausieji vadovai, norėdami pasigirti ir išklausyti ne visada malonius klausimus, pakvietė žiniasklaidos atstovus į spaudos konferenciją.

 

Spaudos konferencijoje akcentuoti šildymo kainų pokyčiai, Prienų rajono savivaldybės administracijos pareigūnų kaitos ypatumai bei kai kurių naujai įregistruotų namų valdos sklypų nekilnojamojo turto mokesčio vertės pokyčiai.

 

Kompensacijų už permoką teks palaukti

Labiausiai savivaldybės vadovai norėjo pasidžiaugti sumažėjusia šilumos Prienų krašte kaina. 2010 m., pradedant didžiosios biokuro katilinės svajonės įgyvendinimą, šilumos kaina gyventojams siekė 9,11 ct/kWh be pridėtinės vertės mokesčio (PVM), o šiemet, lapkričio viduryje, gavus Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos sprendimą dėl akcinės bendrovės „Prienų šilumos tinklai“ šilumos bazinės kainos ir karšto vandens kainos dedamųjų nustatymo, patvirtinta nauja šilumos kaina gyventojams – 5,48 ct/kWh be PVM. Ši kaina galios iš visų 19 katilinių savo būstus Prienų rajone besišildantiems gyventojams.

 

Taigi šiluma atpigo kone perpus.

 

Savivaldybės vadovai džiaugėsi tokia kaina bei sugriautomis biokuro katilinės pesimistų prognozėmis. Pasak vadovų, šitoks kainų skirtumas parodė, jog Prienų rajono savivaldybė laiku atsisakė tęsti sutartis su kitais šilumos tiekėjais bei sėkmingai plėtoti biokuro katilinės projektą.

 

Pradėjus veikti naujai biokuro katilinei daugelis gyventojų buvo nemaloniai nustebinti tebegaliojančiomis senomis, apie pigumą neprimenančiomis kainomis, tačiau dabar, po Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos perskaičiuotų šilumos bazinės kainos dedamųjų bei apskaičiuoto AB „Prienų šilumos tinklai“ gauto pelno, paaiškėjo, jog gyventojams už praėjusį laikotarpį bus kompensuota.

 

Pasak AB Prienų šilumos tinklų direktorės Albinos Minciuvienės, permokos už šildymą nebus kompensuotos išmokomis. Gyventojams ši permoka bus grąžinama ją išskaičiuojant iš sąskaitų už parduotą šilumą. Permokų kompensavimo tvarką yra nustačiusi Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisija. Pagal šią tvarką šilumos tiekėjas šią permoką gyventojams gali kompensuoti per vienus arba dvejus metus. Taigi, pirmieji kompensacijos atskaitymai už šilumos permoką vartotojus turėtų pasiekti tik kito, 2017–2018 m. šildymo sezono metu. Jie bus taikomi už 2015–2016 metų šildymo sezoną.

 

Kompensavus visą permoką, sąskaitos turėtų vėl grįžti prie savo tikrojo dydžio, todėl gyventojai turėtų kitą sezoną nenustebti, jog staiga sąskaitų suma, nors ir skaičiuojama pagal tą pačią kainą, vėl padidės.

 

Tiesa, pasak A. Minciuvienės, kompensacijų ir kainų dydis priklauso nuo Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai nuolat perduodamų pelno rodiklių.

 

Taigi, kuo mažesnis įmonės pelnas ir kuo didesnės patiriamos išlaidos, tuo daugiau galimybių, kad kaina didės. Apie galimas papildomas AB Prienų šilumos tinklų išlaidas mena ir planuojamas šildymo trasų atnaujinimas.

 

Prienų krašte planuojama atnaujinti 2,79 km pasenusių šildymo trasų. Apskaičiuota, kad tai kainuos apie 600 000 eurų. Pasak A. Minciuvienės, anksčiau įvertintiems 1,1 mln. eurų darbams pavyko gauti žymiai pigesnį ir patrauklesnį pasiūlymą. Šiuo metu trasų atnaujinimo projektas priklauso tik nuo įmonės sutikimo jį pradėti.

 

Pasak direktorės, nemažai trasų jau atnaujinta, kitos slypi po žaliomis vejomis, todėl jas renovuoti patogu ir pigu. Daugiausiai galvosūkių šis projektas kelia pačioje Prienų širdyje, kur pasenusi šildymo trasa slypi po restoranu „Beržas“ – čia renovavimo darbai bus sudėtingesni.

 

Meras Alvydas Vaicekauskas užsiminė, kad krašte apsilankius žvarbesniems orams, nors biokuro katilinė įprastu oru nesunkiai aprūpina Prienų miesto gyventojus šiluma, gali prisireikti šildytis ir dujomis.

 

Reikalavimai administracijos pareigūnams

Spaudos konferencijoje aptarta ir pastaruoju metu vos ne vorele iš Savivaldybės išeinančių įvairių skyrių vedėjų situacija.

 

Visų pirma savivaldybės vadovai pasidžiaugė griežta darbuotojų darbo etikos priežiūra savivaldybės administracijoje ir įstaigose. Žinoma, paminėti atvejai, kai alkoholio vartojimas darbo vietoje, darbo metu įvairių įstaigų vadovams ir pareigūnams pasibaigia ne taip linksmai kaip prasideda.

