Kaulo priauginimas: kada šios procedūros gali prireikti?

Prieš 5 metus man pašalinta keletas dantų. Tuo metu dėl implantacijos abejojau, nes maniau, kad problemos aplinkiniai nemato, tačiau ilgainiui nusprendžiau spręsti šią problemą. Ar į buvusių dantų vietą iš karto statomi implantai, ar man prireiks sudėtingesnių procedūrų? Kokia gydymo eiga ir trukmė?

Į skaitytojų klausimus atsako Ž. Kazakevičiaus implantologijos klinikos burnos chirurgas Laurynas Banys.

Kiekvienas atvejis, kai vietoj buvusio danties reikia įstatyti implantą, individualus. Prieš pradedant gydymą būtina įvertinti paciento sveikatą bei atlikti išsamius tyrimus ir taip nustatyti kaulo būklę toje vietoje, kurioje šiuo metu nėra dantų. Iš jūsų aprašytos situacijos galima spėti, kad prieš implantaciją gali prireikti ir sudėtingesnės procedūros, kad buvusių dantų vietoje būtų atstatytas per keletą metų galimai sunykęs kaulas.

Netekus danties nyksta kaulas

Paprastai netekę danties estetinėje zonoje, t. y. priekinių dantų srityje, pacientai dėl implantacijos kreipiasi iš karto. Tokiu atveju procedūra gana nesudėtinga, o į buvusio danties vietą laikiną implantą galima įstatyti tą pačią dieną. Tačiau, kai netenkama dantų šalia estetinės zonos, pasitaiko, kad pacientai delsia ir apie implantus pradeda svarstyti net po kelerių metų.

Manau, kad tai susiję su informacijos stoka, nes dažnas pacientas nežino, jog ištraukus dantį ir palikus tuščią tarpą vėliau implantacijos procedūra dažnai tampa sudėtingesnė. Visiškai nesvarbu, kiek dantų pacientas neteko, išrauto ar iškritusio danties vietoje žandikaulis nebegauna tokio pat krūvio, koks buvo jam esant, todėl kaulas pradeda nykti.

Sprendimas – kaulo priauginimas

Jei kokybiškai implantacijos procedūrai kaulo nepakanka, tačiau susiformavęs defektas nėra didelis, atliekama kaulo lateralizacijos procedūra (kaulo priauginimas). Šios procedūros metu greta įsukamo implanto įdedamas dirbtinis kaulo pakaitalas, kuris ilgainiui prigyja prie kaulo. Taip užtikrinama, kad vietoj prarasto danties įstatytas implantas atlaikys krūvį ir bus stabilus.

Kiekvienas atvejis individualus, todėl vieniems pacientams užtenka paprastos kaulo priauginimo procedūros, kitiems tenka atlikti sudėtingas operacijas. Didelių defektų atveju probleminėje zonoje prisukamas kaulo blokas, atliekama sinuso pakėlimo operacija, kuri padidina kaulo kiekį krūminių dantų srityje, ir kitos procedūros.

Operacija neskausminga

Sužinoję, kad prireiks kaulo priauginimo operacijos, pacientai baiminasi, jog ji bus skausminga, o gydymo ir gijimo procesas ilgas bei sudėtingas. Tačiau šiais laikais technologijos yra taip pažengę, kad daugeliu atvejų pakanka vienos chirurginė procedūros, kuri dažniausiai atliekama taikant vietinę nejautrą. Be to, operacija visiškai neskausminga.

Kai pacientams atliekama nesudėtinga kaulo priauginimo procedūra, implantą galima statyti jau po mėnesio. Tačiau kai netenkama daugiau dantų ir atliekamos sudėtingos žandikaulio kaulo operacijos, gydymas gali trukti pusę metų ar net ilgiau, todėl netekus danties svarbu laiku kreiptis į specialistą.

Daugiau informacijos apie implantaciją bei kitas dantų gydymo ir priežiūros procedūras: +370 605 27574, www.kazakeviciausklinika.lt.

laurynas-banys-2-r

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close