Parduotas nekilnojamasis turtas, išlaikytas nuosavybėje 10 m., neapmokestinamas

Primename, kad nuo 2016 m. sausio 1 d. pajamos, gautos už parduotą nekilnojamąjį turtą, kuris nuo jo įsigijimo iki pardavimo gyventojui priklausė mažiau nei 10 metų, apmokestinamos gyventojų pajamų mokesčiu. Iki šio pakeitimo galiojo 5 metų terminas. Pajamų mokestis skaičiuojamas nuo skirtumo iš pardavimo pajamų atėmus įsigijimo kainą. Skirtumas apmokestinamas taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifą.

 Pavyzdžiui, jei gyventojas 2006-05-02 gautą dovanų žemės sklypą parduoda 2016-03-10, tai parduodamas žemės sklypas gyventojui priklausė mažiau nei 10 metų iki pardavimo, todėl gautos turto pardavimo pajamos, atėmus dovanojimo sutartyje nurodytą vertę, bus apmokestinamos 15 proc. pajamų mokesčio tarifu.

Terminas nuo turto įsigijimo iki jo pardavimo skaičiuojamas metais, mėnesiais ir dienomis. Įsigijimo data nustatoma pagal gyventojo pateiktą įsigijimą pagrindžiantį dokumentą, pvz.: pirkimo-pardavimo sutartį, dovanojimo sutartį, turto paveldėjimo liudijimą ir pan.

Atkreipiame dėmesį, kad anksčiau galiojusios lengvatos gyvenamojo būsto pardavimo pajamoms išlieka, t. y. pajamų mokesčiu neapmokestinamos pajamos, gautos pardavus gyvenamąjį būstą, jei:

šiame būste pastaruosius 2 metus iki pardavimo buvo deklaruota gyventojo gyvenamoji vieta;

gyvenamoji vieta buvo deklaruota trumpiau negu 2 metus, tačiau gautos būsto pardavimo pajamos per vienerius metus nuo būsto pardavimo yra panaudojamos kito gyvenamojo būsto įsigijimui, kuriame gyventojas deklaruoja gyvenamąją vietą.

Aktualią informaciją mokesčių klausimais fiziniai ir juridiniai asmenys gali gauti paskambinę trumpuoju Mokesčių informacijos centro telefonu 1882 ar apsilankę VMI interneto svetainėje www.vmi.lt. Mokesčių informacijos centro trumpuoju telefonu 1882 teikiamos konsultacijos įrašomos ir yra lygiavertės rašytinėms.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close