 

Vos prieš keletą savaičių jau trečiame teisme galutine ir neskundžiama nutartimi pripažinta, kad pagal jau buvusio Pakuonio seniūno Audriaus Narvydo skundą dėl jam paskirtos nuobaudos – atleidimo iš pareigų dėl buvimo darbe neblaiviam ir grąžinimo į darbą, Prienų rajono savivaldybės administracijos veiksmai buvo teisėti. Nors A. Narvydas griežtai prieštaravo ir nesutiko su kaltinimais, tačiau jam nepavyko įrodyti, kad savivaldybės administracijos vadovų, personalo skyriaus vedėjos bei policijos pareigūno netikėto vizito metu nustatytas pažeidimas – klaida ar apsirikimas.

 

Pasibaigus teismų maratonui, greitu laiku bus paskelbtas naujas konkursas į Pakuonio seniūno vietą. Konkursas jau paskelbtas ir į panašiomis aplinkybėmis atsilaisvinusią Prienų lopšelio-darželio „Saulutė“ vadovo vietą.

 

Gali būti, jog tokia vieta greitu laiku atsilaisvins ir viename iš Prienų krašte esančių bibliotekos poskyrių.

 

Daugelį nustebino ir vienas paskui kitą „nelygioje kovoje“ su darbo kokybe kritę kitų administracijos padalinių bei įstaigų vadovai.

 

Savivaldybės vadovai jau drąsiau kalba apie administracijos darbuotojus, kurių darbo kokybė neatitiko jų užimamų pareigybių.

 

Dėl netinkamos darbo kokybės atleidus Prienų kultūros ir laisvalaikio centro direktorių, savo noru iš Prienų rajono savivaldybės administracijos Investicijų skyriaus pasitraukus Vytautui Griausliui, savivaldybę paliko ir Statybos ir ekonominės plėtros skyriaus vedėjas Henrikas Vepštas bei Socialinės paramos skyriaus vedėja Eugenija Sadauskienė. Savivaldybėje panaikintas Turto skyrius.

 

Pasak savivaldybės vadovų, administracijos darbuotojams iškelti reikalavimai, prie kurių jie turės prisitaikyti. H. Vepšto atveju – nustačius darbo organizavimo klaidų, vedėjui pasiūlyta pereiti į specialisto pareigas, tačiau H. Vepštas šių pareigų atsisakė ir motyvuodamas sveikatos sutrikimais išėjo iš darbo abipusiu susitarimu. Jo pareigas laikinai eina Dainius Sodaitis.

 

Investicijų skyriaus bei Žemės ūkio skyriaus vedėjo pareigas kol kas eina nuolatinis Žemės ūkio skyriaus vedėjas Donatas Šimukonis.

 

E. Sadauskienei pareigas teko apleisti dėl vis dar neparengto besibaigiančių 2016 metų socialinių paslaugų teikimo Prienų rajono savivaldybėje plano. Toks planas turėjo būti patvirtintas Tarybos dar 2015 metų pabaigoje.

 

Pasak savivaldybės vadovų, šiuo metu, atsižvelgiant į įvairių tarnybų nuomonę dėl administracijos darbuotojų ir padalinių gausos vyksta skyrių optimizavimas. Peržiūrimos besidubliuojančios pareigybės ir pareigos. Tuo tarpu pavieniai specialistai, tokie kaip savivaldybės gydytojas, civilinės saugos specialistas bei kiti mažinant administracinius vienetus bus prijungiami prie jiems pagal pareigybes tinkančių skyrių.

 

Pasak pačių vadovų, optimizavimo rezultatas jau matosi – nors etatų sumažėjo, tačiau darbo kokybė nenukentėjo, o kai kuriais atvejais netgi pagerėjo.

 

Ašmintos seniūnija vis dar gali išnykti

 

Žiniasklaidos atstovams prisiminus apie Savivaldybės pažadus pasirūpinti Ašmintos seniūnijos patalpomis, meras A. Vaicekauskas pabrėžė, kad vis dar svarstoma, ar ši seniūnija negalėtų būti prijungta prie kitos.

 

Pasak mero, sumažėjus bendram savivaldybės gyventojų skaičiui teks peržiūrėti ir visų seniūnijų ribas. Pagal normatyvus nustatyta, jog administracinis vienetas gali būti skiriamas esant ne mažiau kaip 2000 gyventojų seniūnijos teritorijoje.

 

Dviračių takas tikrai bus

Per Paprienę važinėjant asfaltą klojančioms mašinoms prisimintas ir vis dar pelkėje besibaigiantis dviračių takas. Pasak A. Vaicekausko, šis kelio ruožas priklauso VĮ „Kauno regiono keliai“. Rengiant kelio remonto projektą su šia įmone buvo sutarta, jog kartu su keliu bus pratęstas ir dviračių takas šalia jo, tačiau prieš pradedant darbus projektas buvo pakeistas. VĮ „Kauno regiono keliai“ davė pažadą dviračių taką pratęsti kitąmet. Pasak mero, jei šis takas nebus pratęstas ir kitąmet, jį Savivaldybė nuties savo lėšomis.

 

Trigubas mokestis – sistemos klaida

Savivaldybės vadovai pageidavo supažindinti visuomenę su pokyčiais nekilnojamojo turto mokesčių sistemoje. Šiemet, pasikeitus sistemoms, savininkai, kurie pastaruoju metu įregistravo naujas namų valdas, gavo trigubai didesnius nekilnojamojo turto mokesčio paskaičiavimus. Pasak mero, į tokią situaciją naujieji savininkai pakliuvo dėl mokesčių sistemos klaidos. Naujieji sklypai buvo registruojami nauju aprašo kodu, kuriam priskiriamas kitas mokesčio koeficientas. Kaip teigė meras, dabar rengiama skubi pataisa, kuriai įsigaliojus kitų metų nekilnojamojo turto mokesčio sąskaitos permoka bus išskaičiuota.

 siluma

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close