Vienykimės ir nepasiduokime!

Lapkričio 11 d. Prienų kultūros ir laisvalaikio centre vyko prevencinė Pasaulinės diabeto dienos, kuri minima lapkričio 14 d., akcija „Vienykimės prieš diabetą“. Akciją vykdė Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras ir Prienų–Birštono diabeto klubas „Versmė“.

Akcijos metu prieniečiai buvo kviečiami nemokamai pasikonsultuoti sveikatos klausimais, pasimatuoti arterinį kraujo spaudimą, sužinoti savo kūno masę ir kūno riebalų procentinį kiekį, pasitikrinti pirmosios pagalbos teikimo įgūdžius, dalyvauti viktorinoje ir laimėti Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro suvenyrus.

 

Diabetas – šiuolaikinės civilizacijos liga

Medikai įspėja: šiandien diabetu susirgti gali jau bet kokio amžiaus žmogus, net vaikai, o ligos pasekmės – itin liūdnos. Kai kurių medikų nuomone, sveikas gyvenimo būdas turi būti remiamas nuo pat mažumės, o tam nereikia ypatingų finansų – tik geros, bendros politikos. Priminsime, kad minėti Pasaulinę diabeto dieną pasiūlė Tarptautinė diabeto federacija (TDF) ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) 1991 metais, siekdamos atkreipti dėmesį į pasaulinę diabeto epidemiją. Nuo tada kasmet pažymima ši diena tampa vis populiaresnė.

Prie švietėjiškos diabeto prevencijos ir sveiko gyvenimo būdo populiarinimo prisideda įvairios akcijos, kurias vykdo bendradarbiaujančios organizacijos – Prienų rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras ir Prienų–Birštono diabeto klubas. Pasak Prienų–Birštono diabeto klubo vadovės Birutės Bartkevičiūtės, kasmetinė švietėjiška akcija „Vienykimės prieš diabetą“ skirta atkreipti visuomenės, politikų dėmesį į tai, kad cukrinis diabetas yra sparčiai plintanti liga, bei skatinti susirūpinti savo ir visų žmonių sveikata. Cukriniu diabetu sergantys žmonės turi nepamiršti, kad reikia reguliariai laikytis gydymo režimo (vartoti gydytojo paskirtus medikamentus, nenutraukti gydymo savo nuožiūra), subalansuotos mitybos taisyklių, būti fiziškai aktyviems. Blogai kontroliuojamo diabeto pasekmė – pablogėjusi žmogaus gyvenimo kokybė dėl komplikacijų. Kitaip tariant, ligą sukelia ilgą laiką blogai kontroliuojama kraujo gliukozė. Todėl labai svarbu, jog kiekvienas suprastų, kad už savo sveikatą atsakingas jis pats.


Akcija su „Vytauto“ krepšininkais

Lapkričio 9 d. trečius metus prevencinę diabeto akciją Visuomenės sveikatos biuras vykdė su Prienų–Birštono „Vytauto“ krepšininkais. Išreikšdami savo paramą, krepšininkai susijungė į gyvą mėlyną diabeto ratą, kuris yra tapęs Pasaulinės diabeto dienos simboliu ir žymi vienybę, simbolizuoja gyvybę ir sveikatą. Mėlyna spalva atspindi dangų, po kuriuo gyvena visos pasaulio tautos. Mėlynas ratas reiškia, kad pasaulinė diabeto bendruomenė turi vienytis kovai su diabetu.

Sportas, aktyvus fizinis judėjimas – vienas iš pagrindinių sveikos gyvensenos veiksnių. Krepšininkai – sportininkai, į kuriuos, kaip į lyderius, krypsta vaikų ir jaunimo akys, kuriais žavimasi, norima sekti jų pavyzdžiu. Todėl jų įsitraukimas į akciją yra stiprus Pasaulinės diabeto dienos ir sveikos gyvensenos idėjų palaikymas ir pavyzdys jaunimui.

 

Akcija krepšinio rungtynių metu

Kaip minėta, Prienų r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuras vyko įvairias prevencines akcijas, kurių tikslas – propaguoti sveiką gyvenimo būdą, šviesti visuomenę, skatinti judėti, atsisakyti žalingų įpročių. Lapkričio 13 d. Prienų daugiafunkciame sporto komplekse (arenoje) Prienų–Birštono krepšinio klubo „Vytautas“ ir Kauno „Žalgirio“ rungtynių metu buvo surengta akcija, skirta Tarptautinei nerūkymo dienai paminėti. Akcijos metu buvo dalinami lankstinukai, žiūrovai galėjo pasitikrinti savo sveikatos žinias viktorinoje ir laimėti Visuomenės sveikatos biuro įsteigtus suvenyrus.

Prie prieniečių surengtos akcijos prisidėjo ir partneriai – keletas kompanijų, kurioms atstovavę specialistai konsultavo krepšinio sirgalius sveikos gyvensenos klausimais ir vykdė įvairias sveikatos patikras. Norintieji galėjo pasitikrinti monoksido kiekį organizme, gauti patarimų, kaip mesti rūkyti, pasimatuoti arterinį kraujo spaudimą, atlikti nemokamą kūno sudėties analizę, susipažinti su prevencinėmis vaizdinėmis priemonėmis. Kūno masės analizatoriumi buvo matuojamas tikslus svoris, riebalų, raumenų masės santykis, pateikiamos suvartojamų kalorijų kiekio per dieną ir fizinio aktyvumo rekomendacijos, kad kūno svoris būtų optimalus.

Per rungtynių pertraukėles arenos vestibiulyje ir aikštėje zujo mėlynomis suknutėmis pasipuošę merginos, dalijančios žiūrovams balionus. Mažieji buvo pamaloninti saldžiaisiais suvenyrais ir turėjo galimybę nemokamai nusifotografuoti su spalvingais „Sveikų dantukų šalies“ personažais arba „Karaliumi „Vytautu“ ir čia pat gauti fotografiją. Žaismingų akimirkų, prizų ir siurprizų netrūko visų įtemptų, klampių, gynybinių rungtynių metu.

Prienų–Birštono „Vytauto“ komandą galima pagirti už charakterį, kietą gynybą, ypač antrojoje rungtynių pusėje, bet pergalę pavyko išplėšti vis dėlto „Žalgiriui“ rezultatu 55:63.

 dsc_9523

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close