„Geriausios melžėjos“ vardą laimėjo Nijolė Litvaitienė

Spalio 14 dieną ūkininko Vidmanto Petraškos ūkyje Mardosų kaime vyko respublikinis šviečiamasis renginys „Geriausi melžėjai 2016“. Jame dalyvavo melžėjai iš 5 ūkių: Nijolė Litvaitienė (N. Litvaitienės ūkis), Danguolė Kučinskienė (Deimanto Kairiūkščio ūkis), Daiva Veiverienė (G. Masikonio ūkis), Žydrūnas Blažukas (V. Petraškos ūkis) ir Ričardas Janušas (R. Janušo ūkis).

Gausiai susirinkusius konkurso dalyvius ir palaikymo komandų narius bei svečius iš kitų ūkių pasveikino Lietuvos ūkininkų sąjungos Prienų skyriaus pirmininkas Martynas Butkevičius, vertinimo komisijos pirmininkas Saulius Tušas bei Prienų savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas.

Pirmoji rungtis buvo teorinių žinių įvertinimas. Joje buvo nemažai klausimų, į kuriuos atsakyti reikėjo ne tik žinių, bet ir praktinės patirties. Kaip vėliau pastebėjo vertintojai, ne visi konkurso dalyviai buvo įsigilinę į paprastas, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio, smulkmenas. Todėl šioje konkurso dalyje dalyvių balų skaičius buvo mažesnis negu tikėtasi.

Ne visiems gerai sekėsi sanitariškai apdoroti melžtuves ir pasiruošti sanitariniam melžimui. Žinoma, savo darbo vietoje melžėjai dirba įprastu ritmu ir nesivaržo dėl laiko, jų nestebi komisijos akys. O čia reikėjo apskaičiuoti visus judesius ir atliekamus veiksmus sekundės tikslumu.

Atsakingiausias momentas buvo pats melžimas. Karvės buvo parinktos ramiausios, kurios nesibaimina pašalinių žmonių ir garsų. Melžėjams reikėjo nuvalyti karvės tešmenį, numelžti pirmas čiurkšles ir, kas svarbiausia, švariai pamelžti.

Atrodo, visi melžėjai pakankamai patyrę, tačiau vienas laiko sugaišo vienoje vietoje, kitas – kitoje.

Melžėjų pasirodymus vertino komisija – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos Gyvūnų auginimo technologijų instituto Josifo Taco melžimo technologijų centro vadovas doc. dr. Saulius Tušas ir nariai: Ramutė Mišeikienė, Aldona Šimkienė, Kristina Odintienė ir Gediminas Gerulis.

Šiek tiek apie pieno ūkius

2016 metų spalio 1 d. Prienų rajone 1366 ūkininkai laikė 5751 karvę. Iš jų yra 2522 kontroliuojamos karvės, tai sudaro 43,9 proc. visų rajone laikomų karvių.

Birštono savivaldybėje laikoma 270 karvių (83 karvės kontroliuojamos), jas laiko 108 ūkininkai.

Prienų rajone yra 1 žemės ūkio bendrovė, kurioje auginamos 185 Lietuvos juodmargių veislės karvės.

Vidmanto Petraškos ūkyje kontroliuojama 70 karvių, jų vidutinis produktyvumas – 5850 kg pieno (jo sudėtis – 4,13 proc. riebalų ir 3,22 proc. baltymų).

Deimanto Kairiūkščio ūkyje kontroliuojamos 53 karvės,jų metinis produktyvumas – 6390 kg pieno (4,44 proc. riebalų ir 3,17 proc. baltymų).

Ūkininkas Ričardas Januša kontroliuoja 31 karvę, metinis produktyvumas – 5498 kg pieno (riebalų kiekis – 4,121 proc., baltymų – 3,21 proc.).

Ūkininkas Giedrius Masikonis kontroliuoja 71 karvę, metinis produktyvumas – 5200 kg pieno (3,98 proc. riebalų ir 3,21 proc. baltymų).

Produktyvumo kontrolė – veislininkystės pagrindas

Kaip teigia specialistai, kai kuriuose ūkiuose karvių produktyvumas nėra labai didelis, tačiau, atsižvelgiant į sunkius metus pieno sektoriuje, buvo stengiamasi gauti kiek galima geresnius rezultatus ir nemažinti karvių skaičiaus. Visi kontroliuojami ūkiai yra labai tvarkingi ir perspektyvūs.

