5 neįtikėtinos kvailystės, kurias suaugę žmonės iškrėtė su elektros tinklais

ienas iš jų norėjo suarti lauką, kitas – pradžiuginti kaimą meno kūriniu, o trečias tingėjo stumti šiukšlių konteinerį ir siauroje vietoje bandė privažiuoti kaip galima arčiau. Visi jie prisivirė košės. Bendrovėje „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) dirbantys specialistai užfiksuoja neįtikėtinų incidentų, kurie patvirtina Alberto Einšteino mintį, kad kvailybė neturi ribų. Pateikiame penkis dėmesio vertus atvejus iš kasdienio gyvenimo įvairiose Lietuvos vietose.

Neišsitekęs dideliame lauke užkliuvo už atramos

Panevėžio rajono Perekšlių gyvenvietėje atliekant lauko darbus traktorius kliudė elektros linijos atramą, kuri užvirto ant kabinos. Traktorius buvo šiuolaikiškas, jo valdymui naudojama moderni palydovinė GPS navigacija, tačiau…

Vairuotojo nelaimei, GPS neidentifikavo elektros tinklo atramų. Traktorininkas teisinosi: sėdėjo kabinoje ir transporto priemonės nevairavo, o traktoriui leido riedėti pagal autopiloto programą. Tačiau kompiuterio žemėlapyje betoninės atramos, be abejo, nebuvo pažymėtos. Po incidento daliai vietos gyventojų laikinai sutriko elektros energijos tiekimas, o jos atstatymas užtruko pusdienį.

elektra1

Medį netyčia nuvertė į kitą pusę

Marijampolės rajone, Smalinpečio kaime, Kazlų Rūdos mokomosios miškų urėdijos darbininkas pjaudamas medį užvertė jį ant 0,4 kV įtampos oro linijos atramos ir nutraukė keturis laidus.

Nors pažeidėjas labai gailėjosi dėl šio neatsargaus poelgio, jis buvo patrauktas administracinėn atsakomybėn. Darbininkas tikino, kad neva neturi daug patirties, todėl negalėjo numatyti, kuria kryptimi medis virs. Tačiau medis – ne grybas, o patirties stoka – ne pasiteisinimas. Miškų urėdijoje tikrai yra tokių darbų specifiką išmanančių žmonių, kurie per penkias minutes gali paaiškinti, kaip tinkamai nupjauti medį, kad jis virstų reikiama kryptimi.

Neatsakinga meninė instaliacija

Šiaulių rajone, Drąsučių kaime gyvenantis vaikinas pademonstravo kūrybiškumą ir sukūrė meninę instaliaciją ant 10 kV įtampos oro linijos atramos.

Įvairiomis meninėmis veiklomis užsiimantis vyrukas vieną savo vaizduotės vaisių nusprendė realizuoti ant oro linijos atramos. Nepaisant to, kad nei pažeidėjas, nei vietos gyventojai nenukentėjo ir elektros tiekimas nebuvo sutrikdytas, vaikinas rizikavo savo gyvybe. Esant drėgnam orui, prie elektros laidų priartėjus net, regis, pakankamai saugiu atstumu – per vieną metrą – elektra gali nutrenkti žmogų.

Pažeidimą pastebėję ESO darbuotojai liepė meno kūrinį nukelti nuo „pjedestalo“. Kadangi technologinių nuostolių išvengta ir pavyko susitarti draugiškai, jaunasis menininkas išsisuko tik įspėjimu.

elektra2

Važiavimo atbulomis įgūdžiai neišgelbėjo

Vienas Panevėžio miesto šiukšliavežio vairuotojas, matyt, taip tingėjo pats prie mašinos prisitempti konteinerį, kad tam padaryti sugalvojo geresnį būdą – prie konteinerio nusprendė privažiuoti kaip galima arčiau. Tačiau ne itin išlavinti važiavimo atbulomis įgūdžiai artinantis prie šiukšlių konteinerio „parklupdė“ elektros energijos atramą.

Vairuotojas savo kaltę pripažino, tačiau tai nepalengvino gyvenimo tos gatvės gyventojams – iki pat vakaro elektros energijos jie neturėjo.

elektra3

Vagis „pakratė“ elektra

Klaipėdoje iki šių dienų išlikę nemažai gynybinių įtvirtinimų, o po senamiesčio gatvėmis eina požeminiai kanalai. Viename tokių kanalų vagys prakirto elektros liniją – norėjo pavogti metalą. Anot ESO specialistų, pirmiausia jie kirto smūgiuojančiu įrankiu (turbūt plaktuku), o tada darbą tęsė pjūklu. Vagims trenkė elektros srovė. Tikėtina, kad apdegė veidas, rankos ir kūnas. Vagišius turėjo ištikti šokas – jiems buvo netikėta, kad vamzdžio viduje teka elektros srovė.

Mobilus ESO automobilis–laboratorija užfiksavo gedimą. Nustatyta, kad atsijungė elektros linija ir buvo laikinai dingusi elektra, tiekiama aukštos įtampos linija. Incidento vietos teko ieškoti dviem ESO specialistams, o pažeidimo šalinimas truko tris dienas.

elektra4

Pastebėjus pažeidimus šalia elektros ir dujų tinklų, apie juos galima konfidencialiai pranešti visą parą veikiančiu ESO telefonu 1802 (pasirinkus temą „Pasitikėjimo linija“), elektroniniu paštu pasitikejimolinija@eso.lt arba interneto svetainėje www.eso.lt/pasitikejimo linija. Daugiau informacijos apie tai, kaip atpažinti nusikalstamus veiksmus – interneto svetainėje adresu www.eso.lt/saugienergija.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close