Jei advokato paslaugos per brangios, padės valstybė

Neretai išgirstame skundus apie brangias tesinininkų paslaugas ir sudėtingus teismų procesus. Tačiau dažnai patys žmonės nežino apie galimybę kreiptis dėl valstybės skiriamo advokato paslaugų.

Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos direktorė A. Banevičienė primena, jog nedideles pajamas gaunantys ar socialiai pažeidžiami asmenys turi teisę ne tik į pirminę valstybės garantuojamą nemokamą teisinę pagalbą, kuri apima teisinės informacijos bei konsultacijų teikimą, bet taip pat nemokamą ar iš dalies apmokamą antrinę teisinę pagalbą. Antrinė teisinė pagalba – tai valstybės suteikiamos advokato paslaugos teisminiame procese. Šios paslaugos apima procesinių dokumentų rengimą, gynybą, atstovavimą bylose įskaitant vykdymo procesą bei gyventojų interesų atstovavimą sprendžiant ginčą ne teisminėse ginčų sprendimo institucijose.

Daliai žmonių antrinė teisinė pagalba yra teikiama nevertinant jų gaunamų pajamų ar turto, pavyzdžiui, socialines pašalpas gaunantiems žmonėms, asmenims, gyvenantiems globos įstaigose, asmenims turintiems sunkų neįgalumo ar specialiųjų poreikių lygį, vaikams tam tikrose bylose, nukentėjusiems sprendžiant žalos atlyginimo klausimą, neveiksniems asmenims bei kitiems Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatyme numatytiems asmenims.

Tačiau, ką daryti, jei nepriklausote šiai žmonių grupei? Nepatenkantys į anksčiau nurodytą grupę, antrinę teisinę pagalbą gali gauti atsižvelgiant į jų pajamų ir turto dydį. Viskas, ką jums reikia padaryti, tai pateikti reikiamus dokumentus ir įrodymus Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybai ar jos teritoriniam skyriui Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ar Panevėžyje, atsižvelgiant į jūsų gyvenamąją vietą. Pagrindinius dokumentus sudaro: prašymas suteikti antrinę teisinę pagalbą, jį pagrindžiantys dokumentai ir metinė pajamų ir turto deklaracija.

Jeigu, atsižvelgiant į jūsų pajamų dydį, jums nepriklauso visiškai valstybės apmokama antrinė teisinė pagalba, galite turėti teisę į dalinai (50 proc.) finansuojamą pagalbą. Žmonėms, kurių pajamos per metus neviršija 3800 eurų priklauso nemokamos advokato paslaugos, o tiems, kurių pajamos neviršija 5700 eurų, valstybė gali apmokėti pusę atstovavimo teisme išlaidų. Pajamų lygiai yra didesni, jei asmuo, kuriam reikalinga antrinė teisinė pagalba, turi išlaikytinių. Visą informaciją apie galimybę gauti valstybės skiriamą advokatą, turto ir pajamų lygio nustatymą ir reikalingų dokumentų formas galite rasti tinklalapyje www.teisinepagalba.lt.

KOMENTARAS

Juozas Bernatonis, teisingumo ministras

Sprendimą, ar gavote antrinę nemokamą teisinę pagalbą, turite gauti per penkias dienas. Teigiamo atsakymo atveju jums bus paskirtas advokatas iš antrinę teisinę pagalbą teikiančių advokatų sąrašų, tačiau nepamirškite, Jums pageidaujant, antrinę teisinę pagalbą gali teikti ir jūsų paties pasirinktas advokatas, nors jis ir nėra įtrauktas į minėtus sąrašus. Tokiu atveju Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybai pateikiamas rašytinis advokato sutikimas atstovauti asmenį konkrečioje byloje. Šiemet galimybe gauti valstybės garantuojamą antrinę teisinę pagalbą Lietuvoje jau pasinaudojo beveik 31 000 žmonių.

 18

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close