Gyvulių produktyvumo kontrolė – veislininkystės pagrindas, todėl ūkiai, nekontroliuojantys gyvulių produktyvumo, kažin ar rimtai galvoja apie perspektyvas. Savo ūkį planuojantieji pripažįsta gyvulių produktyvumo kontrolės naudą. Pirmiausia sistemingai nustatomi karvių pieningumo, pieno sudėties, somatinių ląstelių skaičiaus ir kiti rodikliai, suteikiantys informacijos apie pokyčius, kurie gali būti atsitiktiniai arba susiję su gyvulių paveldimomis ligomis. Be to, gyvulių produktyvumo kontrolė ūkininkui suteikia galimybę sutrumpinti neproduktyvųjį laikotarpį, sulaukti daugiau veršelių, sudaryti tinkamą šėrimo planą, sumažinti pašarų sąnaudas, išvengti ligų ir, svarbiausia, atrinkti bandai papildyti pačius geriausius galvijus.

Konkurso rezultatai

Vakarop, atlikus visas numatytas užduotis, buvo įvertintas melžėjų triūsas. Teorijos rungtyje iš 30 galimų balų 28,50 surinko N. Litvaitienė, antroji buvo D. Veiverienė, o trečioji – D. Kučinskienė. Melžtuvo apdorojimo rungtyje prizininkės išsidėstė irgi tokia pat tvarka.
Sanitarinis pasiruošimas melžimui taip pat reikalavo nemažai įtampos. Tačiau daugeliui ji pavyko gana gerai. Geriausiai pasirodė N. Litvaitienė, Ž. Blažukas ir R. Janušas.

Melžimo aikštelėje geriausiai jautėsi patyrę melžėjai: D. Kučinskienė, N. Litvaitienė, Ž. Blažukas, kiek atsiliko D. Veiverienė ir R. Janušas.
Apylygiai dalyviai taškus gavo ir nustatant somatines ląsteles.

Paskutinėje rungtyje melžėjai buvo vertinami pagal primelžto pieno kiekį ir švarumą, melžiant karvę jos stovėjimo vietoje. Aukščiausius balus gavo N. Litvaitienė, Ž. Blažukas ir R. Janušas.

Susumavus visų dalyvių rezultatus paaiškėjo, kad pirmąją vietą laimėjo N. Litvaitienė, pasiekusi geriausius rezultatus beveik visose rungtyse. Antrąją vietą užėmė D. Kučinskienė, trečiąją – D. Voverienė. Vyrai liko žemesnėse vietose. Ketvirtąją vietą laimėjo Ž. Blažukas ir penktąją – R. Janušas.

Laimėtojus sveikino organizatoriai ir rėmėjai

Prieš apdovanojant melžėjų varžybų dalyvius, vertinimo komisijos pirmininkas S. Tušas priminė, kad šių varžybų tikslas yra kelti pieno gamintojų kvalifikaciją bei apsikeisti patyrimu ir informacija. Be to, svarbu ugdyti profesionalią pieno gamintojų pamainą, gaminti tik aukščiausios kokybės pieną, taisyklingai naudoti melžimo techniką, mokytis ir diegti pažangius darbo metodus, didinti darbo našumą ir gerinti kokybę, o kartu skleisti geriausių šalies melžėjų darbo patirtį.

Komisijos pirmininkas visiems dalyviams įteikė medalius ir padėkos raštus.

Konkurso nugalėtoją ir prizininkus bei dalyvius sveikino ir dovanas įteikė renginio organizatoriai ir rėmėjai, tarp kurių buvo UAB „Lytagra“, „Kauno grūdai“, „Pieno tyrimai“, Prienų savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, Žemės ūkio skyriaus vedėjas Donatas Šimukonis, Prienų valstybinės veterinarijos ir maisto tarnybos atstovai, „Biofabrikas“. Dalyvius ir svečius skaniai maitino Alytaus profesinio rengimo centro mokiniai (direktorius V. Zubrus).

dscf6574

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close