Romantinės dainos pavergė šimtus širdžių

Šaltą žiemišką lapkričio 11-osios vakarą į Prienų kultūros ir laisvalaikio centrą rinkosi romantikos mylėtojai, kuriuos sukvietė 11-asis respublikinis romantinių dainų festivalis „Ilgesio dainos“. Tai žiūrovų ir klausytojų pamėgtas romansų vakaras, jo įkvėpėjos ir koordinatorės Dalės Zagurskienės subrandintas, išpuoselėtas, išaugintas iki respublikinio festivalio.

Tradiciniam romansų vakarui „Ilgesio dainos“, kurį Prienų kultūros ir laisvalaikio centras ir šio renginio iniciatorė Dalė Zagurskienė žiūrovams dovanoja jau vienuoliktąjį rudenį, seniai per ankštos tapo centro fojė ir disko salės erdvės. Jau antri metai festivalis vyksta didžiojoje salėje, kurioje telpa iki 500 žiūrovų.

Šiais metais trejybės skaičiumi – 11 mėnesio, 11 dieną ir 11 kartą – paženklintas į respublikinį festivalį išsirutuliojęs renginys sulaukė didelio būrio romantinių dainų atlikėjų. Juos pasitiko į šimtmečio istorijos praeitį nukėlusi stilizuota laikmečio aplinka – scena, dekoracijos ir net žaismingai stilizuotas veikėjų (paštininko, muzikanto, vedėjų) vaidybos stilius. Rafinuota laikysena, grakštūs rankų mostai, žavingas galvos palenkimas sustingstančia poza, koketiški žvilgsniai, liepsnojančios akys, ilgesinga akordeono muzika – visa tai sustiprino įspūdį, kad meilė yra visa apimanti, visa jungianti, visus sušildanti. Kaip ir meilę apdainuojančios romantinės eilės, lėmusios jų virtimą dainomis.

Jausmingomis, sentimentaliomis meilės ir ilgesio dainomis tą vakarą susirinkusiuosius šildė, jaudino ir net graudino bene 16 kolektyvų ir atlikėjų iš Prienų, Veiverių, Jiezno, Pakuonio, Kauno ir Alytaus. Abejingų nepaliko puiki romansų atlikėja mokytoja Roma Ruočkienė iš „Žiburio“ gimnazijos, duetas iš Balbieriškio (vad. A. Petraška), Prienų aklųjų ir silpnaregių ansamblis „Puriena“ (vad. O. Matusevičiūtė), Prienų KLC vokalinė grupė (vad. D. Radzevičienė), folkloro grupė „Gija“ (vad. D. Zagurskienė) ir moterų vokalinė grupė, vadovaujama A. Šyvokienės (akomp. A. Jaskutėlienė), Veiverių KLC vokalinis ansamblis „Radasta“ (vad. A. Bareišienė) ir Skriaudžių laisvalaikio salės duetas (vad. V. Mitrikevičienė, akomp. D. Šimonis), Jiezno KLC mišrus vokalinis ansamblis „Retro“ (vad. D. Smalskienė), Pakuonio laisvalaikio salės moterų vokalinis ansamblis (vad. R. Žibienė), Kauno Šilainių bendruomenės centro retro grupė „Randevu“ (vad. J. Svidinskienė). Be šios grupės, į svečius iš Kauno atvyko ir folkloro ansamblis „Slaunos su škarpetkutėm“ (vad. H. Vokietaitienė), taip pat Kauno r. Ramučių kultūros centro Domeikavos laisvalaikio salės liaudiška kapela „Domeikavos seklyčia“ (vad. V. Stunžėnienė), Aleksoto liaudiškos muzikos ansamblis „Svirbė“ (vad. A. Bareišienė), Alytaus šokių studija „Alytaus miestelėnai“ (vad. J. ir V. Ežerskiai) ir senjorų klubo romansų grupė „Pavakarys“ (vad. R. ir A. Tamašauskai).

Žiūrovai labai šiltai sutiko visus kolektyvus, apdovanodami karštais plojimais ir šypsenomis. Tris valandas trukusiame renginyje, kupiname romantikos, meilės, prisiminimų, nuskambėjo 46 kūriniai. Organizatorių lūkesčiai, kad vakaras praeitų sklandžiai, kad šiluma, sklidusi iš dainininkų, šokėjų krūtinių, sušildytų ne tik žvarboką vėlyvo rudens vakaro nuotaiką, bet ir paliestų klausytojų širdis, išsipildė su kaupu.

Už gilų, taurų meilės gurkšnį, už labai gražią tradiciją ir jos tęstinumą Lietuvos Respublikos Seimo nario Andriaus Palionio vardu atlikėjams padėkojo padėjėja Valė Petkevičienė, įteikdama Seimo nario padėką festivalio idėjos autorei ir koordinatorei Dalei Zagurskienei ir palinkėdama jai meilės ir šviesos būsimoms dainoms ir darbams.

Prienų rajono savivaldybės administracijos Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis prisiminė festivalio pirmuosius žingsnius, kasmet augantį jo populiarumą, kuris organizatorius įpareigojo ieškoti galimybių priimti vis didėjantį būrį dalyvių, klausytojų ir žiūrovų. „Jeigu į tokį renginį susirenka beveik pilnutėlė salė, vadinasi, dalyvių dainos pasiekia klausytojų širdis“, – romantiškiausiu metų renginiu džiaugėsi rajono kultūros vadovas. Kartu su organizatoriais jis įteikė visiems kolektyvų vadovams padėkas ir suvenyrus.

Vakaro metu pasveikintas prieš savaitę jubiliejų atšventęs Aleksoto liaudiškos muzikos ansamblis „Svirbė“ ir jo vadovė A. Bareišienė. Patys skambiausi aplodismentai ir padėka bei gėlės skirti pagrindinei festivalio organizatorei ir kartu su Kultūros ir laisvalaikio centro laikinąja direktore L. Gediminiene romantinę vakaro nuotaiką kūrusiai centro kultūrinių renginių organizatorei, kolektyvo „Gija“ vadovei D. Zagurskienei. Vienuoliktąjį kartą tarusi ačiū visiems kolektyvų nariams, jų vadovams ir žiūrovams, festivalio šeimininkė pakvietė visus vakaro dalyvius atlikti romantinę dainą, kuriai darniai suskambėjus pajuokauta, jog kitais metais galima bus ir žiūrovų kolektyvą suburti.

 dsc_0163

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close